Zafer Köyündeki HES toplantısı...

Zafer Köyündeki HES toplantısı...

Platform üyeleri faaliyete geçen HES’lerin dereleri kuruttuğunu, doğayı tahrip ettiğini, yaban hayatını bitirdiğini, tarımı ve balıkçılığı olumsuz etkilediğini söyleyerek herkese, Darıca-I HES’in olduğu Topçam’a giderek Melet Irmağı’nın 8 km’sinin nasıl k

 

ZAFER KÖYÜ’NDEKİ HES TANITIM TOPLANTISINA KATILIM DÜŞÜK OLDU
 
Geçtiğimiz pazartesi günü, Ordu Merkez İlçesi’ne bağlı Zafer Köyü’nde, Yema Enerji tarafından Turnasuyu üzerinde yapılması planlanan “Turnasuyu Enerji Grubu Projesi Malzeme Ocakları, Kırma Eleme Tesisi ve Hazır Beton Tesisi projelerinin halka tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıyı düzenleyen Yema Enerji’nin temsilcilerinin yanı sıra, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden ve DSİ’den de yetkililer katıldı. Zafer Köyü muhtarı Ali Gündoğdu ve köy halkından on-on beş kişinin katıldığı tanıtım toplantısında, Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu’nun üyeleri de hazır bulundu.
 
Proje kapsamındaki dört adet HES, iki adet regülatör ve diğer yapılarıyla birçok köyü etkileyecek olan çalışmanın tanıtım toplantısına, Zafer Köyü dışında diğer köylerden hiçbir katılımın olmaması dikkat çekiciydi.
 
 
Projeyi sunan Enerji Çevre Yatırımları ve Danışmanlığı yetkilisi Yücel Suat Güngör, Turnasuyu üzerinde yapılacak olan su toplama tesislerinin, suları taşıyacak cebri boruların, iletim tünellerinin ve HES’lerin yerlerini harita üzerinde göstererek üretilecek enerji miktarı, çalışacak personel sayısı, kazı sırasında oluşacak hafriyatın nerelerde kullanılacağı gibi konularda bilgi verdi.
 
 
Soru-cevap bölümünde Zafer Köyü sakinlerinden Zühtü Şahin bu projenin kendilerine nasıl bir fayda sağlayacağını, hisse sahibi sayısı fazla olan müşterek arazilerde kamulaştırmanın nasıl yürütüleceğini, köyün kaynak sularının yok olup olmayacağını, kaç tane vasıfsız işçi alacaklarını ve tarihi yerlere zarar verip verilmeyeceğini sordu. Şirket temsilcileri, kamulaştırmayı devletin yapacağını ama işlemlerin kendileri tarafından yürütüleceğini; kaynak suların yok olmayacağını, çünkü tünellerin yerin 270-400 metre altında olacağını; eğer köyde yapılacak işe uygun eleman varsa öncelikle onları çalıştıracaklarını ve bu sayının zamanla değişse de 300 civarında olacağını; tarihi yerlere zarar vermeyeceklerini, tarihi olan Büben Kalesi’nin 600 metre uzağında tünel yapacaklarını söyledi.
hes.JPG
 
TURNASUYU’NDA BALIK YOK
 
Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Ertuğrul Gönül, şirket yetkililerinin hem projenin tanıtımı sırasında hem de sorulan sorulara verilen yanıtlarda gerçeği ifade etmediklerini belirterek, yapılacak olan balık geçitlerinden balıkların orasının geçit olduğunu bilip nasıl geçeceklerini sorduğunda, şirket yetkililerinden aldığı yanıt “zaten bu bölgede balık yok” oldu.
 
 
Ertuğrul Gönül, kaynak sularının yok olmayacağının gerçeği ifade etmediğini, şimdiye kadar yapılan HES çalışmalarında tünel açmak için yapılan patlamalar sonucunda yeraltı sularının yön değiştirdiğini, zaten şirketlerin yeraltı sularını da ele geçirdiklerini söyledi.
 
 
Ertuğrul Gönül, hiçbir HES çalışmasında 300 işçinin çalıştırılmadığını, bütün HES şirketlerinin projelerini tanıtırken bu sayıyı verdiklerini, ancak çevreden üç-beş kişinin işe alınarak bekçi, aşçı, güvenlikçi olarak kullanıldığını söyledi. Kamulaştırma konusunda ise, ancak kamu yararı varsa devletin kamulaştırma yapabileceğini, HES’i özel şirketlerin yaptığını ve özel şirketlerin kamulaştırma yapamayacağını belirtti. Platformu üyesi Cahit Ongunyurt ise, Ordu-Ulubey karayolu üzerindeki kamulaştırılamayan arazileri örnek göstererek vatandaşın arazisinin kurumlar istedi diye kolaylıkla kamulaştırılamayacağını söyledi. Bunun üzerine Bakanlık yetkilisi, “Kamu Yararı Vardır” kararı çıkarılmışsa kamulaştırmanın yapılabileceğini ifade etti. Platform üyelerinden Gül Ersan’ın şirketin böyle bir karar çıkartıp çıkartmadığını sorduğunda, Yema Enerji’nin temsilcileri ellerinde böyle bir karar olmadığını belirttiler.
 
 
TURNASUYU HAVZASINDA ORMAN VASFINDA AĞAÇLIK YOK
 
Platform üyelerinden Gül Ersan’ın proje kapsamında ne kadar ağaç kesileceğini sorması üzerine, bölgede orman vasfında ağaçlık olmadığını, gerektiğinde satın aldıkları arazilerde meyve ağaçlarını ve fındık ocaklarını kesebileceklerini, böyle bir proje için bu kadar kesimin normal olduğunu söyleyerek ancak ÇED raporu çıktıktan sonra ne kadar kesim yapacaklarını söyleyebileceklerini ifade ettiler.
 
 
Zaman zaman tartışma boyutlarına varan soru-cevap bölümünde Tüm Üretici Köylüleri Sendikası Ordu Şube Başkanı ve platform üyesi Zekayi Sağra, şirketlerin enerji üretmek için değil projelere verilen geri dönüşümü uzun vadeli, yüksek meblağlı kredileri almak için ve küresel ısınma nedeniyle suyun giderek kıymetleneceği gerekçesiyle bu projeleri ürettiklerini belirtti.
 
Platform üyeleri faaliyete geçen HES’lerin dereleri kuruttuğunu, doğayı tahrip ettiğini, yaban hayatını bitirdiğini, tarımı ve balıkçılığı olumsuz etkilediğini söyleyerek herkese, Darıca-I HES’in olduğu Topçam’a giderek Melet Irmağı’nın 8 km’sinin nasıl kuruduğunu görmelerini önerdiler.
 
Soru-cevap bölümünden sonra toplantı sona ermesine rağmen tartışmalar bir süre daha devam etti ve  kapatıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum