Organik tarım gereklilik olarak görülmeli
Ordu Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Enver Çam, günümüzde çevre bitki ve insan sağlığını azami derecede koruyan organik tarımın moda olarak değil, bir gereklilik olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Ordu Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Enver Çam, günümüzde çevre bitki ve insan sağlığını azami derecede koruyan organik tarımın moda olarak değil, bir gereklilik olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Organik tarımın üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı olan bir tarımsal üretim biçimi olduğunu belirten Enver Çam, amacının toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak olduğunu kaydetti.
Organik tarımın olabilmesi için çok önemli genel kurallar bulunduğunu ve bunun bir hobi olmadığını ifade eden Çam,"Çiftçilerimiz arasında 'şimdiye kadar hiç gübre-ilaç kullanmadım, organik tarım olur mu?' düşünceleri var. Organik tarım, doğal tarım demek değildir. Organik tarım, geleneksel tarım ve kimyasal kullanmadan yapılan tarım demek değildir.
Organik tarım, hobi olarak yapılan tarım değildir. Organik tarım olabilmesi için bazı genel kurallar vardır. Organik tarım tarladan üreticiye gidene kadar kontrollü, sözleşmeli ve planlı olmalıdır" dedi.
Günümüzde organik tarımın en büyük dezavantajlarının başında yüksek fiyat geldiğini ifade eden Çam, "Bölgemiz açısından fındık fiyatındaki istikrarsızlık bu üretim şeklini kısıtlıyor.
Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı çeşitlerin az olması, üreticilerin bilgi eksikliği ve yetersiz örgütlenme, arazilerin çok küçük ve parçalı olması, organik ürünlerde iç ve dış pazarın dengeli gelişmemesi önemli dezavantajlar arasında gösterilebilir. Ayrıca ürün analizleri için tam akredite olan bir laboratuarın olmaması, desteklemelerdeki nispi yetersizlik yine organik tarımın dezavantajları arasıda yer alıyor" diye konuştu.
Her şeye rağmen insan çevre bitki sağlığını azami derecede kuruyan organik tarımın sağlıklı gıdaların tüketilmesinde vazgeçilmez bir üretim şekli olduğunu ifade eden Çam,"Sonuç olarak her metrekaresi kayıtlı, sistemi oturmuş, ülke içi ve dışında ticari yanlışa meydan vermeyen, üreticiye daha çok kazandıran, çevre-bitki-hayvan ve insan sağlığını azami derecede koruyan organik tarımdan vazgeçilemez.
Organik tarım ülkemizin eko-turizminin gelişmesini sağlayan, tüm gelir gruplarının tüketebileceği sağlıklı bir organik tarımsal üretim sonunda sürdürülebilir tarımı sağlamak, çevreyi korumak ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya ulamsa yollarını temin etmektir. Bu kadar önemli bir üretim şekli günümüzde maalesef bir hobi olarak görülüyor. Zengin biyoçeşitlilik ve doğal kaynakların bulunduğu Avrupa Birliği'ne uyumlu yasal düzenlemelerin bulunduğu organik tarım artık hobi olarak görülmemelidir" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.