Fındık, Karcının Elinde
üreticinin korunması, daha iyi verim alması, Türkiye'ye daha fazla para girdisi sağlanması için maalesef hiçbir tedbir alınmamakta, 2 milyar dolar gelir sağlanan bir fındıktan şu anda 1 milyar 300-1 milyar 200 milyon dolar sağlanmaktadır. Bu da Türkiye'ni
Fındık, Karcının Elinde
Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Rahmi Güner, TBMMde yaptığı konuşmada ; görüşülmekte olan 606 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 147'nci maddesinin… "5411 sayılı Kanun'un 15'inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir." diyerek Bu 15'inci maddeye "kredi müşterilerinin derecelendirilmesi faaliyetleri ile bankaların bağımsız denetim faaliyetlerini" ibaresinin ilavesini talep ediyoruz. Bu konuda talebimizin kabulünü yüce Meclisten ayrıca talep ediyoruz.
Değerli arkadaşlarım, bu madde yine bankalarla ilgili bir maddedir. Dikkat ederseniz bankalar, bilhassa Halk Bankası -Çok Değerli Arkadaşım biraz önce anlattı- esnaflarla ilgili kredi vermekte, esnaf kredi kooperatifleri vasıtasıyla değerlendirilmektedir.
Değerli arkadaşlarım, yine Türkiye'de tarım sektörünün kalkınması, tarım sektöründe ürünün daha verimli bir şekilde elde edilmesi için tarım kredi kooperatifleri vasıtasıyla Ziraat Bankası tarafından kredi verilmekte idi.
Başka yöreleri bilmiyorum ama benim yöremde tarım kredi kooperatifleri tamamen kapanmıştır. Onun için, dikkat ederseniz, Türkiye'de ürün, tarım kredi kooperatiflerinin kapanmasıyla tamamen düşmüştür. Benim ilimde üretici verim gübresini kasım ayında bu kredi kooperatiflerinden almakta idi. Mahsulü iyi alması için azot gübresini de mart, nisan aylarında yine tarım kredi kooperatiflerinden almaktaydı. Yine, haziran ayında yapılan ilaçlamada da aynı şekilde, bu ürünün ilaçlanması için ilaçları da yine tarım kredi kooperatiflerinden almaktaydı.
Ne oldu şimdi değerli arkadaşlarım? Bu tarım kredi kooperatifleri neden kapandı, neden ortadan kaldırıldı da bu duruma geldik biz? Şimdi Türkiye'de, ben şunu örnek vermek istiyorum, kendi ürünümüzden: Her sene Karadeniz'de ve batıda Akçakoca yöresinde 650 bin, 700 bin ton fındık üretiliyordu, ama şimdi, dikkat ederseniz, 2009, 2010 yıllarında 350 bin ton, 400 bin ton fındık üretimine başlandı. Bunun en önemli nedenlerinden birisi, bu fındık üretiminin gelişmesi için üreticinin gübre parası, ilaç parası gibi ürünün daha fazla olması için verecek olduğu ve harcayacak olduğu parayı bulamamasından kaynaklanmaktadır. O bakımdan değerli arkadaşlarım, ürün fiyatları tamamen düşmüş ve dikkat ederseniz, tekelleşme de olduğu için, Avrupa'da iki alıcı, Türkiye'de üç, beş satıcı tamamen tekelleşmiş. FİSKOBİRLİK bu görevi yapıyordu o da ortadan kaldırılmış, maşallah TMO'yu getirdiniz fındıktan hiç anlamayan şeyi, o da zarar etti.
Geçen burada çok değerli bir arkadaşım dedi ki; "Fındık 4.700, 5 liraya çıktı" şeklinde bir beyanda bulundu. Ben, o arkadaşımın ilçesine gittim, ilçesinde sordum, yakınlarına da sordum, biliyor yakınlarını. Fındığı 3 liraya sattığını söylüyor değerli arkadaşlarım. İşte, o 3 liraya satılan fındık kârcının eline geçiyor. Şu anda 4.700 lira fındık ve bu kârcı bundan kâr etmektedir.
Yine değerli arkadaşlarım, çok önemli bir konu var; bu ara, alan bazlı destek parası verilmektedir. Buna da şiddetle karşıyız biz. Ürüne para verilir, alan bazı şeklinde bir kredi verilmez ve bu para da, dikkat ederseniz, şerh olmadığı için her zaman haciz edilmekte, alan bazında para alacak olan kişiler maalesef para alamamakta, büyük bir sıkıntı içindedirler. Bu konuda kanun teklifi verdim bir sene önce, maalesef gündeme gelmedi, şerh verilmesi için, haczedilmemesi için alan bazlı verilen paraların.
Çok değerli arkadaşlarım, işte üreticinin korunması, daha iyi verim alması, Türkiye'ye daha fazla para girdisi sağlanması için maalesef hiçbir tedbir alınmamakta, 2 milyar dolar gelir sağlanan bir fındıktan şu anda 1 milyar 300-1 milyar 200 milyon dolar sağlanmaktadır. Bu da Türkiye'nin büyük bir kaybıdır, üreticinin kaybıdır, dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.