Fındık zarı suyla soyuluyor
sanayici Mehmet ALBAYRAK tarafından geliştirilen makinenin tanıtımı dün yapıldı. Fındığın daha fazla katma değer sağlaması için işlenmiş olarak satılmasını önemsiyoruz. Alturna Firmasını da bu amaca hizmet edecek bir tesis olarak görüyor, bu girişimlerind
Fındık zarı suyla soyuluyor
Ordu’da tamamen yerli üretim olan ve naturel fındığın zarını soymak amacıyla sanayici Mehmet ALBAYRAK tarafından geliştirilen makinenin tanıtımı dün Alturna Limited Şirketinin bulunduğu Karacaömer Köyü’nde yapıldı.
Törene, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet ŞAHİN’in yanı sıra çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.
Naturel fındığın zarını soymak amacıyla geliştirilen makinenin çalışma sistemiyle ilgili açıklama yapan iş adamı Mehmet ALBAYRAK, “Makinenin birinci aşaması; 118 kw gücünde 60 ton/saat basma kapasiteli su besleme ve sirkülasyon pompaları, ikinci aşamada; 750 u, 350 u ve 100 u ölçülerinde elek, filtre üniteleri ve tanklardan oluşuyor. Üçüncü aşamada ise 450 adet nozül, 18 kw ve 0,37 kw gücünde iki adet motordan oluşan iç fındık zar soyma ve durulama makinesi ve son aşama olan dördüncü aşamada ise; 12 adet magnetron, seramik ısıtıcı grubu ve 37 kw güç tüketimi sağlayan mikrodalga fırından oluşuyor” dedi.
Sistemin çalışma prensibi hakkında da bilgi veren Mehmet ALBAYRAK, “Sistemin temel olarak sağladığı avantajı naturel fındığın zarını hiçbir ısıl işleme maruz bırakmaksızın ürün cinsine göre % 80-95 oranlarına ulaşan verime soyabilmesidir. Naturel fındığın üzerine bir pompa vasıtasıyla ayarlanabilir debi ve basınçlarla su püskürtülmesiyle fındığın zarı soyulmakta ve zar su ile birlikte sistemden uzaklaştırılmaktadır. Kullanılan su elek ünitesinde filitrasyona tabi tutulmakta ve temiz su tekrar kullanılmak üzere stok tanklarına alınmaktadır. Devir daim şeklinde sistemde dolaşan su 8-10 saatlik bir kullanımın sonrasında son bir kez daha elekten geçirilerek, kullanılan suyun 1-1,5 tonu atık su sistemine deşarj edilmektedir. Bu proses esnasında 8-10 saatlik zaman diliminde kullanılan su miktarı 15-30 ton civarındadır. Naturel olarak makineye beslenen fındık, sistemden çıkar çıkmaz basınçlı hava ile bir miktar kurutulmaktadır. Çıkan ürünün rutubeti % 8-9 rutubetinde zarı soyulmuş iç fındık besleme bandı vasıtasıyla mikrodalga fırının stok tankına beslenmekte, oradan da mikrodalga fırına verilerek fırın çıkışında ürün % 4-6 rutubet değerine kadar kurutulmaktadır. Bu aşamada istenirse naturel olarak paketlenmekte ya da bir sonraki üretim prosesi için uygun olan sisteme gönderilmektedir. Bu prosesin tamamlanması sonucunda kullanılan sistemden çevreye zararlı hiçbir atık madde gönderilmemektedir” dedi.
Basınçlı su sistemiyle fındık zarını soyan makinenin açılışında Vali Orhan DÜZGÜN, “Ordu ili olarak, dünyadaki fındığın 1/3’ünü üretiyoruz. Ordu’da üretilen fındığın daha fazla katma değer sağlaması için işlenmiş olarak satılmasını önemsiyoruz. Alturna Firmasını da bu amaca hizmet edecek bir tesis olarak görüyor, bu girişimlerinden dolayı tebrik ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” diyerek, açılış kurdelesini kesti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.