Mevsimlik İşçiler tolantısı yapıldı

Mevsimlik İşçiler tolantısı yapıldı

Hem gelen vatandaşlarımıza sağlıklı bir şekilde hizmet götürebilmek, hem de bu gelen gruplar arasına su-i niyetli kişilerin girişini engellemek bakımından bunların mutlaka olması gerekiyor. Barınmalarının sağlanacağı geçici yerlerinin tehlikeye maruz olma

Mevsimlik gezici tarım işçilerinin ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevreyle ilişkiler, çalışma ve sosyal güvenlik sorunlarının tespiti, sorunların giderilmesine yönelik yapılması gereken çalışmalar ve alınması gereken tedbirlerle ilgili toplantı yapıldı.

Vali Orhan DÜZGÜN Başkanlığında, İl Tarım Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıya, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Erhan ARIKAN , Belediye Başkanı Seyit TORUN, Vali Yardımcıları Ömer ADAR, Dr.Mehmet Turan ÇUHADAR, İsmail KÜRECİ, M.Mustafa İMAMOĞLU, İl Emniyet Müdürü Ali TOM, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, İlçe Kaymakamları ve belediye başkanları, daire müdürleri ile Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Fiskobirlik, Muhtarlar Derneği Başkanları ve Kızılay Derneği Ordu Şube Başkanı katıldı.

17718

Toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, toplantının yapılış amacı hakkında bilgi vererek, “Ordunun en önemli gelir kaynağı bildiğiniz gibi fındık üretimi. Fındık üretimi ile ilgili özellikle fındık toplama mevsiminde İlimize Türkiye’nin değişik bölgelerinden yılda onbin civarında işçi geliyor. Bu gelen işçilerimizi buraya geldiği dönem içerisinde en iyi şekilde çalıştırmak, istihdam koşullarını en iyi şekilde sağlamak amacıyla Başbakanlığımız 24 Mart 2010 tarihinde bir genelge yayınladı. Bu işçilerle ilgili alınması gereken tedbirler ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda bugün sizlerle ayrıntılı bir toplantı ve bilgilendirme yapacağız. Sizin bu konudaki görüş ve önerilerinizi, geçmiş yıllardaki ortaya çıkan sorunları her beraber değerlendirme imkanı bulacağız” dedi.

Vali Orhan DÜZGÜN, fındık hasadı sezonunda ilimize gelen mevsimlik işçilerle ilgili yapılması gerekenler hakkında yaptığı açıklamada, “İlimizde fındık toplama yaklaşık 45 günlük bir süre içerisinde yapılıyor. 1 Ağustos-15 Eylül arası bu sezonun en yoğun olduğu dönem. Bu dönemde okulların kapalı olması münasebetiyle gelen işçilerin çocuklarının eğitim sorunu söz konusu olmuyor. O bizim açımızdan bir şans. En azından o çocukların eğitim sorunun çözülmesi konusunda çok ciddi bir problemimiz olmuyor. Onun dışında gerek gelen işçilerin barınma koşulları, gerek sağlık koşulları, gerekse diğer ihtiyaçları, yerleşimleri ve nakilleri konusunda zaman zaman sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda bu sıkıntıları en iyi şekilde nasıl çözebiliriz? En sorunsuz bir şekilde bu işçileri burada nasıl istihdam edebiliriz? Onun üzerinde duracağız. Bu konularla ilgili bir eylem planı belirledik. Bu planı yapacağımız sunumda ayrıntılı bir şekilde göreceksiniz. Mevsimlik işçilerin öncelikle buraya gelişleri ve barınmaları konusunda genelgede de belirtildiği gibi birinci derece sorumlu olan işverendir. İl özel idareleri, belediyeler ve devletin diğer kurumlarından önce işverenlerin çalıştıracakları işçilerin buraya nakilleri, yerleştirilmeleri ve gerekli diğer çalışma, barınma ve diğer yaşam koşullarının sağlanması konusunda birinci derece sorumlu olanlar işverenlerdir. Bu genelgeyle bazı kamu kurumlarımıza ilave yükümlülükler getirildi. Ancak söz konusu tedbirlerin işverenler tarafından sağlanamaması ve bazı açık kapıların bırakılması halinde devletin alması gereken tedbirler konusunda İl Özel İdarelerimiz ve Belediyelerimiz gerekli şartları sağlayacaklar. ” dedi.

Mevsimlik işçilerin ilimize gelişleriyle ilgili tedbirler konusunda da açıklama yapan Vali Orhan DÜZGÜN, şunları kaydetti: “Öncelikle işçiler buraya gelirken çıkış yaptıkları illerden başlamak üzere gerekli trafik denetimlerinin yapılarak buraya sağlıklı bir şekilde, uygun bir şekilde nakillerinin yapılması gerekiyor. Yani 15 kişilik minibüste 30 kişi, 40 kişi şeklinde taşınması ya da taşıma araçları dışında kamyon veya diğer araçlarla nakillerinin yapılması doğru değil. Bu konuda trafik denetimleri etkin bir şekilde yapılarak, işçilerin düzgün bir şekilde buraya nakilleri sağlanacak. Geldikten sonra ilimize, ilçemize, köye gelen her misafir gibi, bir otele konaklamaya gelen misafir gibi, her yolcu gibi gelen işçilerinde burada belli bir süre kalacağı için kimlik bildirimleri yapılacak. Bu konuda da hem muhtarlarımız, hem belediyelerimiz, hem güvenlik kuvvetlerimiz, hem de işverenlerin son derece hassas olmaları gerekiyor. Hem gelen vatandaşlarımıza sağlıklı bir şekilde hizmet götürebilmek, hem de bu gelen gruplar arasına su-i niyetli kişilerin girişini engellemek bakımından bunların mutlaka olması gerekiyor. Barınmalarının sağlanacağı geçici yerlerinin tehlikeye maruz olmayan, dere yatakları ve benzeri yerler dışında yapılması gerekiyor. Bu konuda da hep birlikte belediyelerimiz, emniyet ve jandarma kuvvetlerimiz, mahalle muhtarlıklarımız, köy muhtarlıklarımız ile koordineli bir şekilde çalışacağız. Gelen işçilerimizin de bir sigortaya bağlı olarak çalışmaları konusunda da gerekli denetimleri yapacağız. Sigortasız işçi çalıştırılmaması, gelen işçiler açısından onların haklarının yenilmemesi açısından son derece önemli”

Vali Orhan DÜZGÜN’ün konuşmasının ardından, İl Tarım Müdürü Sadi SADIKOĞLU tarafından, 24 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesiyle ilgili Başbakanlığın 2010/6 sayılı genelgesi doğrultusunda, Ordu Valiliğince hazırlanan “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Stratejisi ve Eylem Planı” hakkında slayt sunumu eşliğinde katılımcılara bilgi verildi.

Vali Orhan DÜZGÜN, hazırlanan eylem planı çerçevesinde 2010 yılında fındık hasadı sezonunda ilimize gelecek mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi yönünde kurumlarca yapılması gereken çalışmalar ve alınması gereken tedbirler konusunda, toplantıya katılanların görüş ve önerilerini dinledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.