Hamarattan Engelliler Değerlendirmesi
Bu konuda engelli vatandaşlarımız için ne yapabiliriz? diye kendimize sorduğumuz bir kesimdir. İlk kez AK Parti İktidarı döneminde çıkartılan 5378 sayılı yasa ile engelli vatandaşlarımızın hayatı büyük oranda kolaylaştı, Söz konusu yasa engellilere hay
Ak Parti Ordu Milletvekili Mustafa HAMARAT “3 Aralık Engelliler Günü” dolayısı ile bir mesaj yayınladi
Hamarattan Engelliler Değerlendirmesi
Mesajında, Ak Parti iktidarının engellilerle ilgili yaptığı çalışmalara değinen HAMARAT açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ülke nüfusumuzun %12’lik kesimini oluşturan 8.5 milyon engelli vatandaşlarımız, sadece birkaç gün hatırladığımız bir kesim değil, gerçekleştirdiğimiz bütün çalışmalarda yer verdiğimiz, “Bu konuda engelli vatandaşlarımız için ne yapabiliriz?” diye kendimize sorduğumuz bir kesimdir. İlk kez AK Parti İktidarı döneminde çıkartılan 5378 sayılı yasa ile engelli vatandaşlarımızın hayatı büyük oranda kolaylaştı, Söz konusu yasa engellilere hayatın her alanında yeni haklar getirdi.” dedi.
Engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Engelliler Gününü kutlayan Ak Parti Ordu Milletvekili Mustafa HAMARAT engelli vatandaşların hayata daha umutla baktığı bir dönem olan Ak Parti iktidarında; eğitimden sağlığa, rehabilitasyon hizmetlerinden ulaşıma, istihdamdan, vergi muafiyetlerine kadar bir çok alanda, büyük beğeni gören ve destek alan icraatları şöyle sıraladı.
İşte Ak Parti İktidarında Engelliler İçin Yapılan Çalışmalar
- AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında, Özürlü Vatandaşlarımıza devlet tarafından ödenen aylık 24.48 TL iken, 2010 yılı itibariyle, bu aylık %40-69 arasındakiler için 194.38 TL (275.028 kişi Aralık 2009), %70 -100 arasındakiler 291.57 TL (142.288 kişi Aralık 2009 ). 2009 Aralık Ayı sonu itibari ile toplam 461.857 kişiye 2022 sayılı Kanun çerçevesinde özürlü aylığı bağlanmıştır.
- İlk kez AK Parti Hükümeti döneminde uygulamaya konulan Özürlülerin evde bakımı için Türkiye Genelinde 2010 Mart ayı sonu itibari ile bakım aylığı ödemesi yapılan kişi sayısı 231.697’dir. Bakım ücreti ise, 2010 Mart ayı sonu itibariyle 521,89 TL’dir.
- AK Parti İktidarı döneminde, özürlülerimizin ekonomik şartlarını iyileştirmeye dönük düzenlemelerden, ilk kez 18 yaşın altındaki özürlü çocuklarımız da yararlanmış ve kendilerine de özürlü aylığı bağlanmıştır.
- AK Parti İktidarında hayata daha güvenle bakabilme imkanı bulan özürlü vatandaşlarımız için yapılan en önemli düzenlemelerden biri de destek eğitimi alanında olmuştur. Özürlülerin destek eğitimlerinin devlet tarafından karşılanmasıyla, on binlerce aile ücretsiz olarak özürlü çocuğuna destek eğitimi aldırma fırsatı yakalamıştır. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylere, velisinin sosyal güvencesine bakılmaksızın, Özel eğitime ihtiyacı olan bireylere, velisinin sosyal güvencesine bakılmaksızın, 2010 Şubat ayı verilerine göre 205.435 özürlü için 69.923.097 TL ödeme yapılmıştır. 2010 yılı için özel eğitim için yapılan öğrenci başına ödeme:
Bireysel eğitim için 311TL+ KDV,
Grup eğitimi için 89 TL+ KDV’dir. Haftalık eğitim 3 saat olmak üzere ayda 12 saattir.
- Otomobil, ev, özel araç gereç ve bilgisayar programları gibi özürlülerimizin yaptığı çeşitli harcamalara vergi muafiyeti getirilmiştir.
- %90 ve üzerinde özürlü olanlar ile özel tertibatlı araç kullanan kişilerin, 5 yılda bir olmak üzere, alacağı 1600 motor silindir hacmini geçmeyen arabalardan özel tüketim vergisi ve bu araçların yıllık motorlu taşıtlar vergisi kaldırılmıştır
- Karayolları Yönetmeliğinde yapılan son değişiklikle, karayolu taşımacılığında ücretler özürlülere %30 oranında indirimli uygulanmaya başlanmıştır.
- 2004’ten beri devlete ait özel eğitim okullarına giden öğrenciler ücretsiz servislerle taşınmaktadır. Bu servislerin ücreti Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Genel Müdürlüğü tarafından ödenmektedir.
- 65 yaş üstü muhtaç aylığı alan 85 yaşına gelmiş vatandaşlar ile özürlülük oranı yüzde 70'in üzerinde olan vatandaşlardan talep edenlere 3 ayda bir aldıkları maaşların evlerinde teslim edilmesi uygulaması başlatılmıştır.
- 24 Temmuz 2003 tarihinde çıkan bir kanunla, babasından dolayı SSK ve Bağ kur güvencesi olan özürlü bayanların, evlenseler dahi maaşlarının kesilmemesi ve sosyal güvencelerinin de devam etmesi sağlanmıştır.
- Bakıma Muhtaç Özürlü Çocuğu Bulunan Kadınlara 5 yıla kadar Erken Emeklilik Hakkı getirilmiştir
- Bağ Kur’lu ve Emekli Sandığı mensupları için de motorlu malul arabası alabilme imkânı sağlanmıştır.
- Özürlü vatandaşları ilgilendiren diğer bir gelişme ise emekliliklerinin üç aşamalı hale getirilmesidir. Özür grubu; % 40-% 60 oranında olan özürlüler 20 yılda, %60 -%80 oranında olan özürlüler 18 yılda, %80’nin üzerinde olanlar 15 yılda emekli olabilecekler.
- Büyükşehir belediyelerince engellilerin toplum hayatıyla bütünleşmelerini sağlayıcı ve kolaylaştırıcı çalışmalarını yürütmesi için “Büyükşehir Belediyeleri Özürlü Hizmet Birimleri Yönetmeliği” çıkarılmıştır.
- Özürlü vatandaşlarımıza, resmi sağlık kurumundan sevk almadan, doğrudan özel muayenehanelerde diş tedavilerini yaptırma imkanı getirilmiştir.
- Mesleki olan özürlü devlet memurlarının mesleklerine uygun münhal kadrolara atanması sağlanmakta ve mesleklerini icra ederken kullanacakları yardımcı araç ve gereçleri kurumlarınca karşılanmaktadır
- Özürlü vatandaşlarımıza, resmi sağlık kurumundan sevk almadan, doğrudan özel muayenehanelerde diş tedavilerini yaptırma imkânı
- Özürlülere yönelik mesleki rehabilitasyon hizmetleri yaygınlaştırılmıştır
- Özürlü üniversite öğrencilerine araç-gereç temini yapılmakta, özel ders materyalleri hazırlanmakta, özürlülere uygun eğitim, araştırma ve barınma ortamlarının hazırlanması sağlanmaktadır
- Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na yapılan ekle, yayımlanan eserlerin özürlülerin kullanımına uygun bir kopyası yoksa, eserin bu kişilerin erişimine uygun bir versiyonunun telifsiz olarak hazırlanması hüküm altına alınmıştır
- Özürlünün işini yapabilmesine yönelik tedbirler alınması ve fiziki çevre düzenlemeleri yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
- Malul sayılma oranını da aşağı çekmiş, daha evvel çalışma gücünün 2/3’nün (% 66,6) kaybedilmesi durumunda kişiler malul sayılırken, bu oran % 60’a indirilmiştir.
- Elli ve üzerinde personel çalıştırmakta olan kurum ve kuruluşlarda özürlü çalıştırma zorunluluğu en az %3’e çıkartılmıştır. Kamuda ise bu oran yüzde 4’e çıkartılmıştır.
- Özürlü çalıştırmayan işverenlerden alınan aylık para cezası caydırıcı bir orana çıkartılmıştır.2009 yılı için çalıştırılmayan her ay için her özürlü başına 1.519 TL para cezası kesilmektedir.
- İstihdam konusunda, kamu kurumlarında % 3 oranında özürlü memur, 50 ve daha fazla işçi çalıştıran kamuya bağlı işyerlerinde % 4, özel sektör iş yerlerinde ise % 3 oranında özürlü çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca kontenjan kapsamında çalıştırılan özürlülerin, sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı; kontenjan fazlası ve yükümlü olmadıkları hâlde özürlü çalıştıran işverenlerin, çalıştırdıkları her bir özürlü için sigorta primine ait işveren hisselerinin % 50’sinin Hazinece karşılanması sağlanmıştır.
- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile isteğe bağlı erken emeklilik uygulaması bütün sigortalılar için standart hale getirilmiş ve ilk defa kendi hesabına çalışan özürlüler ile bakıma muhtaç çocuğa sahip kadın çalışanlara erken emeklilik hakkı sağlanmıştır.
Av.Mustafa HAMARAT
Ordu Milletvekili
- Adalet Komisyonu Üyesi
- Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi
- Sri-Lanka Dostluk Grubu Başkan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.