ORDU TEDAŞ Çalık'ların oldu
Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop'u kapsayan Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ için yapılan ihalede en yüksek teklifi 441.5 milyon dolarla Çalık Enerji verdi
TEDAŞ'ın 3 şirketi yandaşlara gitti
TEDAŞ'a bağlı 3 bölgesel elektrik dağıtım şirketi, AKP'ye yakınlığıyla bilinen üç gruba değerinin çok altında satılacak. TMMOB'un açıklaması ise, yandaşa kıyağın ihale süreciyle bitmediğini ortaya çıkardı.
Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) bağlı bölgesel elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sürecine, dün üç şirketin ihaleleriyle devam edildi. Bilindiği gibi TEDAŞ, özelleştirme kapsamında ülke genelinde 21 dağıtım bölgesine göre şirketlere ayrılmıştı. Bunlardan Osmangazi, Yeşilırmak ve Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ şirketlerinin teklifleri dün alındı. ÖİB, özelleştirmelere dört bölgesel şirketi kapsyan bir ihale ile pazartesi günü devam edecek.
Osmangazi, Yeşilırmak ve Çoruh için alınan en yüksek tekliflerin toplam tutarı 1.154 milyar dolar oldu. Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkan Vekili Ahmet Aksu, ihalenin teknik olarak tamamlandığını, Rekabet Kurulu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) görüşleri alındıktan sonra sonucun Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayına sunulacağını, ardından da satış sözleşmesinin imzalanarak şirketlerin devredileceğini bildirdi.
Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ, Eti Gümüş AŞ"ye
Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ'nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmesinde açık artırma turunda, en yüksek teklifi 485 milyon dolarla Eti Gümüş AŞ verdi. İkinci sırada ise 484.5 milyon dolarla Aksa Elektrik yer aldı.
Beş elemeli tur ve açık artırmayla tamamlanan ihaleye Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri- Ayen Ortak Girişim Grubu, Cengiz Elektrik Toptan Satış AŞ, Aksa Elektrik Perakende Satış AŞ, Sarar Giyim Tekstil Sanayi Ticaret AŞ, Sarar Büyük Mağazacılık Ticaret Ortak Girişim Grubu, Park Holding, Aydem Elektrik Dağıtım AŞ, Eti Gümüş AŞ- SII Enerji ve Üretim, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ ve Akenerji Elektrik Üretim AŞ -CEZ AŞ-Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme Ortak Girişim Grubu katıldı.
Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ, Çalık Enerji'ye
Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop'u kapsayan Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ için yapılan ihalede en yüksek teklifi 441.5 milyon dolarla Çalık Enerji verdi. İkinci sırada ise 441 milyon dolarla Anadolu Doğalgaz Dağıtım AŞ yer aldı. Çalık Enerji Genel Müdürü Saim Dinç, ihalenin çok iyi geçtiğini belirterek "Daha önce Bursagaz ve Kayserigaz'ı satın almıştık. Bundan sonraki üretim ve dağıtım birimlerinin özelleştirilmesi ile de ilgileniyoruz" dedi.
Beş elemeli tur ve açık artırmayla tamamlanan ihaleye Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Anadolu Doğalgaz Dağıtım AŞ, Cengiz Elektrik Toptan Satış AŞ, Çorum Elektrik ve Doğalgaz Ticaret AŞ, KCETAŞ-Ayen Ortak Girişim Grubu (OGG), Park Holding AŞ, Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ, Aydem Elektrik Dağıtım AŞ, SII Enerji ve Üretim Ltd. Şti, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ, Akenerji Elektrik Üretim AŞ-CEZ AŞ-Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme AŞ Ortak Girişim Grubu katıldı.
Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik"e
Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerini kapsayan Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ için yapılan ihalede de en yüksek teklifi 227 milyon dolar ile Aksa Elektrik verdi. İkinci sırada ise 226.7 milyon dolarla Çalık Enerji yer aldı. Aksa Elektrik Perakende Satış AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, elektrik özelleştirmelerinde önümüzdeki dönemde gündeme gelecek ihaleleri de değerlendirebileceklerini ifade etti.
Bir elemesiz bir elemeli tur ve açık artırmayla tamamlanan ihaleye Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, Akenerji Elektrik Üretim AŞ .-CEZ AŞ-Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme AŞ Ortak Girişim Grubu, Aydem Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik Perakende Satış AŞ, Cengiz Elektrik Toptan Satış AŞ katıldı.
İhaleyi kazanan gruplar AKP"ye yakınlığı ile biliniyor.
Dün ihalesi tamamlanan üç kamu şirketi, özellikle de 227 milyon dolar değer biçilen Çoruh Elektrik, böylece değerlerinin çok altında rakamlara satılma sürecine girdi. İhaleleri kazanan şirketler ise AKP"ye yakınlıkları ile dikkat çekiyor.
Sadece yurtiçinde değil yurtdışında da dev enerji yatırımları bulunan, yaklaşık yirmi yıldır Özal"dan AKP"ye Amerikan yanlısı yönetimlerin açılım yaptığı Türki cumhuriyetler ve Balkanlar"da kamu ihalelerini alan Çalık, yandaşlığı ayyuka çıkmış gruplardan. AKSA Elektrik"in bağlı olduğu AKSA Holding ile Eti Gümüş"ü 2004"te devletten satın alan Eti Gümüş AŞ"nin bağlı olduğu Yıldızlar SSS Holding de, AKP döneminde istikrarla büyüyen gruplar.
TMMOB: Yandaş şirketler kazanan gruba sonradan eklemleniyor
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, ihalelere ilişkin yaptığı basın toplantısında özelleştirmelerin halkın zararına olduğunu belirttiği gibi, son dönemdeki özelleştirmelerde ihale güvenilirliğinin ayaklar altına alınmasına yol açan yeni hükümler uygulandığına da işaret etti.
Elektrik dağıtım ihaleleri için hazırlanan şartnamelerde önceki kamu ihaleleri ve özelleştirme ihalelerinde görülmeyen bu yeni hükümlerin, ihalede kazanan grubun devralma süreci için oluşturacağı şirkete ihale sonrasında başka bir şirketi yüzde 49'a kadar dahil etmesine olanak tanındığına dikkati çeken Çeçen, AKP yandaşı şirketlerin, alıcı şirketlere monte edilmesi kolaylaştırılmaktadır dedi.
Meram özelleştirmesi: İhale rakipleri devir öncesinde ortak oldu!
Çeçen, Meram Elektrik Dağıtım"ın geçtiğimiz hafta tamamlanan özelleştirme sürecinden örnek vererek, bu usulsüzlüğün ihaleye rakip olarak giren iki şirketin devir öncesinde ortaklık kurması noktasına kadar gittiğine işaret ederek şöyle konuştu:
"Konya, Karaman, Ereğli, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir ve Akşehir'i kapsayan Meram elektrik dağıtım bölgesi bir hafta önce özel şirkete devredilmiştir. Burada da ihaleyi kazanan şirket olan Alsim Alarko vermiştir, ihalede rakibi olan ve üçüncü sırada yer alan Cengiz İnşaat ile devir öncesinde ortaklık kurarak Alcen adlı şirketi kurmuştur. Yani ihaleye rakip olarak giren iki şirketin ihale sonrası ortaklık kurdukları anlaşılmaktadır. Bir şirketin tek başına ihaleye girip kazandıktan sonra rakibi olan şirketi yanına ortak olarak alması nasıl açıklanabilir? İhalede rakip olan şirketlerin ihale sonuçlandıktan sonra aynı iş için ortaklık ilişkisine girmeleri ihalenin güvenilirliğini de sorgulanır hale getirmektedir.
EMO Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen, yandaş sermaye gruplarına kaynak aktarımının bedelini özelleştirmeler sonrasında halka işsizlik, pahalı elektrik ve elektrik alanında yatırım açığı olarak yansıdığını da vurguladı. Kamuya ait santraller çalıştırılmazken özel şirket santrallerinin kara borsa koşullarıyla pahalı elektrik satışına devam ettiğini ifade eden Çeçen, "elektrik alanındaki özelleştirme uygulamalarına derhal son verilmeli, elektrik hizmeti, siyasal bağlantılardan uzak, kamu yararına yönetimi sağlayacak bir yapılanmaya kavuşturulmalıdır" dedi.
http://haber.sol.org.tr/ekonomi/tedasin-3-sirketi-yandaslara-gitti-haberi-20186
(soL-Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.