GÜNE AYKIRI SORULAR :  Av Tevfik KARABULUT

GÜNE AYKIRI SORULAR : Av Tevfik KARABULUT

MUZIR SORU ŞUAcaba fındık üreticisini kendi kaderiyle baş başa bırakma anlamına gelen yukarıda hikayesini yazdığım işlerle HABU MESELELERİN DE BİR İLGİSİ VAR MIDIR ?DEDİM YA MUZIR SORU DİYE SORU SORULMASINDAN HOŞLANAN VE DÜŞÜNENLERE SELAM OLSUN

GÜNE AYKIRI SORULAR

Av Tevfik KARABULUT yazdı


Soru soranları da soru sorulmasından hoşlananları da severim. Bu yüzden çoğu zaman kendi kendime bile soru sorarım.
Eeeeee
Yaşadığımız bölge Ordu ve Karadeniz olduğuna göre soruların öncelikle bölge ile ilgili olması kadar doğal bir husus yoktur herhalde ?


SORU 1 : Ordu'da bu zamana kadar verilen toplam maden arama ruhsatı/alan tahsis sayısı ne kadardır.? ( öğrendiğimize göre bayağı fazla ve Ordu'nun yarıdan fazlası maden sahası olarak gösteriliyor ) Ruhsat alan şirketlerin kaç tanesinin sermaye ağırlığı/hakim sermayesi yerli,kaç tanesi yabancıdır.? Bölgede faaliyet gösteren yabancı sermaye ağırlıklı şirketlerin ülkeye bıraktığı pay elde edilen rentın yüzde kaçıdır ?
Bu şirketlerin çalışmalarında kullandıkları zararlı kimyasalların çevreye veya bölge insanına verdiği zararları önleyebilme noktasında başarı yüzdemiz nedir ?

avtevfikkarabulut.jpeg
SORU 2: Kokarca denen zararlı böceğin bölgede son yıllarda aniden yaygınlaşması ve hele son dönemlerde özellikle belli bölgelerde yoğunlaşması düşündürücü değil midir bu bir,ikincisi vatandaşın bu konu ile tek başına baş edemeyeceği ortada olduğuna göre devlet ve devletin kurumları neden bu konuda etkin bir mücadele veya en azından bilinçlendirme ve vatandaşı mücadeleye yönlendirme yapmamışlardır.?


SORU 3 : Fındık üreticisine destek ve fiyatlarda istikrar adına devletçe devreye girdiği ifade olunan veya öyle bilinen TMO nun alınan fındğın bedelini 45 gün sonra ödeyecek olması,aylık faiz oranları belli oldğuna göre aslında fındığı söylenen fiyatın çok daha altında almak olmuyor mu bu bir,ikincisi fındık üreticisine fındık parası en fazla lazım olan dönemde para ödememek demek esasen bana fındık getirme arkadaş demenin türkçesi değil midir.?


SORU 4 : Fındıkta artan maliyetler,fiyatın maliyete göre tatmin edici olmaması,üstelik kokarca gibi yan faktörler çok açık şekilde görülmektedir ki önümüzdeki yıllarda bir çok üreticinin bahçelere gitmemesi ve arazi satışlarının hızlanması olgusu ile karşı karşıya kalınması sonucunu doğuracaktır.Bunu bizzat duyan ve gözlemleyen birisi olarak ifade ediyorum.


SORU 5 : Bilindiği gibi yeni bir yasal düzenleme konuşuluyor. Kullanılmayan arazilerin kiralanmasının önünün açılması vs gibi. Bölgede yabancı fındık kartellerinin ve yerli işbirlikçilerinin fındık bahçesi alımı yaptıklarını ve yine kontrollerinde fındık alanları olup üretim yaptıklarını biliyoruz.
Alınan yüzlerce maden ruhsat alanlarının da çoğunun fındık bahçeleri ve yerleşim alanları olan bölgeler olduğunu da biliyoruz.


MUZIR SORU ŞU
Acaba fındık üreticisini kendi kaderiyle baş başa bırakma anlamına gelen yukarıda hikayesini yazdığım işlerle HABU MESELELERİN DE BİR İLGİSİ VAR MIDIR ?

DEDİM YA MUZIR SORU DİYE
SORU SORULMASINDAN HOŞLANAN VE DÜŞÜNENLERE SELAM OLSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.