OSMMO Yıl sonu Toplantısı yapıldı

OSMMO Yıl sonu Toplantısı yapıldı

Ordu Mali Müşavirler Odası Yılsonu değerlendirme toplantısı ve Serbest muhasebecilikten Mali Müşavirliğe geçiş sınavında başarılı olanlara belgelerini 01.12.2010 tarihinde Oda Toplantı Salonunda yapılan törenle verildi.Toplantıya Oda Başkanı Ertuğrul Yüks

 

18274

OSMMO ORDU MERKEZ YIL SONU

DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Ordu Mali Müşavirler Odası Yılsonu değerlendirme toplantısı ve Serbest muhasebecilikten Mali Müşavirliğe geçiş sınavında başarılı olanlara belgelerini 01.12.2010 tarihinde Oda Toplantı Salonunda yapılan törenle verildi.Toplantıya Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel ve Oda üyeleri katıldı.

Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel konuşmasına genel bir değerlendirme yaparak başladı. Mesleki sorunların ve çözümleri konusunda görüşlerini açıklayan Yüksel; “Muhasebecilik, Mali Müşavirlik mesleğinin bir onur mesleği olduğunu, meslek mensuplarının uyması gereken temel etik kuralların tarafsızlık, dürüstlük, sır saklama ve mesleki özen ve titizlik olduğunu söyledi.

Mali Müşavirlik mesleğinin olmadığı yerde gelişme olmaz. Şeffaflık ve saydamlık olmaz. Bu durum ise kaynakların israfına yol açar. Bu bağlamda mali müşavirlik, muhasebecilik mesleğine Türkiye’nin de çok ihtiyacı var ve bunu bizler, meslek örgütümüz yerine getirmeye çalışıyoruz.

2005 yılından bu yana mecliste bekleyen yeni TTK nın çıkması ile meslek mensuplarına denetim alanında yeni imkanlar sağlanacak. Ayrıca 1994 yılında meslek mensuplarına verilen ön denetim yetkisi mali müşavirlere mutlaka kullandırılmalıdır.

Bu mesleğin gelişmesi için mesleğin bazı ihtiyaçlarına cevap verilmesi lazım.

Birtakım sektörlerde olduğu gibi Katma Değer Vergisinin % 8 indirilmesi talebimiz var. Çünkü bu kamu hizmeti veren bizler için bir yük.

18275

Yasa gereği parasını almadığımız müşterilere makbuzlarını kesip KDV’sini ödüyoruz. KDV ve Gelir Vergisi Yasasında tahsilât ve tahakkuk çelişkisi mutlaka giderilmelidir. Tahsil edilmeyen paranın KDV si beyan edilmemelidir.

Geçici Vergide son dönem kaldırılmalıdır. Mart ve Nisan ayında Gelir ve Kurumlar Vergisi verilmesine rağmen, şubat ayında geçici vergi beyanname verilmesinin kimseye bir katkısı yoktur.

Ayrıca kapıcılardan kaldırılan, senetlerden kaldırılan damga vergisi, meslek mensuplarının sözleşmelerinden de kaldırılmalıdır. Bunlar mesleğin uzun yıllardır yarasıdır.”diyerek öne çıkan bazı sorunlara değindi.  

Meslek mensuplarının defter devirlerinde kendilerinden önce meslektaşlarının hak ve hukukuna saygı göstermeleri gerektiğini, ücret ödenmemesi veya düşük ücret nedeni ile yapılan defter değişimleri üzerinde titizlikle duracaklarını, haksız rekabetin önüne geçmek için bütün güçleri ile çalışacaklarını söyledi.

Daha sonra söz alan Oda Sekreteri Bahadır Baş, Önümüzdeki günlerde, adli muhasebecilik, nitelikli bilirkişilik gibi yeni alanlarda önemli gelişmeler yaşanacağını bütün meslek mensuplarının bu sürece hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Yeni yıl ile birlikte büro ziyaretleri yapacaklarını, bürolarda çalışma usul esasları yönetmeliğine aykırı durumların tespit edilip düzeltilmesi için gerekli önlemleri alacaklarını söyledi. Ayrıca elektronik beyanname aracılık sözleşmesi bütün mükellefler için düzenlenmeli ve müşterilerin özlük dosyasında takip edilmelidir. Aksi takdirde VUK 227 maddeye göre müteselsil sorumluluk sorunu ile karşı karşıya kalınabilir dedi.

Oda Başkanı ve Oda Sekreterinin konuşmasının ardından Serbest Muhasebecilikten, Mali Müşavirlik sınavlarına giren ve sınavlarda belge almaya hak kazanan meslek mensuplarına belgeleri takdim edildi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.