OTSO Raporu

OTSO Raporu

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası(OTSO) Yönetim kurulu başkanı Servet Şahin, Ordu ekonomisinin güçlendirilmesi ve sanayicimizin, üyelerimizin sorunlarının çözümüne yönelik Ankara’ya rapor sunduk. Bu raporda sıkıntıları madde madde tespit ettik. Geçen süre için

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası(OTSO) Yönetim kurulu başkanı Servet Şahin, Ordu ekonomisinin güçlendirilmesi ve sanayicimizin, üyelerimizin sorunlarının çözümüne yönelik Ankara"ya rapor sunduk. Bu raporda sıkıntıları madde madde tespit ettik. Geçen süre içinde sorunlarımızın çözümüne yönelik önemli adımların hâlâ atılmaması bizleri ve üyelerimizi derinden üzmektedir” dedi.

OTSO olarak Ankara"daki seçilmişlerden Ordu ekonomisinin güçlendirilmesine aynı zamanda üyelerin sorunlarının çözümüne yönelik daha kapsamlı fark edilir adımlar atılmasını istediklerini ifade ederek şunları söyledi:
“Bölgemizdeki iş dünyası temsilcilerimiz KOSGEB kredilerinden faydalanılması için bankalara başvuruda bulundular. Bayram geçti; iş dünyası hâlâ banka kapılarında haber bekliyor. Ordu ilimizin 2015 yılına yol haritasını koyarak 2015"deki Ordu"da hangi yatırımlar gerçekleşmiş olacak bunların gereğini ve tespitleri ortaya koyarak çalıştayı çalıştırmalıyız. Zaman akıp geçiyor. Ordu ilimiz ekonomik açıdan bir dar boğazda bunu da ancak çok kapsamlı yatırımlarla aşacaktır. Bunlarda bir tanesi OR-Gİ havaalanı ve Karadeniz-Akdeniz yolu projesinin hayata geçilmesidir. Ordu için tüm eller taşın altına girmelidir. OTSO olarak siyasilerimizden hazırladığımız raporun gereğini yapmalarını bekliyoruz.”
İşte o rapor;
- Sanayi Sektörü Enerji Borcu 5458 sayılı kanunda SGK Prim Borçlarında olduğu gibi faiz oranları TÜFE veya TEFE"ye göre yeniden belirlenerek 36 aya kadar vade ile ödenebilir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
- SGK Prim Borçlarının ödeme sürecinde 1 yıl içinde 2 defa taksit ödenmemesi halinde tüm borçlar tahakkuk ettiği şekildeki aslına dönderilerek borç yapılanması hakkında firmalar mahrum bırakılmakta ve borç ödenemez hale gelmektedir. Mevcut kriz dönemi göz önüne alınarak bir yıl içinde iki taksit ödememe halinde borç aslının ödenmesi şartı daha esnek bir yapıya getirilerek işletmelerin borçlarını ödeme imkânı sağlanmalıdır.
- Enerji Borçlarının yeniden yapılandırılmasında da aynı şartlar ve ödeme esnekliği imkânı ile yeni düzenleme yapılmalıdır.
- SSK borcu nedeni ile, KOSGEB ve diğer Devlet kredilerinin ve teşviklerinin kullanılmasını engelleyen mevzuatlar kriz döneminde kullanılmamalı ve Cansuyu kredilerinin gerçek ihtiyaç sahibi sanayiciler tarafından kullanılabilmesi imkanı sağlanmalıdır. - İhracatta KDV alacaklarının ödenmesinde ciddi bir süreç kaybına sebep olan fatura denetleme mevzuatının yumuşatılması ve yeminli mali müşavir raporu ile KDV iadesinin temini hususunun sağlanması önem arz etmektedir.
- Bankaların merkez bankası sicil affına rağmen kendi kayıtlarını esas alması halen kredilendirmede ciddi sorun yaratmaktadır.
Bankaların Merkez Bankası Sicil Affına uygun davranması sağlanmalıdır. - Krizin etkilerini azaltmak için yeni ekonomik paketlerin hemen açıklanması ve devreye sokulması önem arz etmektedir.
- KOSGEB Cansuyu, İhracat, Teşvik Kredilerinin 6 ay olan süresi mevcut kriz döneminde paranın dönüşümü için kısa bir süredir. Bu kredinin verimli olabilmesi için geri dönüşüm süresi bir yıla çıkarılmalıdır.
- 5510 Sayılı Yasa ile getirilen ücretlerin bankalardan ödenmesi hususu şirketler için ek bir yük getirmektedir. Zira, ücretin zamanında ödenmemesi halinde cezai durum söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle, genelde iki gün önceden ücretler hesaba yatırılmakta ve banka iki gün bu hesabı kullanabilmektedir. Uygulamada şirketler lehine yeni bir düzenleme getirilmesi gerekmektedir.
- İstihdamı artırıcı tedbirler içinde Devlet her yeni ek istihdam yaratabilmek için uzun vadeli, ciddi istihdam yaratıcı teşvikli kredi vermeli ve bunu yeni teşvik yasasına koymalıdır. - Gıda Sektörü, Gıda Kodeksinde AB Normlarına uygun standart çalışmaları henüz bazı işletmelerin hazır olmaması nedeni ile cezai sorumluluklar yaratmaktadır. Özellikle mikrobiyolojik değerlerin AB Standartlarına çekilmesi ile ilgili uygulama mevcut üreticilerin cezai müeyyide ile karşılaşmasına sebep olmaktadır.
Bu uygulamanın uyum sürecinin bir müddet daha uzatılması ve geçiş dönemindeki ceza uygulamasının durdurulması büyük yarar sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.