'172'miz verem hastasıyız
Ordu'da genelse stres, uykusuzluk ve beslenme eksikliğinden kaynaklanan 172 tüberküloz (verem) hastası bulunuyor.
Ordu'da genelse stres, uykusuzluk ve beslenme eksikliğinden kaynaklanan 172 tüberküloz (verem) hastası bulunuyor.
Ordu Sağlık İl Müdürlüğü, vücut direncinin düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan verem hastalığının önüne geçilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. 172 tüberküloz hastalı bulunan Ordu'da il merkezinde 81, ilçelerde ise toplam 91 hasta bulunuyor. Merkezde bu hastaların 59 tanesi sağlık personeli tarafından doğrudan gözetim altında tutulurken 4 tanesi imam, muhtar gibi sağlık dışı personel tarafından gözetimde tutuluyor.
18 tane verem hastası ise aile üyelerin gözetim altında tedavileri sürüyor. İlçelerde bulunan 37 hasta, sağlık personeli 2'si sağlık dışı personel ve 51'i aile üyesi gözetimde bulunuyor. Uzmanlar, daha önceden içki ve sigara kullanan iyi beslenmeyen insanların hastalığı olarak bilinen ancak son zamanlarda zayıflama uğruna özellikle şok ve uzun süreli diyetler yapan bayanlarda, otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçları ile taksi şoförlerinde, ev hanımlarında, üniversite öğrencilerinde çok fazla görülmeye başlandığını belirtti. Hastaların iki ay ilaçlarını alıp kendilerini iyi hissettiklerinde tedaviyi bıraktıklarını ifade eden uzmanlar, "Tüberküloz, bir yıl düzenli ilaç tedavisi gerektiren bir hastalıktır.
Eğer bir sene boyunca düzenli tedavi yapılmazsa nüksedebilir. Tüberküloz mikrobu, kullanılan ilaçlara karşı direnç kazanır. Türkiye'de, dirençlenen mikroplarla yeniden başlayan tüberkülozların da sayıları artmaya başlamıştır. Böylelikle tüberküloz hastalığının tedavisi daha da zor hale gelmiştir. Yurt dışında ise vaka sayısı bizden çok daha az olduğu için tedavi için 6 aylık süre yeterli olabilmektedir" diye konuştular.
Tüberküloz aşısının 8 ila 10 yıl koruma kapasitesi olduğunu hatırlatan uzmanlar, "Ancak bu yüzde 100 değil. Tüberküloz mikrobu çok küçük olduğu için bu mikrobu taşıyan kişilerle birlikteyken çok kalın maske kullanılmalıdır. Korunmanın en iyi yolu, vücut direncini düşürmemektir. Uykuya dikkat etmek, dengeli ve iyi beslenmek, olabildiğince stresten uzak durmak gereklidir. Balgam, iştahsızlık, halsizlik, özellikle gece terlemesi ve kilo kaybı olan kişiler mutlaka bir akciğer grafisi çektirmelidir" uyarılarında bulundular.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.