PİM ÇEKİLİNCE
Osmanlı zamanında dediğim gibi, birincisi 19. yüzyıla kadar günümüzdeki gibi milliyetci bölünmeci düşüncesi olmadığından ve ikinci olarak osmanlıda rumu ermenisi yahudisi müslümanın yaşadığı mahalleler ayrıdır. hatta herkesimin giydiği elbisenin rengine v
Yer Adlarının Değiştirilmesi Meselesi
PİM ÇEKİLİNCE
Günümüzün belki de en hassas konusu "YER İSİMLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ" meselesi.
Konuya ne taraftan yaklaşırsak yaklaşalım muhakkak tatmin olmayan bir grup çıkacaktır. Milli duygu ile ele alırsak aramızda gerçek kişiliğini maskelemeyi başarmış belkide " bölünme taraftarı"olan kişileri memnun edemiyeceğiz.
Bölünme taraftarı olarak açıklarsak "ki bu çok acı, talihsiz bir açıklama olur" vatanını milletini devletini tarihini seven ve "Aslı ne olursa olsun Türkiye cumhuriyetinin evladlarını üzmüş oluruz.
Burda asıl mesele olaya gününün şartlarıyla bakmaktır. Osmanlıya bakarsak bazı kesim şunu diyecek: Osmanlı son döneme kadar elde ettiği yerlerin isimlerini değiştirmemiş, genelde yeni kurduğu yerlere isim vermiş neden Türkiye isim değişikliğine gitti diyecekler kendilerine göre haklı olarak.
Efendim, Osmanlı'nın son dönemine kadar taki 19. yüzyıl diyebileceğimiz fransada patlak veren milliyetçilik düşünceleri yoktur.
Osmanlı'ya da 19. yüzyılda girmiş Osmanlı Bu milliyetçilk akımının ilk çıktığı zaman önemsememiştir bile. Ta ki Balkanlarda Rusların kışkırtıcı politikaların ön plana çıkana kadar.
Türkiye Cumhuriyetinin bazı yerlerin isim değişikliğini yapmasında ise var olan milli birliğini idame ettirebilmek içindir.
Bunun yanında birkaç asır osmanlının hakim olduğu balkan coğrafyasını osmanlı kaybeder kaybetmez Yunanitan Bulgaristan ve bunun gibi daha birçok devlet "ÇILGIN TÜRKLERİN" verdiği bu yerlerin isimlerini değiştirmiştir.
Bu manevraların hepsinde kendi milli bütünlüğünü ve kimliğini yerleştirme sevdası yatmaktadır.
Bu doğrumudur.
Evet doğrudur bence.
Bugün düşünsenize osmanlı zamanında bazı yerler rum, ermeni, yahudi gibi isimlerle anılırdı.
Şimdi Beyler bayanlar hadi değiştirsinize "TAŞBASI"nın ismini taşbaşı-i rum ve ermeni olarak.
biliyorum ki yapmazsınız,
Osmanlı zamanında dediğim gibi, birincisi 19. yüzyıla kadar günümüzdeki gibi milliyetci bölünmeci düşüncesi olmadığından ve ikinci olarak osmanlıda rumu ermenisi yahudisi müslümanın yaşadığı mahalleler ayrıdır. hatta herkesimin giydiği elbisenin rengine varana kadar kadar.
Her millet devletin onayladığı renkte elbise giyer hangi milletten olduğu belli olurdur. Gayri müslimde gelip de müslüman mahallesinde salyongoz satamazdı.
Bugün herkesin istediği yerde yaşama hakkı var. sen çıkıpta taşbasına rum, ermeni müslüman diyerek isim veremezsin osmanlıdaki gibi. ozaman bir diğer kesime haksızlık yapmış olursunuz.
Beyler bayanlar bu ülkeyi bölmek isteyen nice düveli ecnebiye devletlerine karşı türkiye halkı türkü kürdü çerkesi, manavı ve diğerleri kardeş olarak omuz omuza mücadele olarak savaşmış ve kanlarıyla bu toprakları sulamıştır.
Bugün ise isim değişikliği konusunu gündeme getdirenler aslında "GLADYO"nun emellerine alet olmaktadır.
Bugün doğu anadoluda olmak üzre çoğu yer isimlerinin aslı ermeniceve rumcadır.
Birileri çıkıp efendim biz köyümüze şunu koymak istiyoruz diyorlar. önce bölge bölge böleceksin sonra insanları birbirine kırdıracaksın ve bu güzel ülkemde istediğin gibi at koşturacaksın.
Yok öyle yağma.
Benim güzel ülkemin vatandaşı gerektiğinde pimi çekilmiş bombayı pimi çekenlerin kucağına bırakmasını çok iyi bilirler.
88.236.197.31
ilhan gök
23 Kasım 2009 Pazartesi 22:02
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.