“PARAN KADAR SAĞLIK HAKKI”

“PARAN KADAR SAĞLIK HAKKI”

EMEP Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz yaptığı açıklamada ; AKP Hükümeti halkın sağlık hakkını 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası ile yok ediyor. İnsanların eğitim, sağlık, beslenme ve barınma sorunlarının çözümüyle sorumlu olan iktidar

 

“PARAN KADAR SAĞLIK HAKKI” DÖNEMİ BAŞLIYOR!

 EMEP Ordu  İl Başkanı Hikmet Poyraz yaptığı açıklamada ; AKP Hükümeti halkın sağlık hakkını 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası ile yok ediyor. İnsanların eğitim, sağlık, beslenme ve barınma sorunlarının çözümüyle sorumlu olan iktidar her gün yeni sorunlar yaratıyor. Halkı, Genel Sağlık Sigortası ‘herkesin sağlık güvencesi olacak’ diyerek kandıran iktidarın yalanları ortaya çıktı. Artık ‘paran kadar sağlık hakkı’ dönemi başlıyor.

Toplumsal ihtiyaçların değil “karlılığın” esas alındığı, her yurttaştan GSS primi, katkı ve katılım payı alımının devreye girdiği GSS sistemi ile sağlık hizmetlerinin kar-zarar hesabı ile sunulmasında son adımlar atılmaya başlandı.

GSS’nin yasalaşma döneminde söylediklerimiz bir bir ortaya çıktı. Söylediklerimiz karşısında hükümet yetkililerinin söylediklerini bugün yasayla ortaya çıkanlarla karşılaştırıldığında kimin yalan ve çarpıtma yaptığı ortaya çıkacaktır.

Hükümet kendi çıkardığı yasayı deldi

Tam gün yasası’ ile doktorların ve hastanelerin çalışmasına yeni norm getiren hükümet, Başbakanın ameliyatı sırasında kendi çıkardığı yasaya uygun davranmadı. Yasalar çiğnenerek Başbakan Tayyip Erdoğan’ın özel hastane doktorlarına ameliyat olduğu üniversite hastanesinde yer yok diye alınmayan sağlık güvencesi olmayan bir hasta ambulansta ölebiliyor! Sağlık Bakanı Akdağ da, bu yasal olmayan uygulamayı ‘Onun durumu farklı, onu bu tartışmaların dışında bırakıyoruz.’ diyerek savunabilmektedir.

İlaç sayısına göre para ödenecek

1 Ocak 2012’de başlayan uygulama ile doktorların yazdığı 3 kutu ilaç için 3 TL, 3 kutudan sonra yazılacak her kutu ilaç için 1 TL ekstra ilaç parası alınacak. Hastalar, şu anda devlet hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL olan muayene ücretinin yanı sıra, eczaneye gittiklerinde reçete toplamının yüzde 20’sini ödeyecek.

Yeşil kartlıların sağlık güvencesi yok ediliyor

9 milyon 320 bin yeşil kart, 1 Ocak 2012 tarihinden SGK’ya devredildi. Sosyal güvencesi olmayanlar ve yeşil kartlılar 31 Ocak 2012’ye kadar gelir testi yaptırmazlarsa sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak ve adlarına SGK’ya her ay için 213 TL borç kaydedilecek. 

Devlet memurlarından sağlık için kesinti yapılacak

5510 Sayılı  Kanunun yasalaştığı 1 Ekim 2008 öncesinde göreve başlayan devlet memurlarının GSS primleri en fazla üç yıl boyunca devlet tarafından karşılanmaya devam edecek. En fazla üç yıl içinde tüm kamu emekçilerinin maaşından yüzde 5 oranında GSS primi çalışan payı kesilecek.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra memur olanların GSS priminin yüzde 7’sini devlet karşılarken, yüzde 5’i çalışanların maaşından kesilecek.

GSS Primleri Gelir Testine Göre Ödenecek!

1.  Aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinden (295 TL) az olan vatandaşların primleri devlet tarafından ödenecek.

2.  Aylık geliri brüt asgari ücretin üçte biri (295 TL) ile brüt asgari ücret (886,5 TL) arasında olanlar, 295,3 × % 12 = 35,4 TL

3.  Aylık geliri asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olanlar 886,5 × %12 = 106,38 TL

4.  Aylık geliri asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar 1.773×%12 = 212,76 TL tutarında prim ödeyecekler.  

Kısmi Süreli Çalışanlar Eksik Primlerini Cepten Ödeyecekler

Ayda 30 günden az “kısmi süreli” çalışan sigortalılar (herhangi bir işyerinde part-time ve gün/saat üzerinden ücretli çalışanlar, ek ders karşılığı çalışan ücretli öğretmenler, yevmiyeli çalışanlar vb), 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, 30 günün altında yatan GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorundalar. Yoksa sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklar. 

‘Sağlıkta ölüm yasası’ değişmeli

Bu yasa ile şu an sağlık hakkım var diyenler daha fazla ödeme yapacaklar. Sağlık güvencesi olmayanlar da ölüme terk edilecekler. ‘Paran kadar sağlık’  anlamına gelen GSS yasasının uygulamaya başlanmasıyla gerçekler ortaya çıktı. Boş durmayalım ‘Sağlıkta ölüm’ olan bu yasanın değiştirilmesi için mücadele edelim. Bu yasa ile insanların sağlıklı yaşama hakkını güvenceye alması gereken devlet,  kamu hizmeti olan sağlık hakkı pazar haline getirmiştir.

Emek Partisi olarak herkesi bu yasanın değiştirilmesi mücadelesine çağırıyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.