Hastalar müşteri, çalışanlar köle
Daha şimdiden sağlık emekçisinin emeğinin hakkını ödemekte güçlük çekenler Tam Gün Yasası ve Kamu Hastane Birlikleri uygulamaları tam anlamıyla hayata geçirildiğinde bu ücretleri nasıl ödeyecekler? Hesap uzmanları acaba bu hesapları da yaptılar mı?
SES Ordu Şube Başkanı Mecit TANRIVERDİ yaptığı açıklamada: Siyasi iktidar çalışanların, işsizlerin, emeklilerin, küçük esnafın, yoksuların kriz nedeniyle daha da ağırlaşan yaşam koşullarını görmek istemiyor. Sağlık, eğitim paralı hale geliyor.
- Su, elektrik, doğalgaz ve temel maddeler zamlanıyor.
- İşsizlik ve yoksulluk artıyor, işsizlik fonu işsizlere değil, patronlara kullandırılıyor,
- Sağlık hizmeti için vatandaşlardan vergi, prim, katılım payı, ilave ücret vb.para alınıyor.
- Kronik hastalıklar dâhil, birçok ilaç ödeme kapsamından çıkarıyor,
- Hastaneye yatan, ameliyat olan hastadan da katılım payı alınıyor.
Çalışanların % 90’ı yoksulluk, % 60’ı açlık sınırının altında yaşıyor. Sağlık bakanlığında 110 bin, SHÇEK’te 10 bin taşeron işçi çalışıyor.
İlimizde her geçen gün sağlık alanında sorunlar büyümekte, taşerondan çalışan işçiler ücretleri zamanında alamamaktadır. Sağlık emekçilerin çalışma koşuları her gün daha zorlaşmaktadır.
Sağlık hizmeti 24 saat kesinsiz verilmesi gereken bir hizmettir. Doğal olarak sağlık kurumlarında çalışan arkadaşlarımız nöbet tutmaktadır. İlimizdeki çoğu sağlık kurumunda çalışan sağlık çalışanları personel yetersizliği, ekonomik sebepler vb. nedenlerden dolayı nöbet izinlerini kullanmakta ve mesai fazlası çalışmak durumda kalmaktadır.
Nöbet ve icap ücretleri ilimizdeki sağlık kurumlarında her ay düzenli olarak yatmamaktadır. Yine kimi hastanelerimizde nöbet ücretleri fuzuli gider olarak gören hesap uzmanı hastane idarecileri türemiştir. Hangi çocuk anne ve babasını akşam evde görmek istemez, ayrı olmak ister, bir anne ve babanın çocuğunu görmediği bir günün bedeli varsa bize söylesinler.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin temel ücretlerine yıllardır iyileştirme yapılmadı. Bugün bir hekim 1700 TL, bir hemşire 1000 TL civarında temel ücret almaktadır. Mayıs ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 826,19, yoksulluk sınırını 2691,18 lira olarak hesapladığı göz önüne alığında durumun vehameti bir kez daha somut olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlimizde sağlık emekçilerin hak ettiği ek ödemeler zamanında ve tek kalemde ödenmemektedir. Ordu devlet hastanesinde çalışan sağlık emekçileri nisan ayı ek ödemelerini yeni aldı. Boztepe devlet hastanesindeki sağlık emekçileri eködemelerinin % 65 i aldı % 35 ne zaman alacakları belli değildir. Ünye devlet hastanesi ve Sağlık Müdürlüğü çalışanları da yine aynı durumda. Ordu kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesinde ve çoğu sağlık ocaklarında çalışan sağlık emekçilerini neredeyse tavan ücretlerin yarısını alabilmektedir.
Hastaların müşteri, çalışanların köle, hastanelerin işletmeye dönüştürülmeye çalıştığını görmekteyiz. Sağlıkta uygulan bu politikalarla devam ettiği sürece sağlık emekçilerini daha da zor günler beklemektedir. Hastanelerin tüm giderlerinin kendi bütçelerinden ödenmesi konusunda adımlar atılıyor. Daha şimdiden sağlık emekçisinin emeğinin hakkını ödemekte güçlük çekenler Tam Gün Yasası ve Kamu Hastane Birlikleri uygulamaları tam anlamıyla hayata geçirildiğinde bu ücretleri nasıl ödeyecekler? Hesap uzmanları acaba bu hesapları da yaptılar mı?
Herkes için eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve ücretsiz bir kamusal sağlık hizmetleri için Döner sermaye uygulamasına son verelim, hastanelerin giderlerin genel bütçeden karşılanması, sağlık ekmekçileri hak ettiği ücretin ek ödemeler yoluyla değil temel maaşına yansıtılması için yasal düzenlemeler yapalım! dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.