Rahmi Beyden Tarıma kanunu teklifi

Rahmi Beyden Tarıma kanunu teklifi

CHP Ordu Milletvekili Rahmi GÜNER Tarım Kanununda değişiklik teklifi verdi. Teklifi yayınlıyoruz.... Tarım Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Gerekçesi İle Birlikte İlişikte Sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim.

CHP Ordu Milletvekili Rahmi GÜNER Tarım Kanununda değişiklik teklifi verdi. Teklifi yayınlıyoruz....

Tarım Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Gerekçesi İle Birlikte İlişikte Sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim.

GENEL GEREKÇE:

Tarımda uygulana gelen mevcut destekleme politikalarının değiştirilerek çiftçilere doğrudan gelir desteği sağlanması ve kayıt sisteminin oluşturulması amacı ile ülke çapında uygulama yapılmasına ilişkin 13.12.2001 tarih ve 2001/3405 sayılı Kararnameye eklenen 1. maddeye göre; “çiftçilere yapılacak doğrudan gelir desteği ödemeleri diğer kamu kurum ve kuruluşlarının alacaklarına mahsup edilemez.” İfadesi yer almaktayken, bu tarihten sonra sonraki yıllarda yayınlanan kararnamelerle çiftçiye doğrudan gelir desteği sağlanması yönündeki uygulamaya devam edilmiş ve bundan başka çiftçinin kullandığı bazı maddelerle ilgili (Mazot, Gübre, Toprak Analizi…) destekleme ödemesi yapılması kararlaştırılmıştır. 15 Temmuz 2009 tarih ve 27289 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15201 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, “Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Karar” yürürlüğe girmiştir.



Tarımsal desteklerin temel amacı üreticiyi korumaktır. Geçimini tarımdan sağlayan yurttaşlarımız uygulanan ekonomi politikaları neticesinde ciddi bir borç, kredi ve faiz sarmalında bulunduğu görülmektedir. İcra takipleri çığ gibi artmaya başlamıştır. Gerek sulamada kullanılan elektrik enerjisinin çiftçiye sanayi üretiminde kullanılan birim fiyattan pahalı satılmasından, gerekse üretim girdilerinin artması ve ürünlerin nihaiyi fiyatlarının maliyetleri karşılamamasından ötürü zarar eden üretici, borçlarını ödeyemez duruma gelmiş ve bir taraftan tefecinin bir taraftan da bankaların faiz kıskacından ayakta duramaz hale gelmiştir.

Bu günlerde Tarım Bakanlığının Destekleme araçları vasıtasıyla çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerin hesaplarına yatırmaya başladığı alan bazlı destek ve doğrudan gelir desteği ödemelerinden ötürü icra dairelerinde yığılmalar oluşmuş, çiftçinin bir sonraki sezon üretimini sürdürebilmesi için bel bağladığı can suyu da, icra takiplerinden ötürü eline ulaşamaz olmuştur. Özellikle Karadenizli Fındık üreticisi alan bazlı destekleri almak için bankaya gidemez bir noktaya gelmiştir.

Tarımda istihdam edilen nüfusun, ülkemizde giderek artan ve çığ gibi büyüyen işsizler ordusu içine katılmasını önlemek için çiftçilere yapılacak doğrudan gelir desteği ve alan bazlı destek ödemeleri diğer kamu kurum ve kuruluşlarının alacaklarına mahsup edilemez şeklinde bir düzenlemenin yapılması ihtiyacı doğmuştur. Bu kanunla çitçilerin üretim sürecinden kopmasını önlemek amaçlanmıştır.




Tarım Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

MADDE 1 – 18/04/2006 tarihli ve 5488 Sayılı Tarım Kanunun 19. Maddesinin birinci fıkrasına (g) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (ğ) bendi eklenmiştir.

“(ğ) Çiftçilere yapılacak doğrudan gelir desteği ve alan bazlı gelir desteği ödemeleri diğer kamu kurum ve kuruluşlarının alacaklarına mahsup edilemez.”

MADDE 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.