TORBA YASA BAŞIMIZA ÇUVAL MI
İktidar, kamu çalışanlarının ve kamu hizmeti alan yurttaşın başına bu çuvalı geçirmeye hazırlanmaktadır. Çuvalda bazı nefes delikleri bırakmak suretiyle onu şirin göstermeye çalışmaktadır. Yani ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istemektedir. Kamu çalışa
TORBA YASAMI YOKSA BAŞIMIZA ÇUVAL MI?...
Eğitim-İş Ordu İl Temsilcisi Hikmet PALA Yaptığı açıklamada; Hükümet, TBMM’ne getirdiği; vergi ve prim affı kapsamında 21 maddeden oluşan yasal düzenlemeyi, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası değişiklikleriyle birlikte başka birçok yasa değişikliği düzenlemeyi ekleyerek, 234 maddeye ve 163 sayfaya çıkararak önce “torba” ya, daha sonra da “çuvala” dönüştürmüştür.
İktidar, kamu çalışanlarının ve kamu hizmeti alan yurttaşın başına bu çuvalı geçirmeye hazırlanmaktadır. Çuvalda bazı nefes delikleri bırakmak suretiyle onu şirin göstermeye çalışmaktadır. “Yani ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” istemektedir. Kamu çalışanlarının da halkımızın da uyanık olup buna izin vermemesi gerekiyor.
İktidar torba yasayla üst kademe yöneticiliklerini özel sektöre açıyor. Halbuki kamuda üst yöneticiliklere atanmak için 12 yıllık bir deneyim süresi vardı. Şimdi bu kalkıyor, kamu yönetimini tanımayan, sırf özel sektörün ve iktidarın kamudaki çıkarlarını korumak üzere özel sektörden atama yapılıyor. Böylece devlet örgütlenmesi, uzmanlık ve sözleşmeli personel çalıştırma temelinde dönüştürülmek isteniyor. Dolayısıyla bu uygulama özelleştirmenin personel ayağını oluşturuyor.
Torba yasa adı verilen bu yasal düzenleme, memuriyetin ve kamu hizmetinin güvencesini ortadan kaldırıyor. Memuriyetin sonlandırılmasını ve sürgünü kolaylaştırıyor. Taslakta kadrosu kaldırılan memurun atanması için öngörülen 6 aylık azami süre de makul bir süre değildir. Yine bu 6 aylık süre içerisinde de memurun “eski sınıflarındaki derecelerine eşit bir görev koşulu” olmaksızın içeriği belirsiz nitelik kavramı çerçevesinde çalıştırılması söz konusudur. Kişi kadrosu değiştirilirken eş veya üst göreve değil, niteliğine uygun başka alt görevlere atanabilecek. Bu da kişinin kadro ve mali haklar açısından mağduriyetlerine neden olacak. Bireysel sözleşmelilik esas alınarak iş güvencesi yok edilecek. Bu değişiklikle kurumla personel özdeşleştirilip kurum daraltıldığı zaman personelin görevine kolayca son verilecek. Kamu çalışanının iş güvencesi aslında bir ayrıcalık değil, kamu hizmetinin de, “devlette devamlılık” ilkesinin de güvencesidir.
Şu ana kadar kamu çalışanları için uygulanan amirlerin görevle ilgili olarak sicil notu verme uygulaması kaldırılıyor. Bunun yerine 10 yıl süreyle disiplin cezası almamayı getiriyor. Kurumsal değil, bireysel performans esas alınıyor. Ödüllendirme de cezalandırma da tek amirin yetkisinde oluyor. Bunun da kamu çalışanlarının üzerinde nasıl bir baskı oluşturacağı çok açıktır.
Yapılan değişiklikle memurun görevine bağlı çalışma saat ve süreleri ile görev yeri dikkate alınmaksızın çalıştırılması olanaklı hale getirilmiştir. Memuriyet güvencesini yerle bir edecek ölçüde tehlikeli bu düzenlemenin yaşama geçmesi halinde idare, memurların çalışma saat ve süreleri, görev yeri tespiti konusunda sınırsız yetki sahibi olacaktır
Görüldüğü gibi bu yasal düzenlemeyle hem iş güvencemiz tehlikeye giriyor, hem de kişilik haklarımız zedeleniyor. Hükümet bu yasa değişikliğiyle “Korku devleti ve kazanılmış haklarını yitirmiş yandaş memur yaratma arayışı” içindedir. Kamu çalışanları üzerinde ölçüsüz baskı kurarak, onların çalışma huzurunu ve verimliliğini yerle bir edecektir. Hükümet, referandumda olduğu gibi ağızlara bir parmak bal çalarak çalışanları ve halkımızı kandırmayı amaçlamaktadır.
Eğitim İş görenleri olarak kazanılmış haklarımızın hükümet tarafından gasp edilmesine asla seyirci kalmayacağız. Tüm kamu çalışanlarını, sendikaları, demokratik kitle örgütlerini ve halkımızı dayanışma içinde olmaya, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz, dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.