Fındıkta sistemsizlik uyarısı
Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, fındığın bir sisteme oturtulması gerektiğini belirterek, "Aksi halde profesörü konuşsa faydası olmaz" dedi.
Türk coğrafyası dışında birim alandan ortalamanın üstünde fındık verimi alınmasına yönelik çalışmaların arttığına dikkat çeken OTB Başkanı Nejdet Gürsoy, özellikle son dönemde Azerbaycan, İtalya ve Şili'de nisan ayında fındık hasadı başladığını vurguladı. Bunlardan en önemlisi Amerika'nın Oregon bölgesinde ciddi bir şekilde planlamaların yapıldığını ifade eden Gürsoy, bu bölgelerin Türk fındığına rakip olmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Şu an Türk fındığının liderliğini elinde bulundurduğu, ancak bunun bir sisteme oturtulmaması durumunda pazarının küçülmesinin beklenen bir sonuç olacağını dile getiren Gürsoy, "Bugün Türk fındığının liderliğini elinden bırakmayacağı doğrudur.
Hatta fındık iyi bir yapılanma ve stratejiye kavuşturulan bir politikayla beklide eski günlerinden daha iyi olacaktır. Bu bir politika ve kararlılık meselesidir. Birleştirici ve yapıcı bütün kesimlerin içerisinde bulunduğu beraberce hareket edebileceğini bir politika olmasında çok büyük bir fayda vardır. Ancak ortada da bir gerçek vardır.
1960 yılında dünya üretiminde fındık neydi, 2008 yılında ne oldu? Bunun paralelinde tüketimdeki miktar ne oldu? Baktığımızda bu tablo bize bazı tehlike sinyallerini veriyor. Zaten şu an kimse Türk fındığının lider olduğu ve en çok pazara sahip olduğunu tartışmıyor. Ancak bu politikasızlık devam ettiğini sürece liderlik payından mutlaka kaçınılmaz şekilde oran kaybedilecektir" dedi.
TEHLİKE SİNYALİ
Türkiye'nin dışında dünyanın farklı coğrafyalarında fındık üretimi yapıldığını ve bu alanlardaki üretimlerin arttığına dikkat çeken Gürsoy, şöyle konuştu: "Artık Gürcistan, Azerbaycan ve İtalyan fındığı Avrupa'nın eylül ayı ihtiyacını karşılıyor. Şayet Türk fındığının fiyatı yüksekse talepler buralara kayıyor.
Durum böyle iken talep de olmayınca serbest piyasa çöküyor. Yani bir politika belirleyemediğimiz için kendi elimizle Türk fındığına ciddi rakiplerinin ortaya çıkarıyoruz. Bu politika ve sistemle devam edersek söz konusu ülkeler mutlaka pazar payımızı çalacaktır.
Ne yazık ki çalmaya da başladılar. 3 ay önce "daldaki yeni mahsul için bir politika üretilmesi gerekiyor" demiştim. Şu an hiç bir şey yapılmadı. Bir 3 ay daha geçecek, yine bir şey yapılmayacak. Ne zaman yapılacak? İş işten geçtiği ve bahçeye girildiği zaman.
Zaman daralınca fındık üzerinde polemikler yapılmaya başlanacak. 'Fındık para etmiyor', 'fındığı tüccar düşürüyor', 'fındığa devlet sahip çıkmıyor' gibi sadece laf üretmekten başka bir şey yapılmayacak. Yapılacak en öncelikli şey; fındığı bir sisteme oturtmaktır.
Böyle giderse fındık kimsenin yüzünü güldürmeyecek. Bunun önlenmesi için fazla konuşmamamız ve demagoji yapmamamız gerekir. Fındık bir sisteme kavuşturulmazsa, bunun profesörü de konuşsa faydası olmaz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.