2. Yiğit bir emekli jandarma albayı olan Erdal Sarızeybek, düşüncelerini ve çözümlemelerini çok önemsiyorum, PKK'nın tarihinde ilk kez kış aylarında sığınıklarına ya da şimdiki ana üssü Kandil'e çekilmediğine dikkat çekiyor. Bu durum, Kandil'i güvende hissetmemelerinden kaynaklıyor olabilir mi?
3. Bazı İngiliz gazeteleri, bunlar arasında Financial Times ve Times vardır, terör örgütünün İran ve Suriye tarafından kışkırtılmış ve desteklenmiş olabileceklerini yazdılar. Bu konuyla ilgilenmelerinin nedeni sorgulanmalıdır.
4. Daha önce TSK'nın Irak içinde kara harekatı yapmasına şiddetle karşı çıkan ABD, Avrupa ülkeleri ve hatta Irak Kürt Yönetimi, son sınır ötesi harekatla ilgili en ufak bir tepki geliştirmediler. Adeta el altından bu harekatı destekliyorlar.
5. Türkiye ile Suriye'nin ilişkileri, son aylarda kopma noktasına geldi. Çukurca saldırısının emrini, Suriye kökenli bir terör örgütü liderinin verdiği tespit edildi.
Yukarıdaki örnekler sıralandığında, ortaya çıkan gerçek çok açıktır. "PKK, ABD kontrolünden çıkmıştır."
ABD'nin PKK ile iplerinin kopmasına neden olan gelişmeler ise Türkiye'nin Orta Doğu planlarında etkin olarak rol almaya başlaması ile çok yakından ilgilidir. ABD, Orta Doğu planlarında birlikte hareket ettiği Türkiye'nin bu dönemde PKK tarafından istikrarsızlığa sürüklenmesini istememektedir. Bu nedenle, PKK'nın etkisizleştirilmesi ya da güçsüzleştirilmesi için bazı planları vardır. Bunu anlayan PKK liderlerinin ABD'yi uyaran açıklamaları olmuştur. Terör örgütü lideri Öcalan ve Kandil lideri Karayılan'ın bazı açıklamaları, bu konuda net mesajlar içermektedir.
Terör örgütü lider kadrolarının İsrail ile yakın ilişkisi vardır. Türkiye ile ilişkileri son dönemde bozulan İsrail, PKK'nın güçsüzleştirilmesi ve etkisizleştirilmesini istememektedir. Bu nedenle, PKK konusunda ABD-İngiltere bloğu ile İsrail'in planları çelişmeye başlamıştır.
Buraya kadar yazdıklarımdan çıkan sonuç, terör örgütünün kontrolünün Suriye-İran-İsrail-Rusya ağırlığı içine girdiği, ABD'nin PKK'nın kontrolünü yitirdiğidir. Son saldırılar da bu konuda önemli ipuçları olarak değerlendirilebilir.
Bu süreçte PKK'ya karşı Türkiye'nin elinin güçlendirilmesi konusunda ABD'nin desteği beklenebilir. ABD insansız hava araçlarının İncirlik'te Türkiye'nin terörle mücadelesi için konuşlandırılması planı, Afganistan'da kullanılan ABD Skorsky helikopterlerinin Türkiye'ye verilme kararı, ABD istihbarat örgütlerinin başındaki ismin geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret etmesi bu çerçevede değerlendirilmelidir.
İran ve Suriye ve Rusya'nın, hatta İsrail'in Türkiye'nin son dönemdeki dış politikasına yönelik tepkileri, Türkiye'nin ABD Orta Doğu politikasında almış olduğu etkin rol ile ilgilidir. Bu nedenle, bu ülkelerin Türkiye'nin içe kapanmasını sağlamak için terör örgütüne destek vermesi sürpriz sayılmamalıdır.
Bu düşünceler ve gerçekler ışığında, ileriki günlerde ABD'nin PKK ile mücadelede Türkiye'ye destek vereceği, buna karşın İran, Suriye ve kulağa ilginç gelse de İsrail'in PKK'ya destek olacağı iddia edilebilir. Füze kalkanı konusunda rahatsız olması nedeniyle bu ülkelere, Rusya Federasyonu'nu ekleyebilirsiniz.
Önümüzdeki günlerde, ABD'nin terörle mücadelede Türkiye'ye daha fazla yardım edeceğini göreceksiniz. Bunun nedeni, ABD kontrolünden çıkan PKK'nın cezalandırılmasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.