‘iknayı’, devlet kuruluşları mı yapıyor

‘iknayı’, devlet kuruluşları mı yapıyor

aldığımız son bilgiye göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü çeşitli yerlerde ‘bilgilendirme toplantıları’ düzenlemeye başlamış. Bunlardan biri de ilimiz DSİ’ de yapılacak. Şirketlerin yaptığı ya da yapmak istediği ‘bilgilendirmeye yönelik halk toplantıla

 

‘İknayı’, devlet kuruluşları mı yapıyor

 

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Sözcüsü Coşkun Türkeli Yaptığı açıklamada; Karadeniz’de sayıları her geçen gün artan HES’lere karşı köylerden yükselen tepki Ordu’da da belli bir aşamaya geldi. Hangi derede bir inceleme varsa altından HES çıkıyor, bunu anlayan köylüler derelerinde HES istemediklerini vurguluyorlar. Çünkü HES’in olduğu yerde dereler borulara hapsediliyor, inşaat çalışmalarında ormanlar kesiliyor, doğa talan ediliyor. Ama Ordu halkı toprağına, suyuna, doğasına ve geleceğine sahip çıkıyor.
    Ancak aldığımız son bilgiye göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü çeşitli yerlerde ‘bilgilendirme toplantıları’ düzenlemeye başlamış. Bunlardan biri de ilimiz DSİ’ de yapılacak. Şirketlerin yaptığı ya da yapmak istediği ‘bilgilendirmeye yönelik halk toplantıları’ HES’çilerin istediği gibi olmuyor; toplantılara ya katılım olmuyor ya da katılanlar HES’i istemediklerini haykırıyor.
 
    Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün yapmaya çalıştığı ‘bilgilendirme toplantılarının’ amacı konusunda kuşkuluyuz. Şirketlerin başaramadığı ‘iknayı’, devlet kuruluşları mı gerçekleştirmek istiyor acaba?
 
    Hidroelektrik Santrallerinin iyisi kötüsü, kurallara göre yapılanı yapılmayanı diye bir tartışma, ne platformumuzun ne de halkımızın gündeminde var. HES çalışmaları yasal zorunlulukları yerine getirmeden çalışıyorlar; ayrıca yasal sorumluluklarını yerine getirseler de, suyun borulara hapsedilmesine ve doğanın tahrip edilmesine onay mı verilecek?
 
    Yasaları çıkaranlar halkı düşünmüyorsa, kendilerine ve şirketlerin lehine uygun yasa çıkarıyorlarsa ne yapalım? Köyümüzün talan edilmesine sessiz mi kalacağız?
 
    Her şeyden önce, yapılan HES’lerle üretilecek elektrik miktarı ‘komik’ seviyededir. Asıl amaç şirketlere ‘rant’ sağlamaktır; suyu 49 yıllığına denetim altına alıp köylüye, kasabalıya, şehirliye satmaktır. Bizim suyumuzu bize satacaklar!
 
    Kabul edilemez olan tüm HES projeleri için ne anlatılırsa anlatılsın suya, doğaya, toprağa ve geleceğe sahip çıkan bizler ve bizler gibi mücadele eden platformlar yöre halkıyla birlikte mücadelesini sürdürecektir.
 
    DSİ’de yapılacak toplantıya, DSİ Bölge Müdürü’nün Kaymakamlara gönderdiği çağrı metninde vurgulanan, “...ilçe sınırlarında yer alan ilçe belediye başkanlarımız, köy muhtarlarımızın ‘HES Bilgilendirme Toplantısına’ katılımlarının temini ve söz konusu toplantıların sıhhatli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.” bu bölüm ne anlama gelmektedir?
 
    Bilgilendirme toplantısı gönüllülüğe dayanır, isteyen gelir. Ama Kaymakamlıklar aracılığıyla resmi yazışmalarla katılımı ‘zorunlu’ hale getirmek ne anlama geliyor? Hem de ‘gerekli güvenlik önlemini alarak’ vurgusuyla...
 
    Yine ilimizde HES çalışmaları başlayalı kaç yıl oldu, ses seda yoktu da halkın tepkileri büyüyünce mi toplantı yapma gereği görüldü?
 
    Kim ne derse desin, ne anlatırsa anlatsın; halkımız HES’lere izin vermeyecek. Bunu iyi anlayan şirketler ve şirketlere kol kanat gerenler yeni bir hamle mi yapmak istiyor? Ama boşuna bir uğraş. Suyumuzu vermeyeceğiz, doğamızı talan ettirmeyeceğiz.
 
    Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, HES’lere ‘dur’ demeyi sürdürecektir, dedi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.