Gavurdağının Bulanık Sır Perdesi
Devlet Bahçelinin de mensubu olduğu Fettahoğullarının tarihteki ayak izleri ve Gavurdağlarındaki iktidar mücadelesinin ortaya konduğu çalışma, Çukurova ve çevresi hakkında bu güne kadar bilinmeyen ya da yanlış yazılan tarih, belgeler eşliğinde M.Akif Te
Gavurdağı’nın Bulanık Tarihindeki Sır Perdesi
Türkiye siyasetinin en önemli simalarından Devlet Bahçeli’nin de mensubu olduğu Fettahoğulları’nın tarihteki ayak izleri ve Gavurdağlarındaki iktidar mücadelesinin ortaya konduğu çalışma, Çukurova ve çevresi hakkında bu güne kadar bilinmeyen ya da yanlış yazılan tarih, belgeler eşliğinde M.Akif Terzi tarafından akıcı bir üslupla kaleme alındı
Kızılay Genel Müdürü Tekin Küçükali’nin dedeleri olan Küçük Alioğulları’nın da içinde bulunduğu devlet, ayan, halk üçgenindeki ilişkiler yumağı tarihi belgeler ışığında değerlendirildi. Bölge tarihi bakımından ciddi bir kaynak niteliği taşımakta olan bu çalışma Sayın Dr. Devlet Bahçeli’nin sunum yazısıyla Doğukütüphanesi yayınevi tarafından yayınlandı.
Osmanlı topraklarında kendi hükümranlıklarını ilan eden “sikkesiz hükümdarlar” kimlerdi?
Gavurdağı ve çevresi kimler tarafından nasıl paylaşılmıştı?
Şeyh Ebussuud Efendi II. Mahmud’a kimin kellesi için ricacı oldu?
Fettahoğulları kimdir? Gavurdağı’na nasıl yerleşmişlerdir?
Gavurdağı’ndan Topkapı’ya gönderilen kelleler…
Fettahoğulları ve Küçük Alioğulları’nın paylaştığı kader…
Maraş’a yapılan büyük baskın ve perde arkası,
Kesilerek İstanbul’a gönderilen kellelerin akibeti…
Adana’ya vali tayin olunan, ancak korkusundan şehre giremeyen vali…
Kalender Paşa ve Kara Fatma hakkında bu güne kadar bilinmeyenler…
Merak edilen birçok konu
Gavurdağı’nın Bulanık Tarihindeki Sır Perdesi adlı eserde
Gâvurdağı’nda 1817 yılında meydana gelen ve bölgedeki tüm unsurların hemen hepsini yakından ilgilendiren olayların araştırılması esnasında, karşımıza bu güne kadar yazılmayan ya da yazılmak istenmeyen bir tarihi ortaya çıkardı Bu çalışmada XVIII. yüzyılın ikinci yarısından sonra Osmanlı Devleti’nin idarî ve ekonomik olarak zaafa düştüğü dönemde Maraş, Adana ve Antakya üçgeninde yaşanan iktidar mücadelesi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun içine düştüğü durum bir belgesel olarak ortaya konmuştur.
Devlet ekonomik gücünü kaybetmeye başladığında, kararlılığını kaybeder, şuuru bozulur ve gücünü yitirir. Devletin olmadığı yerde ise bu boşluğu dolduran güçler ortaya çıkar. Gâvurdağı ve çevresinin siyasî tarihini ilgilendiren yazılı kaynakların çok az olması, bazılarının mesnetsiz bir takım bilgileri içinde barındırması karşısında, bölge tarihinin o dönemde tutulan arşiv kayıtlarının ortaya çıkarılarak yazılması gereği bir mecburiyet olmuştur. M. Akif Terzi tarafından kaleme alınan bu çalışmada okuyucular bölge hakkında birçok ilkleri duymanın keyfini alacak, tarihin sır dolu atmosferinde küçük bir yolculuğa çıkacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.