Ali KAYA:Çotanaklar Neden Döküldü?
2012 yılı fındık rekoltesinde beklenenden fazla olan çotanak dökümlerinin sebebi açıklanmalıdır. Ordu Gıda-Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyon Temmuz ayının haftasında 2012 yılı tahmini fındık rekoltesini çotanak miktarına
ORDU GIDA-TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI FINDIK REKOLTESİNDE ÇOTANAKLARIN DÖKÜM SEBEPLERİNİ AÇIKLAMALIDIR.
Ali KAYA
2012 yılı fındık rekoltesinde beklenenden fazla olan çotanak dökümlerinin sebebi açıklanmalıdır.
Ordu Gıda-Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyon Temmuz ayının haftasında 2012 yılı tahmini fındık rekoltesini çotanak miktarına 161 000 ton olarak açıkladı. Aynı komisyon Mart ayında karanfil miktarına göre Ordu İli tahmini fındık rekoltesini 191 000 ton olarak açıklamıştı.
Sayımlar doğru yapılıp tahminler hatasız yapıldığında iklim şartları normal giderse yani anormal bir durum olmazsa karanfilden tahmin ile çotanaktan tahmin arasında önemli fark olmaz.
Fark % 5 den fazla ise sebepleri raporda belirtilmelidir.
Ordu’nun 2012 yılı tahmini fındık rekoltesi Mart başında karanfilden 191 000 ton ve Temmuz başında çotanaktan 161 000 ton olarak bulunup ilan edilmiştir.
Ordu’nun rekoltesi 161 000 tondur demek yetmiyor, inandırıcı olmuyor.
Bu durumda Ordu’da beklenenden fazla çotanak dökümü olmuştur.
2012 yılı rekolte tahminlerinde diğer illerde karanfil sayımları ile çotanak sayımlarına göre bulunan tahmini rekolteler arasında önemli bir fark yoktur.
Oysa Ordu ilinde 2012 yılı Mart-Temmuz ayları arasında iklim yönünden diğer illerden farklı bir durum olmadığı halde nedense karanfil ve çotanak sayımları arasında 30 000 ton gibi yani % 15 oranında azalma, fazla döküm tespit edilmiştir.
Beklenenden fazla olan bu çotanak dökümünün sebepleri, nereden kaynaklandığı açıklanmalıdır. Çotanak dökümünün sebepleri açıklanmazsa bulunan sonuç inandırıcı olamıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.