Salgın dünyaya yayılıyor
Ölümcül domuz gribi Meksika'da ortaya çıktı dün ABD'ye, bugün başka kıtaya sıçradı. Dünya Sağlık Örgütü "acil durum" ilan etti ve salgının kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu...
Ölümcül domuz gribi Meksika'da ortaya çıktı dün ABD'ye, bugün başka kıtaya sıçradı. Dünya Sağlık Örgütü "acil durum" ilan etti ve salgının kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu...
Kuş gribindedn daha tehlikeli virüs kolaylıkla bulaşıyor. Çin'de ortaya çıkan kuş gribinden insanların öldüğü ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. İşte dünyanın dört bir yanında bu kez domuz gribi için alınan önlemler.
SALGIN ÜLKEYİ FELÇ ETTİ
Meksika'da ortaya çıkan salgın sadece 13 günde 81 can aldı. Yüzlerce kişi domuz gribi şüphesiyle karantinaya alındı. Meksika'da tüm etkinlikler iptal edildi. Herkese koruyucu maske takma çağrısı yapıldı. Okullar, müzeler, kütüphaneler ve tiyatrolar, binden fazla kişinin hastalandığı salgını zapt etmek için kapatıldı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kuzey Amerika'daki domuz gribi salgınıyla ilgili olarak "uluslararası endişeye yol açan acil durum" ilan etti. Uluslararası uzmanlardan oluşan Acil Durum Komitesi'nin toplantısında, mevcut durumla ilgili veriler değerlendirdi.
TOKALAŞMAYIN, ÖPÜŞMEYİN UYARISI
İnsanlara tokalaşmamaları, birbirlerini öpmemeleri, ellerini sürekli yıkamaları tavsiye ediliyor. 500 bin grip aşısı da sağlık merkezlerine dağıtılıyor. Amerikan Salgın Hastalık Önleme Merkezi Sözcüsü Thomas Abraham"a göre de virüsün insandan insana yayılan bir tür olması endişe verici. Virüsün kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu.
ABD'DE 75 ÖĞRENCİ KARANTİNADA
Bu arada salgın hızla dünyaya yayılmaya başladı. Meksika'nın komşusu ABD'de sıkı önlemler alımnaya başlanmasına rağmen New York'ta 75 öğrenci domuz gribi şüphesiyle karantinaya alındı.
Meksika sınırına yakın eyaletlerin valileri de tıp uzmanlarıyla görüşerek önlemleri belirledi.
SALGIN BAŞKA KITAYA SIÇRADI
Yeni Zelanda'da da Meksika'dan dönen, bazısı grip belirtisi gösteren 25 kişi karantinaya alındı. Yeni Zelanda'nın en büyük lisesinin öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan grubun dün Auckland'e döndüğü belirtildi.
Auckland Bölge Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Dr. Julia Peters, 13 öğrenciyle 1 öğretmenin sağlık durumunun iyi olmadığını, bir öğrencinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.
ASYA ALARMDA
Japonya'nın en büyük uluslararası havaalanında sağlık kontrolleri artırıldı.
Filipinler, Meksika'dan gelen ve ateşi olan yolcuları karantinaya alabileceğini bildirdi.
Tayland ve Hong Kong'taki sağlık yetkilileri de durumu yakından izlediğini belirtti.
Çin, domuz gribinin vurduğu bölgelerden son iki hafta içinde gelen ve grip belirtileri bulunan kişilerin yetkililere bilgi vermesi gerektiğini bildirdi.
Avustralya Sağlık Müdürlüğü de Meksika'ya ziyarette bulunan ve grip benzeri hastalık geçirenlerden doktorlarına görünmelerini istedi.
AVRUPA HAVAALANLARINDA TERMOGRAFİK TARAMA
İngiltere'de, başta British Airways olmak üzere Meksika'ya sefer yapan uçakların pilot ve mürettebatlarına testler uygulanıyor.
Başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin Dış Hatlar terminallerine de, aynen Asya ülkelerinde olduğu gibi "termografik kameralar" yerleştirilmeye başlandı. Böylece yolcuların sağlık durumuyla ilgili tarama yapılıyor.
DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Meksika'da ortaya çıkan ve toplam 81 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD'de de 10 kadar vakaya rastlanan domuz gribinin dünyaya yayılmasından endişe ediliyor.
Domuz gribi hakkındaki bazı bilgiler şöyle:
DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.
İNSANA BULAŞIR MI?
Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor.
Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.
DOMUZ ETİ YİYENLER DOMUZ GRİBİNE YAKALANIR MI?
Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.
BU, DOMUZLARDA YENİ GRİP TÜRÜ MÜ?
İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor.
Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.
DSÖ'ye göre, Meksika'da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.
AŞISI VAR MI?
Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak insan için henüz aşı yok.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.