Fındık Toplamada Tuzaklar
Fındık üreticileri 3 Ağustostan itibaren resmen hasat için bahçelere gireceklerdir. Aşağıda belirtilen maddelere uyulan oranda fındıklar kaliteli olacaktır. Fındıklarda bahçede hasat sırasında, harmanda, nakliyesinde ve depolamasında fındığın kalitesini
FINDIK TOPLARKEN TUZAKLARA DÜŞMEYİNİZ
Fındık üreticileri 3 Ağustostan itibaren resmen hasat için bahçelere gireceklerdir. Aşağıda belirtilen maddelere uyulan oranda fındıklar kaliteli olacaktır. Fındıklarda bahçede hasat sırasında, harmanda, nakliyesinde ve depolamasında fındığın kalitesini ve miktarını düşüren tuzaklar bulunmaktadır.
Bu tuzaklara düşmeyiniz.
Bahçede yapılması gereken işlemler şunlardır.
1- Bu yıl daldan fındık toplama tarihi sahil kol için bir hafta erken ilan edilmiştir.Eğer fındığınız olgunlaşmadı ise olgunlaşmasını bekleyiniz. Mümkünse fındığınızı yerden toplayınız. Fındığı toplamada acele etmeyiniz. Fındığınız yeşil ise daldan 8-10 Ağustostan önce yani erken toplamayınız.
2- En iyi hasat şimdilik yerden toplamadır. Bir çok zararına rağmen bir erken toplama şekli olan daldan toplamaya karar verdiyseniz çotanakların renginin en az % 50 – 60 nın sararıp-kızardığı zamanlar yada çotanaklardaki meyvelerin tabla kısmının sararıp kızardığı zamanlarda fındıkları daldan toplamaya başlayınız.
3- Her fındık çeşidini hasat olgunluğuna geldiğinde ayrı ayrı toplayınız. Karışık toplamayınız.
4-Yere dökülen fındıkları yerde fazla bekletmeden toplayınız.
5- Topladığınız fındıkları naylon çuvallara koymayınız, jüt çuvallara koyunuz.Eğer naylon çuvallara koyarsanız içinde kesinlikle bir günden fazla bekletmeyiniz. Toplanan fındıkları naylon çuval içinde ve tepili olarak kesinlikle bekletmeyiniz. Kapalı ve sıkı şekilde çuvalda bırakılan fındıklar terler.Küflenme ve çürüme bu terleme sonunda başlar.
Harmanda yapılması gereken işlemler şunlardır.
6-Harmanda yaş zuruflu fındıkları kururken yağmurdan koruyunuz.
7-Harmanda zuruflu yaş fındıkları kesinlikle 10-15 cm den fazla kalın sermeyiniz. 4-5 saatte bir alt üst yapıp güneşte 1-2 gün soldurduktan sonra patoza veriniz.
8-Patoza verildikten sonra elde edilen çeç fındıkları hafif meyilli-düz beton yada üzeri düzlenmiş toprak zeminlerde jüt tente yada bez üzerinde kurutunuz.
9- Harmanda çec fındıkları kuruturken yağmurdan koruyunuz. Yağmur sırasında üzerine örtülen naylonları fındıktan en az 30-40 cm yükseklikte olacak şekilde örtünüz. Fındıkları havasız bırakmayınız.
10-Çeç fındıkları kalın sermeyiniz. Fındıkların en az 30-40 saat kuruması yani güneşli 3-4 gün kuruması gerektiğini unutmayınız. 30-35 saatten az kurutulan fındıkların satım sırasında nemli olduğunu ve neminin % 7-8 ve üzerinde oluştuğunu unutmayınız.
11-Kuruyan iç fındıkların içindeki yabancı maddeleri ve kırık kabuklu iç fındıkları seçiniz. Bunlar çabuk küflenir ve kuru fındığın kalitesini bozar.
12-Kuruduğuna emin olunan fındıklar iyice soğuduktan sonra, sabahın erken saatlerinde yada akşamın geç saatlerinde çuvallayınız. Terlemiş fındıkları çuvala koymayınız. Kurumuş fındıklar naylon çuvallara değilde jüt çuvallara koyunuz. Naylon çuvallara konulan ve iyi kurutulmayan fındıklar küflenmekte küflenen fındıklarda kanser yapıcı etkisi olan aflatoksin maddesi oluşmaktadır ki bu madde fındığımızın kalitesini bozduğu gibi sağlığımızı bozmaktadır.
Nakliye sırasında ve depolamada yapılması gereken işlemler.
13-Kuruyan kabuklu fındıkları hemen pazara götürmeyecekseniz temiz, rutubetsiz ve havalı bir depoda muhafaza ediniz. Depolama sırasında farelerin zarar yapmamasına dikkat ediniz..
14- İhtiyacınız kadar fındığı satınız. İhtiyaçtan fazla pazara götürülen fındıklar fiyatın düşmesine neden olmaktadır.
15-Tüccara emanete fındık vermeyiniz. Emanete verilen her fındık fiyatın düşmesine neden olmaktadır.
Bu anlatılan maddelerin hepsi kaliteyi ve fındık miktarını düşüren birer tuzaktır. Çiftçilikte maharet bu tuzaklara düşmemektir.
Unutmayınız ! Geliriniz fındığınızı hasat ederken tuzaklara düşmediğiniz oranda artar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.