Bir doçent, uzmanın altında nöbet tutar mı?
Örneğin çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları günde 100-200 hasta bakıyor ve yandalcıların da aynı hasta sayısında bakmalarını istiyorlar. Peki bu mümkün mü? Mümkün tabi ama ne hasta fayda görür ne de hekim yaptığı işten tatmin olur. Yandalcılara ortala
Bir doçent, uzmanın altında nöbet tutar mı?
Hizmet hastanelerinde yandalcıların zorunlu hizmet yapmaya başlamalarının sonucunda sorunları da birlikte getirdi. Örneğin çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları günde 100-200 hasta bakıyor ve yandalcıların da aynı hasta sayısında bakmalarını istiyorlar. Peki bu mümkün mü? Mümkün tabi ama ne hasta fayda görür ne de hekim yaptığı işten tatmin olur. Yandalcılara ortalamadan ücret verilerek bir nevi bu halledilmeye çalışılıyor ama normal uzman hekimler bu sefer ortalamadan alamamaları için hastane idaresine baskı yapıyor.
Hala daha yandalcılara normal uzman nöbeti tutturmak isteyen hastaneler var. Nöbet tutmayınca da ortalamadan ücret vermeyiz ve nöbetlerde her hastaya çağırırız deyip şantaj yapan ve bunu uygulayan hastaneler var. Daha da ötesi yandal yaptığı için zorunlu hizmetim, hizmet hastanesinde yapan doçentlere bile nöbet konusunda baskı yapılıyor ve bir sürü zorluklar çıkarılıyor. Bir doçentin uzman hekimin altında nöbet tutup dosya doldurmasını teklif eden hastane idareleri var. Korkunç ama gerçek. Ne akademik kariyerine saygı var ne yan dalına. Benim kendi hastanemde belki birçok sorun mücadelelerle halledildi ama halledemeyen birçok hastane var. Yandal eğitimi çok zor ve kazanması da zor. Bu hekimler bu bölgeye kalite getiriyor ama bu bölgedeki başhekim ve hekimler kaliteye önem vermiyor. Sadece baktığı hasta sayısına göre değerlendiriliyor. Türlü zorluklarla karşı karşıya bırakılıyor. Bakanlığın yandal hekimleri için acilen sistem getirmesi lazım. Yoksa yandalcılara zulüm çok ciddi boyutlarda devam ediliyor. Sağlık Bakanlığı yandalcılarla toplantı yapıp sorunlarını dinlemeli ve çözüm getirmelidir.
Performans puanlamasında yandalcılara ilk 30 hastaya 9 puan fazla vermekle yandalcılar korunmaya çalışılmış. Ancak mümkün değil. Çocuk hekimleri günde 100-200 hastaya bakarken 5 hastalık ek puan verilmesi hiç de yeterli olmuyor. Yandalcıların baktığı hasta grubu diğer hekimlere en az 40 defa gidip çözüm bulamayan hastalardır. Peki çözüm var mı? Tabiiki var.
Yapılması gerekenler;
- Yandal uzmanlarının bölümlere göre bakması gerekli hasta sayısı çıkarılmalıdır. Örneğin bir onkolog günde 60 hasta bakamaz. En fazla 30 hasta bakabiliyorsa 30 hasta baktığında ortalama puan alacak kadar puan alabilmeli veya doğrudan ortalama maaş alama hakkı kazanmalı. 4 yıllık eğitimle uzmanlara 21 puan veriliyorsa ek 3 yıl için 15 puan verilmeli ve 35 puan olmalı. Verilen eğitime saygı duyulmalı.
- Nöbet tutturan hastane idareleri hakkında soruşturma başlatılmalı.El altından tehtitle nöbet tutturulmasının önüne geçilmeli
- Doçentler hizmet hastanesinde hasta bakıyorsa normal uzmanların %50 si ve profösörler bakıyırsa iki katı kadar puan verilmelidir.
Bu düzenlemeler yapılmazsa maalesef yandal uzmanları normal uzmanların yarısı kadar performans alır veya gelişigüzel hasta bakıp orda olmalarının da bir anlamı kalmaz.
Doç.Dr. Ahmet AKÇAY
Gaziantep Çocuk Hastanesi
Çocuk Alerji Uzmanı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.