KURNAZ SATICILARA UYARDI
Çevre Ve Tüketici Hakları Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Bilindiği üzere kısa adı ÇETKODER olan kuruluşumuz kurulduğu andan bu yana sürekli olarak tüketim toplumu değil, üretim toplumu olmalıyız fikrini benimsemiş ve bu uğurda ço
TÜKETİCİNİN HAKLARI VAR, SİZLERİ KANDIRMASINLAR
Çevre Ve Tüketici Hakları Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Bilindiği üzere kısa adı ÇETKODER olan kuruluşumuz kurulduğu andan bu yana sürekli olarak tüketim toplumu değil, üretim toplumu olmalıyız fikrini benimsemiş ve bu uğurda çok farklı işlere ve faaliyetlere imza atmıştı. Derneğimiz tüketici bilincinin en üst seviyeye ulaşması için gayret sarf etmektedir. Bu nedenle bu gün yapacağımız uyarıları lütfen tüm tüketici kardeşlerimiz dikkate alsınlar ve bir sıkıntıya düştüklerinde ise, çekinmeden bizi arasınlar. Hiçbir iş ve işlem için tarafımızdan herhangi bir ücret talep edilmemektedir, bilsinler” dedi.
SATILAN MAL GERİ ALINMAZ DEVRİ ÇOKTAN KAPANDI, ARTIK ALINIR
Çevre Ve Tüketici Hakları Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Piyasada kendini kanunların ve kurallardın üzerinde sanan ve çok akıllı olduğunu zanneden tipler, esnaflar, tüccarlar, iş yerleri, mağazalar var. Bunlar ile insanın tek başına mücadele edemeyeceğini bilen devlet sizler bizler için tüm toplumun huzuru için yasalar kanunlar çıkarmış hak ve hukukumuzu koruma altına almıştır. Tüketiciyi koruyan 48222 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin korunması hakkında kanun var. Bu kanunda tüm tüketicilerimizin çok ciddi hakları var. Kanun ile bu haklar koruma altına alınmıştır. Bu yüzden ‘satılan mal geri alınmaz’ devri bitmiştir. Ayrıca bozuk, hatalı, hileli mal satışları ile ilgilide yaptırımlar vardır. Kanunun verdiği hak ve hukuku hiçbir kimse sizin elinizden zorla, yâda bir takım kendince hile ve desiseler yaparak alamaz” dedi.
İMZALADIĞINIZ HER ŞEYİN BİR SÜRETİNİ İSTEYİN VE ALIN YASAL HAKKINIZ
Çevre Ve Tüketici Hakları Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş,
“Bankada, kredi kartı alımında ve kullanımında, kredi alımında, araç alımında, ev alımında, ev kiralanmasında, beyaz eşya alımında velhasıl her tür alış verişte eğer bir yere imza atıyorsanız önce o imzayı atmadan neye imza atıyorsunuz okuyun. Sonrasında eğer imza atmak durumunda iseniz, mutlaka bir tasdikli suret, yâda imzalanmış olanın fotokopisini alınız. Bu sizin yasal hakkınız. Vermek zorundalar. Siz istemeyince, onlarda vermiyorlar. Aslında vermemeleri bile bir suç. Ama siz farkında olmayınca olay ilerde yaşayacağınız problemlerde sıkıntıyı size yaşatıyor. Bu yasal hakkı sizden kimse zorla alamaz. Siz imza attığınız şeyin bir örneğini almadığınız sürece, onların hileli yazmış oldukları beyanları, hile ve desise yaparak sizlere yutturmaya çalıştıkları ticari hususları göremez, farkına varamazsınız. O yüzden zorunlu olmasına rağmen siz istemedikçe size imzaladığınız sözleşme metinlerini vermezler. Dikkat edin. Alın. İyice okuyun” dedi.-
FATURA VE FİŞLERE, İRSALİYE, TESLİMAT BELGELERİNE DİKKAT EDİN
Çevre Ve Tüketici Hakları Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Bazı uyanık ve kurnazlar fatura ve fişlerin arkasına, yâda teslimat fişlerinin belgelerinin arkasına hiç aklınıza gelmeyecek şekilde ibareler yazıp size veriyorlar. Örneğin Fatura arkasına “para iadesi yapılmaz” yazıyorlar. Bunu sizin faturanızı almadan evvel söyleseler belki o ürünü ve malı almayacaksınız. Ama öyle yapmıyorlar. Alın götürün, on on beş gün sonra beğenmezseniz getirin geri alırız diyorlar. Tüketici kanıyor ve alıyor. Gidiyor eve hakikaten beğenmiyor, umduğu gibi çıkmıyor bu sefer satıcının veya satıcı temsilcisinin kendisine söylediği ilk söz olan Alın götürün, on on beş gün sonra beğenmezseniz getirin geri alırız sözü aklına geliyor geri getiriyor. Tüketicinin yasadan doğan hakları var. BUNLARDAN BİRİSİDE PARASINI GERİ ALMA HAKKI. Ama uyanık ve kurnaz kişiler faturanın yâda teslimat fişinin arkasına “Para iadesi yapılmaz” diye yazmışlar. Bu sefer size onu gösterip, “biz burada yazmışız, para iadesi yok, malı tetkik eder, inceleriz, kurcalamadınız ve bozmadınızsa geri alırız, onun yerine başka mal alırsınız” gibi dayatmalar türlü çeşitli metotlar denemektedirler. Böyle yasal olmayan bir durum ile karşılaştığınızda en yakın tüketici hakem heyete başvurun. Tüketici hakem heyetler mahkeme sıfatında kuruluşlar olup, İl merkezlerinde sanayi ticaret il müdürlüğündedir, ilçelerde kaymakamlıktadır. Çekinmeyin. Büyük bir harcamanız, masrafınız olmaz. Bu size yapılan bir hileli satış ve muvazalı satıştır. Sizin o malı almadan ve faturayı ödemeden, yâda teslimat fişini almadan bu hususu bilmeniz mümkün değildir. Faturanın arkasına, teslimat fişinin arkasına yazılan bu ibareden haberinizin olması mümkün değildir. Ayrıca kanun ile verilen bir hakkı böyle bir ibare koyarak sizin elinizden alamazlar. 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı kanunun 4/2 maddesindeki haklarınızı size kullandırmak zorundadırlar hakkınızı arayınız” dedi.
HİÇ ÇEKİNMEYİN HAK ARAYIN
Çevre Ve Tüketici Hakları Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Kapıdan satışlarda, büyük AVM’ lerin de, piyasada çok sayıda uyanık, kurnaz kişiler satıcılar var. O yüzden alış verişlerinizde dikkatli olun. Dolandırılmayın, kandırılmayın, haklarınızı gasp ettirmeyin. Devletin size tanıdığı yasal haklarınızı çiğnetmeyin. Bu tür kişilere fırsat vermeyin” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.