Çoklu Tarım ve Japonya
10 Ocak 01 Şubat 2011 tarihleri arasında DOKAP TARIM İnsan Kaynaklarını Geliştirme Projesi kapsamında Japonyada düzenlenen eğitime katılan DOKAP TARIM Projesi Ekibinin çalışmalarının paylaşıldığı panelin başlangıcında bir konuşma yapan Vali Orhan
Çoklu Tarım ve Japonya
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı(JICA) ve JICA Mensupları Derneği’nin işbirliğiyle, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Çoklu Tarım Uygulamaları ve Japonya Örneği” konulu panel düzenlendi.
İl Tarım Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Vali Orhan DÜZGÜN, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Mustafa KAYHAN, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Kazuhide NAGASAWA, JICA Mensupları Derneği Başkanı Hüseyin VELİOĞLU, Vali Yardımcısı Erdem KIYAK, İl Tarım Müdür Vekili İshak HACIKAMİLOĞLU, DOKAP İl Koordinatörleri ile çiftçiler katıldı.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı(JICA) ile müştereken yürütülen, Doğu Karadeniz Bölgesinde Yaşayan Küçük Ölçekli Çiftçilerin Yaşam Seviyelerinin İyileştirilmesi Projesi(DOKAP-TARIM) uygulamalarının ve 10 Ocak – 01 Şubat 2011 tarihleri arasında DOKAP – TARIM “İnsan Kaynaklarını Geliştirme Projesi” kapsamında Japonya’da düzenlenen eğitime katılan DOKAP – TARIM Projesi Ekibinin çalışmalarının paylaşıldığı panelin başlangıcında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin tarihsel sürecine değinerek, Sultan Abdülhamid tarafından Japon’ya ya gönderilen Ertuğrul Firkateyni’nin dönüş yolculuğu esnasında 16 Eylül 1890 tarihinde, Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında batmasının ve 600’e yakın denizci askerin şehit olması olayının tarihimizde Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerde en fazla hatırda kalan olaylardan birisi olduğunu söyledi.
Vali Orhan DÜZGÜN, panele katılan Japon konuklar ve diğer katılımcılar tarihi olayla ilgili şunları söyledi: “Sultan Abdulhamid döneminde Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Firkateyni, 11 aylık yorucu bir yolculuğun sonucunda, Japonya’ya varmıştı. 600 kişilik denizci askerlerden oluşan bir ekip, Japonya‘da Türk kültürünü tanıtmak amacıyla 3 ay süreyle değişik gösteriler yaptı. Bu 600 kişilik ekip içerisinde en çok askere sahip illerden birisi de Ordu’dur. Bunu Ordu’da belki de pek çok kimse bilmiyor. Japon Hükümeti ile Ertuğrul Firkateyni’nin anısını yaşatmak üzere pek çok projede beraberce çalışıyoruz. Ertuğrul Firkateyni’nin battığı Kushimoto’da bir müze oluşturuldu. 2010 yılı Türkiye’de Japonya yılı olarak kutlandı. Kırşehir Kaman’da çeyrek asırdır Japon arkeologlar tarafından yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları başarı ile yürütülüyor.”
Konuşmasında, Doğu Karadeniz Bölgesindeki tarımsal faaliyetlere de değinen Vali Orhan DÜZGÜN, “Doğu Karadeniz Bölgesi özelikle çay ve fındık üzerine tarımsal gelirini yoğunlaştırmıştır. Ordu ili, Türkiye’de en fazla kayıtlı çiftçi sayısına sahip illerin başında geliyor. Fındık, bu bölgede geçimin temel kaynağı. Çiftçilerimizin yılın sadece 1-2 ayında fındıkla ilgili olarak çalıştıklarını görebiliyoruz. Geri kalan mevsimlerde daha değişik tarım kollarında çalışmak suretiyle hem aile ekonomilerine, hem de ülke ekonomilerine katkı sağlamaları bakımından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, JICA Türkiye Ofisi ve Ordu İl Tarım Müdürlüğünün birlikte yürütmüş olduğu DOKAP-TARIM Projesinin çok yararlı olacağına inanıyorum. Bölgemizde yürütülen kivicilik çalışmalarıyla Doğu Karadeniz Bölgesi, Türkiye’de en fazla kivi üretilen bölge haline geldi. Bundan sonra da kivi üretiminin artarak devam etmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalara JICA Türkiye Ofisinin de katkıda bulunmuş olması, çiftçilerimiz adına mutluluk vericidir. Ayrıca, kivicilikle beraber mavi ladin, örtü altı sebze yetiştiriciliği projelerinde de JICA Türkiye Ofisiyle yürüttüğümüz çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.
Düzenlenen panelde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Mustafa KAYHAN, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Kazuhide NAGASAWA, JICA Mensupları Derneği Başkanı Hüseyin VELİOĞLU ve Ordu İl Tarım Müdür Vekili İshak HACIKAMİLOĞLU da birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından, JICA Türkiye Ofisi’nden DOKAP-TARIM Projesi Sorumlusu Doç.Dr. Emin ÖZDAMARLI’nın yönetiminde, panelistler DOKAP-TARIM Projesi Bölge Koordinatörü Sedat SARAL, DOKAP-TARIM Proje Danışmanı Ali ÇAMKAYALI ve DOKAP-TARIM Projesi Ordu İl Koordinatörü Kıvanç GÜNAYDIN tarafından “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Çoklu Tarım Uygulamaları ve Japonya Örneği” konulu panel gerçekleştirildi.
Panelistlerce, 2007 yılında Trabzon’da başlayan ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 6 ilde uygulanan DOKAP-TARIM Projesi kapsamında, DOKAP Bölge ve İl Koordinatörleri ile İl Tarım Müdürlüklerinin faaliyetleri, Japonya’daki eğitimde elde edilen gözlemler, Japonya’daki uygulamalarla Karadeniz Bölgesi’ndeki çoklu tarım uygulamalarının mukayese edilmesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde mevcut tarım ürünlerine ilave olarak ek gelir getirecek tarım ürünlerinin geliştirilmesi, bölgede yeni ürün kombinasyonu oluşturulması ve çiftçi geliştirme planlarına işlerlik kazandırılması konularıyla ilgili katılımcılara slayt sunumu eşliğinde bilgiler verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.