Ordu Bölge Çalıştayı Yapıldı
Belde Otelde düzenlenen Yerel Yönetim Reformuna İlişkin Ordu Bölge Çalıştayına; Ordu Valisi Orhan DÜZGÜN, Giresun Valisi Dursun Ali ŞAHİN, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Vekili Mustafa YILDIZ, Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN, Giresun
Avrupa Birliği’nin Mali, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının teknik desteği ile İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan “Türkiye’de Yerel Yönetim Reformu Uygulamasının Devamına Destek Projesi” kapsamında, “Yerel Yönetim Reformuna İlişkin Ordu Bölge Çalıştay”ı yapıldı.
Yerel Yönetim Reformu Ordu Bölge Çalıştayı Yapıldı
Belde Otel’de düzenlenen Yerel Yönetim Reformuna İlişkin Ordu Bölge Çalıştayı’na; Ordu Valisi Orhan DÜZGÜN, Giresun Valisi Dursun Ali ŞAHİN, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Vekili Mustafa YILDIZ, Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN, Giresun Belediye Başkanı Kerim AKSU, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN; Giresun, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinin il genel meclisi başkanları, il genel meclisi üyeleri, bazı belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri ile Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajanslarının temsilcileri katıldı.
Çalıştay’ın açılışında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN: “Yerel yönetimlerin; kamu hizmetlerinin sunulmasında, vatandaşların günlük hayatta doğrudan muhatap olduğu yönetim birimleri olduğunu belirtti. “Anayasamızın 127. maddesinde tarif edilen mahalli idareler; halkın mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşturulan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve köyler oluşmaktadır. Vatandaşlarımıza sunulan kamu hizmetlerinin yerel yönetimler tarafından sunulması mı daha faydalı; yoksa merkezi yönetimin temsilcisi olan kurumlar tarafından sunulması mı halkın menfaatlerine uygun? Bunun, bu çalıştay’larda ortaya çıkacak fikirler ile en doğrusunun bulunacağını düşünüyorum” dedi.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Vekili Mustafa YILDIZ da yaptığı konuşmada: “Türkiye’deki reform çalışmalarının çok uzun bir hikayesi olduğunu, zaman zaman Tanzimat’a, zaman zaman da daha öncesine kadar götüren bir süreci kapsadığını.” belirterek şunları kaydetti: Son 10 yılda yoğunlaşarak merkezi idarenin rollerinin mahalli idarelere devri, merkezi idarenin bir kısım mali kaynaklarının da mahalli idarelere devriyle ilgili olarak programlı ve önemli bir çalışma yürütülüyor. Biz süreç içerisinde şunu gördük ki, merkezi idarenin merkez organları eliyle kaynakları toplayıp merkezden harcamaya çalışması, Türkiye gibi devasa bir ülkede olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bunun üzerine daha önce mazisi olan ancak son 10 yılda odaklanan ve yoğunlaşılan bir süreci yaşıyoruz.”
Yerel yönetimler reformuyla ilgili ilk defa bölge toplantısı yapıldığını belirten Belediye Başkanı Seyit TORUN “Yerel yönetim reformuyla ilgili belediye başkanlarının, mahalli yöneticilerin görüşlerinin alınmasının önemli olduğunu söyledi. TORUN, alınan kararların uygulanabilir olması için, sorunun yaşandığı yerde tespitler yapmak gerektiğini” ifade etti.
Ordu’da 6’ncısı yapılan Çalıştay’ın bugüne kadar yapılan Çalıştay’lar içinde en kalabalık katılımın olduğu Çalıştay olduğunu söyleyen Proje Koordinatörü Leyla ŞEN “Ordu’yu, civar illerden gelenlerin katılımıyla en kalabalık katılımın olduğu Çalıştay’lardan birisine ev sahipliği yaptığından dolayı kutluyorum.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, Yrd.Doç.Dr.Erbay ARIKBOĞA tarafından daha önce değişik illerde gerçekleştirilen Çatıştay’lar hakkında katılımcılara bilgi verildi. Daha sonra Çalıştay’a katılan katılımcılar 3 ayrı gruba ayrılarak yerel yönetim reformu konusunda görüş ve önerilerini dile getirdiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.