Hamileler Ve domuz gripi riski
Hamile kadınlar, sağlıklı olsalar bile mevsimsel ve H1N1 gribinin tıbbi komplikasyonlarını yaşayabilirler. Hamileyseniz yaklaşmakta olan grip mevsimine hazırlıklı olmak için aşağıdaki 5 ipucunu uygulayın.
Hamile Kadınlar ve Grip
http://www.grip.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=370&Itemid=419
Hamile kadınlar, sağlıklı olsalar bile mevsimsel ve H1N1 gribinin tıbbi komplikasyonlarını yaşayabilirler. Hamileyseniz yaklaşmakta olan grip mevsimine hazırlıklı olmak için aşağıdaki 5 ipucunu uygulayın.
1.
Aşılanın Hamileyseniz en kısa sürede hem mevsimsel grip aşısı hem de H1N1 grip (domuz gribi) aşısını olun. Hamile kadınlar H1N1 grip aşısı olması gereken öncelikli gruplar arasındadır.
2.
Vücudunuza dikkat edin. Hamileyseniz vücudunuza ve kendinizi nasıl hissettiğinize yakın ilgi göstermelisiniz. Grip benzeri bulgularınız varsa;
Evde kalın, diğerleriyle temasınızı kısıtlayın ve doktorunuzu arayın. Doktorunuz test yapılması veya tedavi uygulanması gerekliliğine karar verecektir. Testler içinde hastalığınızın ilk 4-5 günü içinde yapılacak olan nazal sürüntü de bulunabilir.
Yalnızsanız, hasta hissediyorsanız sıklıkla sizi kontrol edecek biri olsun. Bu daima iyi bir fikirdir.
H1N1 gribi olan veya H1N1 gribi teması için tedavi edilen sizin yakın temasta olduğunuz biri varsa grip olma şansınızı azaltmak için tedavi ihtiyacınız olup olmadığını tartışmak üzere doktorunuzla temasa geçin.
1.
3. Grip tanısı almışsanız tedavi olun:
Ateşinizi hemen tedavi edilmeli. Hamilelerde ateş tedavisinde asetaminofen en iyi tedavidir.
Ayrıca hasta olduğunuzda kaybettiğinizi yerine koymak için bol miktarda sıvı alın.
Oseltamivir (Tamiflu) veya zanamivir (relenza) gibi antiviral ilaca ihtiyacınız olup olmadığına doktorunuz karar verecektir. Bu ilaçlar kendinizi hızlı bir şekilde daha iyi hissetmenizi sağlayabilir ve bulgularınızı hafifletebilir. Sistemik etkisinden dolayı oseltamivir (tamiflu) hamile kadınların tedavisinde tercih edilir.
Oseltamivir (tamiflu) ve zanamivir (relenza) bulgular başladıktan sonra (2 gün içinde) erken zamanda başlanırsa en fazla işe yarar ama çok hasta veya yüksek riskli kişilere (hamile kadınlar gibi) 48 saat sonra bile verilebilir. Oseltamivir (tamiflu) ve zanamivir (relenza) 10 gün boyunca alınır.
Hamile kadınlar veya bebeklerinde antiviral ilaçların etkileri hakkında az sayıda bilgi bulunmaktadır ama bildirilen ciddi bir yan etki yoktur. Kendinizde antiviral ilaçlara karşı bir yan etki olduğunu düşünürseniz hemen doktorunuzu arayın.
1.
4. Şunlar sizde varsa hemen acil tıbbi yardım isteyin.
Nefes zorluğu veya nefes kısıtlılığı
Göğüs veya karında ağrı veya sıkışma
Ani baş dönmesi
Bilinç bulanıklığı
Şiddetli veya dirençli kusma
Bebeğinizin hareket etmemesi veya hareketlerinde azalma
Uygun ilaca cevap vermeyen yüksek ateş
1.
5. Emzirmeye devam edin.
Bir annenin sütü bebeğinde hastalıklara karşı savaşmayı sağlar. Bu halen bağışıklık sistemi gelişmekte olan bebeklerde oldukça önemlidir. Hasta olsanız bile emzirmeyi bırakmayın. Emziren anneler grip tedavisi alırken bile bebeklerine bakmaya devam edebilirler.
sık sık emzirin. Yapabilirseniz mama ile beslenmeyi kısıtlayın. Bu bebeğinizi enfeksiyondan korumaya yardım edecektir.
Gribe yakalanırsanız bebeğinizin yüzüne öksürmemeye veya hapşırmamaya dikkat edin ve ellerinizi su ve sabunla sık sık yıkayın. Bu yeni virüsün bebeğinize yayılımını engellemek için doktorunuz maske takmanızı isteyebilir. Emziremeyecek kadar hasta iseniz sütünüzü sağın ve bu sağılmış sütü bir başkası bebeğinize versin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.