OKMM toplantısı yapıldı
İlk kez Ordu Küçük Millet Meclisi toplantısına gelen farklı STK temsilcilerinin ise heyecanları konuşmalarına yansıdı. Devlet bütçesi Türkiye'nin ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? Konusunda tüm katılımcılar: Devlet bütçesi Türkiye ihtiyaçlarını karşıl
ORDU küçük Millet Meclisi (OkMM)
Aralık Ayı Toplantısı Yapıldı.
Ordu ili küçük Millet Meclisi, 04 Aralık 2010 Cumartesi günü, saat:09:30 da Ordu Belediye Konservatuarı salonunda toplandı. Sivil toplum örgütlerinden: Ordu Kültür Derneği Temsilci H.Timur GÜNGÖR,Fındık Üreticileri Koruma Derneği Başkan Eşref BAYRAKTAR,Ordu Bilim Kültür ve Sanat Derneği Başkan İrfan PAK, Oksijen Kültür Sanat Atölyesi Derneği Temsilci Nurgül ÇOLUK, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu 2 .Bşk Ünal ÖZYURT,. Demokrat Eğitimciler Sendikası Temsilci Bekir CANDAN, Eğitim İş Ordu İl Temsilciliği Temsilci Hikmet PALA, Fındık ve kivi üretim pazarlama Kooperatifi Başkan Cengiz KESKİN’in katıldığı toplantının kolaylaştırıcılığını ise Cengiz KESKİN üstlenmişti.
Sekiz sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı toplantıya medya ilgisinin olmadığı görüldü. “Devlet bütçesi Türkiye'nin ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? Başlığı altında Türkiye gündemi, “Ordu belediye bütçesi, şehir ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? b) Ordu il özel idare bütçesi, il ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? c) Ordu’da Kivi üretimi ve genel sorunları” başlıkları altında ise yerel konularının tartışıldığı toplantıda yerelde üçüncü kez bir araya gelen farklı düşünce yapılarındaki sekiz sivil toplum örgütü temsilcileri öncelikle birbirlerini tanıma fırsatını yakaladıkları için memnuniyetlerini ifade ederek, Ordu Küçük Millet Meclisi çalışmanın çok önemli olduğunu vurguladılar.
Bir birlerinin görüşlerine bazı noktalarda katılmadıklarını ifade eden STK temsilcileri, gayet demokratik bir ortamda bulunduklarını ve rahatlıkla düşüncelerini ortaya koyduklarını beyan ettiler.
Ordu da üçüncü kez farklı STK yapıları ile bir araya gelindiği ve diyalog denemesinin gayet başarılı gerçekleştiği noktasında tüm katılımcıların hem fikir oldukları gözlendi.
İlk kez Ordu Küçük Millet Meclisi toplantısına gelen farklı STK temsilcilerinin ise heyecanları konuşmalarına yansıdı. “Devlet bütçesi Türkiye'nin ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? Konusunda tüm katılımcılar: “ Devlet bütçesi Türkiye ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bir uluslar arsı şirketin bütçesi kadar bütçe ile ne yapılabilir? Türkiye bütçesi toplumsal barış ve ülke kaynaklarını halkın refahını sağlayacak şekilde yapılmalı, kullanılmalı ve denetlenmelidir.
Devlet Gelir/Gider bütçe harcamaları şeffaflık açısından devlet bütçe harcamaları adlı web sayfasından yayınlanmalıdır.” dedi.
a) Ordu belediye bütçesi, şehir ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? Başlığı altındaki tartışmada katılımcılar:
“ Ordu Belediyesi 2011 yılı bütçe kararnamesine göre harcama yetkisi 102. 200.000, 00Tl, Belediyenin 2011 yılı Tahmini Geliri 87.646.500,00TL. Ordu belediyesinin Banka Kredileri borçlarına bakıldığında 2009 yılından 11.000.000,00TL 2010 yılından ise 3.553.500,00TL olmak üzere toplam 14.553.500,00TL borçlu olduğu görülmektedir. Bu durumda şehir merkezinde 136 bin adrese dayalı yaşayan nüfus baz alındığında Kişi başına yatırım miktarının 751TL olduğunu görmekteyiz.
Ancak Ordu belediyesi yakın köylerinde ihtiyaçlarını karşılamaktadır, köylerinde adrese adaylı nüfus bilgileri üzerinden hizmet sistemine dâhil edilmesi halinde 200 bin nüfusa hizmet götüren bir Ordu belediyesi var ortada. Bu haliyle Kişi başına yatırım miktarının 511 TL düştüğü görülüyor.
Diğer yandan dönem başı itibariyle belediyemizin 14.553.500,00TL borçlu oluşu var. Kişi başına düşen borca bakarsak 136 bin nüfus üzerinden 107 Tl, 200 bin nüfus üzerinden ise 72,76TL borçluyuz. Bu durumda aslında belediyemiz kişi başı yatırımlarını 136 bin nüfus üzerinden 644TL, 200 bin nüfus üzerinden ise 438,24TL olarak yapmaktadır. Belediyemiz kişi başı yatırımlarda en az yüzde 10 artışla köyden kente veya başka şehir ya da yurt dışından gelecekleri göz ününde bulundurmak ve buna göre bütçe yapmak zorundadır.
Belediye Gelir kaynakları ve harcamaları ilgili kanunla belirtilmiştir. Belediyemizin kişi başı yatırımları en az 1000TL olmalıdır. Ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanunu Stratejik plân ve performans programı Madde 41. Stratejik plân, varsa üniversiteler ve meslek odaları ile konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanır ve belediye meclisi tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girer” der.
Belediyelerin gelirleri ve giderleri bir kanun çıkartılmak sureti ile belediye resmi internet web sayfasında Gelir/Gider sekmesi başlığı altında her hafta güncellenmek suretiyle yayınlanmalıdır.
b) Ordu il özel idare bütçesi, il ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? Başlığı altında yapılan tartışmada; bu konuda kesin bilgiler verecek bir yetkili olmalıdır. Ancak belediye bütçesi gibi İl Özel İdare bütçesin inde kişi başı yatırımlarının yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Ve İl özel İdaresinin gelirleri ve giderleri bir kanun çıkartılmak sureti ile İl Özel İdaresi resmi internet web sayfasında Gelir/Gider sekmesi başlığı altında her hafta güncellenmek suretiyle yayınlanmalıdır.
c) Ordu’da Kivi üretimi ve genel sorunları” başlığı altındaki tartışmada ise katılımcılardan ve Ordu Fındık ve Kivi Üretim Pazarlama Kooperatifi Başkanı Cengiz KESKİN, “Ordu ilinde kivi üretimi gün geçtikçe artmakta ancak stoklama ve pazarlama sorunu bulunmaktadır.
Acil olarak çiftçilerin bir çatı altında birleşmesi ve 2011 AB hibe projelerinden faydalanarak Kivi Entegre Sanyii tesisi kurulması (Soğuk hava deposu, Kivi suyu, Marmeladı, Çayı, Kivi Cipsi vb.)
Ordu da kivi ürününde Markalaşmaya gidilmesi gerekmektedir.
Ayrıca Türkiye de bölgesel ürün borsaları kurulmalıdır.
Özellikle Karadeniz Kivi Borsası adı ile Ordu ilinde kivi borsası kurulmalıdır” yönünde görüş bildirdi. Ordu küçük Millet Meclisi, Aralık 2010 toplantısı saat 13:00 da sona erdi.
Ordu küçük Millet Meclisi Ortak Çalışma Grubu adına
Cengiz KESKİN, 536-414 93 94, [email protected] , www.tbmmocg.net, www.tkmmocg.net , http://ordukmm.blogspot.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.