ODÜ Türkçe Kampanyası
Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panel ile başlayan "Türkçe Kampanyası", 2010 yılı Mayıs ayına kadar çeşitli etkinlikler ile devam edecek. Türkçe Kampanyası", 26 Ekim 2009 Pazartesi günü başladı.
ODÜ Türkçe Kampanyası Konferans ve Konserle Başladı
Ordu Üniversitesi Türkçe Kulübü'nün başlattığı "Türkçe Kampanyası", 26 Ekim 2009 Pazartesi günü başladı.
Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panel ile başlayan "Türkçe Kampanyası", 2010 yılı Mayıs ayına kadar çeşitli etkinlikler ile devam edecek.
"Dilimize sahip çıkalım, Türkçe konuşalım, Türkçe yazalım" ana başlıkları ile öne çıkan "Türkçe Kampanyası" aynı zamanda dil kirliliğinin önüne geçmeyi, okuma alışkanlığı kazandırılmasına yardımcı olmayı da hedefliyor.
Ordu ilinde başlayarak, Türkiye geneline yayılması amaçlanan kampanya çerçevesinde ilk etkinlik olarak, Türkçe Paneli gerçekleştirildi. Panele, eski Türk Dil Kurumu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bican ERCİLASUN, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sema Barutçu ÖZÖNDER ve Türk Dil Kurumu Üyesi Prof. Dr. Tuncer GÜLENSOY, konuşmacı olarak katıldılar.
Ordu Üniversitesi Türkçe Kulübü'nün başlattığı "Türkçe Kampanyası" nın açılış programında, Türkçe Kulübü Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Salih OKUMUŞ, yaptığı konuşmasında, kampanya dahilinde yapmayı planladıkları projeleri ve kampanyanın amacını anlattı. Dil kirliliğinin önüne geçmeyi istediklerini belirten OKUMUŞ, "tabelalardaki yabancılaşmaya karşı çalışmalar başlatmak istiyoruz. Bu konu ile ilgili belediyeler ile çalışmalar yapılabilir. Yıl boyunca etkinliklerimizi sürdüreceğiz. Kampanyamızın Türkiye geneline yayılmasını istiyoruz" dedi.
Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk KEFELİOĞLU ise, yaptığı konuşmasında, dilin milletler açısından önemini vurguladı. Konuşmasında "bende burada konuşurken hatalar yapabilirim. Çünkü dilimize yerleşmiş. Kolay değil bunları bu kadar çabuk atabilmek. Dilimize sahip çıkmamız lazım. Artık ırkları ırk yapan en önemli unsur dildir. Eğer bir ırkı yok etmek istiyorsanız bunun en kolay yolu da diline saldırmaktır. Diline saldırdığınız zaman o ırkı kişiliksizleştiriyorsunuz ve köklerinden uzaklaştırarak kendi kültürüne yabancı hale getiriyorsunuz. Son zamanlarda yapılan saldırıların amacı da budur zaten. O nedenle biz rektörlük olarak bu kampanyaya çok önem veriyoruz'' diyen Prof. Dr. Haluk KEFELİOĞLU, kampanyanın Ordu Üniversitesi içinde çok önemli olduğunun altını çizdi.
Türkçe Paneli'ne konuşmacı olarak katılan eski Türk Dil Kurumu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bican ERCİLASUN, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sema BARUTÇU ÖZÖNDER ve Türk Dil Kurumu Üyesi Prof. Dr. Tuncer GÜLENSOY,Türkçe'nin tarihi ve Türkçe'nin nasıl yabancılaştırıldığı konusunda katılımcılara anlatımda bulundular.
Prof. Dr. Bican ERCİLASUN, Ordu Üniversitesi tarafından başlatılan kampanyanın çok yararlı olacağına inandıklarını söyledi. "Sizin heyecanınız bu salondan bu ile yayılırsa, caddelere, sokaklara sinerse başarıya ulaşır" dedi.
Prof. Dr. ERCİLASUN, Türkçe'nin göz gibi, ayak gibi önemli olduğunu, ancak insanların bunun önemini halen anlayamadıklarını belirterek, ''Yani gözümüz bozulmadan, gözümüzün önemini bilmiyoruz. Ayağımıza bir şey olmadan onun da önemini bilmiyoruz. Dil de öyle işte. Zarar gelmeden önlememiz gerekiyor. Yurt çapında, şimdi Ordu'dan başlayarak, bu hastalığa millet olarak çare bulmamız gerekiyor.'' dedi.
Prof. Dr. Sema BARUTÇU ÖZÖNDER'de yaptığı konuşmada toplumun tarihini bilmenin, dilin tarihini bilmek için bir ön şart olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. ÖZÖNDER, dilin kendi özünden ve içeriğinden uzaklaştırılmaması gerektiğine işaret ederek, ''Bunun için hepimize önemli görevler düşmektedir'' diye konuştu.
Prof. Dr. Tuncer GÜLENSOY ise, Türkçe'nin nasıl yabancılaştırıldığı konusunda bilgi vererek, toplumun dil konusunda duyarlı olması gerektiğini kaydetti. Çocuklara isim verilirken bile yabancılaştırıldığının altını çizen Prof. Dr. GÜLENSOY, anlamlarını bilmeden çocuklarımıza isimler veriyoruz diyerek, konun ne kadar hassas olduğunu vurguladı.
Panelin ardından akşam düzenlenen konsere, Turizm ve Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Türk Dünyası Müzik Topluluğu sanatçıları katıldılar. Sanat Yönetmeni İrfan GÜRDAL yönetiminde konser veren Turizm ve Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Türk Dünyası Müzik Topluluğu sanatçıları katılımcılara unutulmaz Türk Müziği örneklerinden oluşan bir konser sundular.
İzleyicilerin büyük beğenisini toplayan konser sonrası; Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk KEFELİOĞLU, topluluğa "Türkçe Kampanyası"na vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ederken, Sanat Yönetmeni İrfan GÜRDAL 'a çiçek ve plaket takdim etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.