Türk Ocağında  İlk Konferans

Türk Ocağında İlk Konferans

Türk Ocakları Ordu Şubesi’nin yeni merkezinde yürüttüğü bağış kampanyası sonrası donattığı 50 kişilik konferans salonunda ilk konuşma, Prof. Dr. Sebahat Atar Gürel tarafından 14 Ocak 2012 tarihinde yapıldı. Türk Ocakları Ordu Şubesi’nin başkanlığını da

Türk Ocakları Ordu Şubesi Konferans Salonunda ilk Konferans verildi.

     Türk Ocakları Ordu Şubesi’nin yeni merkezinde yürüttüğü bağış kampanyası sonrası donattığı 50 kişilik konferans salonunda ilk konuşma, Prof. Dr. Sebahat Atar Gürel tarafından 14 Ocak 2012 tarihinde yapıldı. Türk Ocakları Ordu Şubesi’nin başkanlığını da yapan Gürel, konferans öncesi yaptığı konuşmada, kendi salonlarında konferans programlarını başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını ve giderek artan sayıda katılımcı olmasını arzuladıklarını dile getirdi.

     Gürel “Atatürk ve Türk Ocakları” konulu konferansta,  anlatacaklarının  aynı zamanda Türk Ocakları’nın Atatürk dönemindeki tarihinin de bir özeti olacağını ifade etti.

Meşrutiyetin ilanından sonra Osmanlı Devleti’nde etnik, ayrılıkçı hareketlerin iyice arttığını, buna tepki olarak Türkçülük akımlarının ortaya çıktığını ve  25 Mart 1912 yılında Türk Ocaklarının kuruluşu ile sonuçlandığını söyledi. 

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Atatürk’ün özel ilgi ve desteği ile Türk Ocakları’nın hızlı bir gelişme süreci yaşadığını ve 1926 yılında Türk Ocakları şube sayısının 217’ye, üye sayısının ise yaklaşık 30.000’e ulaştığını söyleyen Gürel, Türk Ocakları’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin “Milli Devlet” temelinde şekillenmesinde önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

Gürel konuşmasında Atatürk’ün Türk Ocaklarına maddi yardımda bulunduğunu, öğretmen ve gençlerin Türk Ocakları’nda toplanmasını teşvik ettiğini, farklı derneklerin Türk Ocakları’na dönüşmesini sağladığını ve yurtiçi gezilerinde gittiği yerdeki Türk Ocağı şubelerini ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulunduğunu ifade etti.

Atatürk’ün 19 Eylül 1924 tarihinde Ordu’yu ziyaret ettiğini ve bu sırada faaliyet gösteren Ordu Gençler Kulübü’nün Türk Ocağı’na dönüşmesini istediğini o nedenle Türk Ocakları Ordu Şubesi kuruluş tarihinin 1924 yılı olarak alınabileceğini ifade etti. Atatürk’ün Türk Ocakları’nda vermiş olduğu demeçlerden örnekler veren Gürel, konferansın sonunda soruları cevaplandırdı.

Gürel, son olarak, üç aylık “Kış Dönemi” programına uygun olarak konferansların Cumartesi günü,  saat 15:00’de Türk Ocakları Ordu Şubesi Konferans Salonu’nda devam edeceğini ve katılımcıların Türk Ocakları’nın misafirperverliği ile ağırlanacağını söyledi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.