Haksız zamma dur diyeceğiz

Haksız zamma dur diyeceğiz

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “300 gram ekmeği 55 – 75 kuruş ile 1 lira dan satan yerler var. Bunun bir standardı olması gerekmez mi? Üstelik ekmekte katkı maddesi kullanılıyor. Simsiyah unu o katkı maddeleri ile bembeyaz içi kof hale getirip mil

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, ekmek üzerinde oyun oynanmasına izin verilmesin çağrısında bulundu.

“Haksız zamma dur diyeceğiz, yetkiliden ise hassas görev bekleyeceğiz”

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, basına yansıyan EKMEK ZAMLANACAK haberleri üzerine Dernek genel merkezinde bir araya geldiği üyelerle beraber yazılı bir açıklama yaptı. Göktaş ekmek zammına büyük tepki gösterdi ve yetkili ve ilgilileri insafa, vicdan ve merhamete çağırdı.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş “Yurdumuzun değişik yerlerinde değişik gramajlarda çıkartılan ve farklı fiyatlardan satılan EKMEK üzerinde kirli oyun devam ediyor. Yıllardır söylüyoruz. Fakir fukaranın tek gıdası haline gelmiş olan ve sıcak şekerli suya banarak yediği ekmeği bile artık o insanlara çok gören bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Evine 4-5 ekmek alacak olan alamıyor. Fırınlarda yarı fiyatına satılan BAYAT EKMEĞİ almak için ise insanların sabahın köründe kuyruğa girip izdiham yaratıyorlar. Yazık günah” dedi.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “300 gram ekmeği 55 – 75 kuruş ile 1 lira dan satan yerler var. Bunun bir standardı olması gerekmez mi? Üstelik ekmekte katkı maddesi kullanılıyor. Simsiyah unu o katkı maddeleri ile bembeyaz içi kof hale getirip millete satıyorlar ve insanların sağlığı ile oynuyorlar. Tüm bunların denetimi ise Başta Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İlgili Belediyelerin yapması gerekirken biz tüketici örgütleri gayret sarf ediyoruz, bizi e dikkate almıyorlar. Resmen hijyen olmayan koşullarda, hizbe yerlerde ekmek üretimi yapanlar var. Kaçak göçek çalışan var. Malzemeden işçilikten çalan var. Hep bunlar yeterli denetimin olmayışından kanaklanıyor” dedi.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “300 gram ekmeği yıllardır farklı fiyatlar ile millete satan kesim, şimdi yüzde 10- 15 oranında zam yapmayı düşündüklerini beyan ediyorlar. Değerli Arkadaşlar Zaten yıllardır bir haksız kazanç var ortada. Ülkemizde Kaç milyon ekmek tüketiliyor ve bunun kaç milyonu çöpe gidiyor bir araştırın. Ayrıca satılmayıp bakkaldan perakendeciden geri dönen ekmeği ertesi gün fırında bayat ekmek olarak yarı fiyatına alanların sayısına bakın. Bir yanda bayat ekmeği yarı fiyatına alacağım diye gayret sarf eden milyonlar varken, diğer yanda yılda 12 milyon ekmek çöpe gitmekte. Bu ayıp değil mi, bu yazık değil mi? Bunları görmezden gelenler, etkin denetimi yapmayanlar, ehil insanlar eli ile bize ekmeğin sunulmasını sağlamayanlardır” dedi.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “arkadaşlar ben ısrar ile söylüyorum. Ekmekte haksız kazanç var. Bakın dün basına bir başka haberde yansıdı. Kırıkkale de Fırıncıların şirketi dağılmış onlarda ekmeği serbest rekabet koşulu içinde a satmaya başlamışlar. İşin garibi 300 gram ekmek birinde 35 kuruş, birinde 40 kuruş, birinde 45 kuruşa satılmaya başlamış. Ve Onu satanlar birbiri ile çatışırken ajansa şu açıklamayı da kendileri yapıyorlar: "Fırıncıların ekmek satış yerlerine 280 ile 300 gram ekmek verdiklerini dile getiren… , "Bu ekmek fırınlar, un ve ekmeğin kalitesini düşürüyor. Hem halkı kandırıyorlar hem de kendilerini kandırıyorlar. Haksız yere kazanç elde ediyorlar. Haksız yere rekabet oluşturuyorlar. Ekmeği bugünkü maliyeti işletmeden işletmeye değişiyor. Ekmeğin minimum maliyeti 3.75 kuruştur. Yani 30 kuruşa ekmek satan bir firma zararına satış yapıyor veya gramdan çalıyor" diyor. Buyurun ben ne diyorum? Ben bunu yıllardır söylüyorum. Bakın bunu üreten ve aynı zamanda satan kişi ortaya bir gramaj ile maliyet koydu. Demek ki bu ekmek 280 ve 300 gram olarak 3.75"e çıktığına göre 40 kuruş ve 45 kuruşa rahatlıkla satılabilir. Ama öyle değil. Yurdun her yerinde 280- 300 gram ekmek 60 – 75 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatla satılıyor. Bu ne demek? Bu haksız bir kazanç demek... Peki, niye göz yumuluyor? Kim göz yumuyor? Ve neden etkin denetim yapılmıyor? Bu işten kim nemalanıyor? Kim cebini dolduruyor ve yükünü tutuyor?” dedi.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Basit bir şekilde herkesin anlayabileceği dilden bir maliyet hesabı yapayım. Bakın ortaya çıkan tablo bu derece rezil ve ayıp. İşte benim hesabım. Odunlu fırınlar ile teknolojik çalışan fırınların maliyetleri biraz farklı. Ama yine bu denli kar marjı olmaz. Ekmekteki Un"u, Maya"yı, Katkı maddesi (benzoil paroksit gibi) Yakıt, fuil oil ve odun, İşçilik, Nakliye, Amortisman, Kira, Sigorta, muhtasar, kırtasiye, elektrik, muhasebe, su, ambalaj ( ki daha ambalaja girmedi açıkta herkesin eli ile karıştırdığı bir ortamda satılıyor) hesabımı yaptım. Firesini, yanık olanını da çıkardım. Bilirkişilerde yapsınlar. Dediğim gibi Ambalaj maliyetini bile çıkardım ama siz koylmayın. Çünkü halen ekmek ambalajda değil, açıkta milletin el yordamı ile seçilip satılıyor. Bayi karını da koydum. Bayideki fiyat 50 kuruş, Fırındaki fiyat ise 45 kuruş olması gerekir. Odunlu fırında fiyat daha aşağı iner. Zaten eğer öyle olmasa bunlar birbirine kızıp da fiyatı 75 kuruştan 30 – 40 – 45 kuruşa çekemez ve uzun süre böyle satamazlar. Yani önce kazandılar fazlasıyla, şimdi kardan zarar ediyorlar. İnanın bu böyle” dedi.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “ arkadaşlar EKMEK nimettir ve bizim yurdumuzda yurttaşlarımızın temel tüketim maddesi, fakir fukaranın tek gıda maddesi haline gelmiştir. Bunun üzerinde ticaret kirli yapılmamalı. İnsanımız yoksul ve dar gelirlidir. Perişandır. Ekmek üzerindeki oyuna dur demeliyiz. Ayrıca içindeki katkı maddesi dahil her şeyi en ince detayları ile araştırmalı incelemeli ve denetlemeliyiz. Ekmeği resmen kimyasal maddeler ile şişirip millete arz diyorlar. Yazık. Sağlığımızla oynuyorlar., oysa besin değerini arttırıp satmaları lazım. Ama çok para kazanacağız diye besin değerini düşünen yok. Her biri birer tüketici olan vatandaşı düşünen yok. Bu konuda gereğini yapmak durumunda olan Tarım Bakanlığı ise yeterli denetim elemanı yok bahanesi ile olayı üstün körü denetlemekte ve birde geçen sene her tür itirazımıza rağmen çıkardığı ekmek çeşitleri tebliği ile bizleri mağdur etti. O tebliği gereği isteyen istediği gramajda istediği gibi ekmek çıkartıp satmaya başladı2 dedi.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Gelelim zurnanın zırt dediği yere. Ekmek zammına. Eğer önümüzdeki günler ekmeğe yüzde 10 – 15 zam yapsınlar, derhal yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali için tüm tüketiciler adına dava açarız. Açacağız da. Ayrıca ilgili ve yetkililerini dün olduğu gibi bugün yine hiç çekinmeden şikâyet ederiz. Haklarında suç duyurularında da ayrıca bulunuruz. Artık yeter. Milletin sırtından herkes insin” dedi.

ÇETKODER GENEL MERKEZİ İRTİBAT: [email protected]
ÇETKODER YAZIŞMA BİLGİ VERME BASIN DUYURUSU GURUBU:
http://groups.google.com.tr/group/cetkoder

ÇETKODER BİLGİ İŞLEM – BASIN BÜLTENİ-
HUKUKİ YARDIM İÇİN TEL: 0. 535.475 70 06

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.