Vali Düzgünden "Tarih ve Kent"  gezisi

Vali Düzgünden "Tarih ve Kent" gezisi

Ordu Valisi Düzgün Orduda merkez ilçe ve çevresi incelemeleri yapıyor. Umarız bu tanıma turlarının sonunda Turizm ve kültürümüzü, Kültür müdüründen öğrendikten sonra "bilahere bakarız" demez.

Vali Düzgünden "Tarih ve Kent"  gezisi

Ordu Valilik Sitesinden yapılan açıklamayı aynen

yayınlıyoruz...

Vali Orhan DÜZGÜN, Turistik Öneme Sahip Yerleri İnceledi

Göreve başladığı günden buyana Ordu"yu kültür ve turizm şehri yapmayı hedefleyen ve bunun için de il merkezi ve ilçelerindeki kültür ve tabiat varlıklarını yerinde görerek, tespitler yapan Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu şehir merkezindeki kültür varlıklarını incelerken, turistik öneme haiz kamu arazilerinde de incelemede bulundu.

 

Vali Orhan DÜZGÜN, mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan eski Yakamoz arazisi ile Boztepe"de bulunan arazi üzerinde inceleme yaptı.

 

Vali Orhan DÜZGÜN, yaptığı incelemede, “her iki arazinin de konumu itibariyle çok güzel bir yerde bulunduğunu, buraların mutlaka turizm yatırımlarına açık tutulması gerektiğini, bu araziler üzerine yapılacak turistik yatırımlarla Ordu"nun turizm alanında ihtiyaç duyulan altyapı eksikliğinin bir nebze olsun giderilebileceğini, önemli turizm yatırımcılarının ilimize davet edilerek, bu arazilerin kendilerine gösterilmesi gerektiğini, ilimizde turizmin gelişmesi için başta konaklama ve kongre merkezleri gibi yerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden bu araziler turizm açısından değerlendirilmeli” belirtti.

Tarihi Mekanlarda gezildi...

Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu"daki tarihi eserleri ayağa kaldırmak ve kültürel varlıkları korumak amacıyla çalışma başlattı. Bu maksatla, tarihi öneme sahip mekanlarda incelemede bulundu.

Vali Orhan DÜZGÜN ilk olarak Taşbaşı Mahallesinde bulunan ve eski Vali Konağı olarak bilinen tarihi binaya gelerek, Vali Yardımcısı M. Mustafa İMAMOĞLU ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN ile birlikte inceleme yaptı. Tarihi bina hakkında İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN"den bilgi aldı.

Vali Orhan DÜZGÜN incelemenin ardından yaptığı değerlendirmede, “Kültür ve Turizm Bakanlığınca Taşbaşı Mahallesinde yapacağı sokak sağlıklaştırması ve Menekşe Sokakta yapılacak restorasyon çalışmalarıyla Taşbaşı Mahallesindeki tarihi dokunun korunacağını, eski Vali konağının da bu çalışmanın bir parçası olacağını, tescilli binanın mimarisi ile Ordu"nun önemli kültürel varlıklarından birisi olduğunu, binanın sahipleriyle gerekli görüşmelerin yapıldığını ve anlaşma sağlandığı takdirde ise Kültür ve Turizm Bakanlığından sağlanacak ödenekle restorasyon çalışmalarına başlanacağını” söyledi.

Tarihi eserleri yerinde görmeyi sürdüren Vali Orhan DÜZGÜN"ün ikinci durağı Selimiye Mahallesindeki Saray Hamamı oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel mülkiyette olan tarihi eserlerin korunması amacıyla restorasyon yaptıracaklara verdiği hibe yardımdan yararlanmak için projelendirilen tarihi Saray Hamamında inceleme yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “bu tür tarihi eserlerin aslına uygun olarak korunması gerekir. Kültür varlıklarımızın çokluğu, kültür turizmini de geliştirir.

 Bu hamamın sahipleri, özel mülkiyette bulunan kültür varlıklarını korumak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığımızın başlattığı hibe yardımından yararlanmak üzere proje hazırlamışlar. İnşallah hazırlanan proje kabul edilir ve bu hamamımızda aslına uygun güzel bir restorasyon çalışması yapılır” dedi.

Saray Hamamındaki incelemelerini tamamlayan Vali Orhan DÜZGÜN, Selimiye Mahallesindeki tarihi Sağra Konağına geçerek, incelemede bulundu. Vali Orhan DÜZGÜN, “Sağra konağının mimarisi, tarihi özelliği ve konumu ile ilimiz açısından önemli bir kültürel varlık olduğunu, müzenin hemen yanında bulunan tarihi binanın restore edilerek, gelecek kuşaklara taşınması gerektiğini, bunun için de çalışma başlatıldığını” ifade etti.

Vali Orhan DÜZGÜN, Sağra konağında yaptığı incelemenin ardından müze olarak kullanılan ve kısa bir süre önce onarımı yapılan Paşaoğlu konağına geçerek, burada inceleme yaptı.

Vali DÜZGÜN yaptığı incelemede, müze içerisindeki odalarda ve sergilenen eserlerin üzerinde tanıtım ve bilgilendirme levhası olmadığını gördü. Bunun üzerine “Müze içerisinde bulunan odaların ve sergilenen eserlerin isimleri yazılı olan levhalar yok. Tanıtıcı ve bilgilendirici levhaların olması gerekir. Ayrıca burada sergilenen tarihi eserlerin Türkçe isimlerinin yanına yabancı turistlerin anlayabileceği şekilde İngilizcesinin yazılması gerekir” diyerek, müze yetkililerine bu eksikliklerin 10 Kasım tarihine kadar giderilmesi talimatını verdi.

Eskipazar Köyünde bulunan tarihi hamam kalıntılarını ve tarihi Eskipazar camiini de inceleyen Vali Orhan DÜZGÜN, “Ordu"da tarihi öneme sahip çok güzel eserler var. Bu eserleri günyüzüne çıkararak, kültür turizmine kazandıracağız. Tarihi eserlerin varlığı, en büyük zenginliğimiz olacaktır. Kültür ve turizm şehri olmaya aday olan Ordu"ya kazandıracağımız bu eserlerle kültür zenginliğimiz daha da artacaktır. Dünya"da turizm olgusu değişmektedir. Artık, doğa turizmi, kültür turizmi ön plana çıkmaktadır. Biz de eşsiz doğal güzelliklerimizle, tarihi ve kültürel değerlerimizle değişen turizm olgusundan daha fazla pay almaya çalışacağız. Bütün gayretimiz ve çabamız bunun içindir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.