Tık Yok;Çambaşında Ağaç Katliamı!?
Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Abdülkadir Karaca'nın yerel basında Çambaşı Barajı ve Darıca II HES projesiyle ilgili, Ağaçlar HES için kesilmiyor başlığıyla yayınlanan açıklamasına Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu'ndan yanıt geld
Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Abdülkadir Karaca'nın yerel basında Çambaşı Barajı ve Darıca II HES projesiyle ilgili, “Ağaçlar HES için kesilmiyor” başlığıyla yayınlanan açıklamasına Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu'ndan yanıt geldi.
ÇAMBAŞI BARAJI VE DARICA II HES İÇİN KESİLEN AĞAÇLAR
Karaca'nın geçtiğimiz günlerde yerel basında yer alan “HES projesini yapan firma tarafından herhangi bir kesim yapılması söz konusu değildir. HES projeleri DSİ Genel Müdürlüğü'nün projeleridir. Ağaç kesimleri Çambaşı Orman Şefliği tarafından gerçekleştirilmektedir. Kesim yapılan alan baraj suyu altında kalacak bölümde bulunması nedeniyle ağaçların ekonomiye kazandırılması için kesimlerin yapılması gerekmektedir.” sözlerine karşılık, Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Gül Ersan bir açıklama yaptı.
Gül Ersan yaptığı açıklamada: “Abdülkadir Karaca'nın, Çambaşı Barajı ve Darıca II HES projesinin sahibi Orya Enerji Elektrik Üretim AŞ'yi aklama çabalarına bir anlam veremedik. DSİ su kullanım hakkını 2009 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Olumlu kararını 2010 yılında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu üretim lisans hakkını 2011 yılında, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü ormanlık alanı kullanma iznini 2011 yılında bu şirkete vermiştir. Adı geçen kurumların bu izinleri verdiklerine dair belgelere isteyen herkes ulaşabilir. Abdülkadir Karaca bu konuda diğer vatandaşlardan daha şanslıdır çünkü, çalıştığı kurumda bütün belgeler ve projenin ayrıntılarını içeren dosyalar mevcuttur.”
ÇED OLUMLU KARARI VEREN BAKANLIĞA DAVA AÇILDI
“Karaca'nın görev yaptığı kurumun bağlı olduğu Bakanlık, Turnasuyu'nu besleyen derelerdeki suyun alınıp kullanıldıktan sonra Melet Irmağı'na boşaltılmasında, koca bir ormanlık alanın yok edilmesinde, yer altı tünellerinden çıkan hafriyatın İkidere'nin yatağına dökülmesinde ve çıkan atık suların dere suyuna karışmasında, baraj ve HES nedeniyle bölgenin nem oranının değişmesinde, derelerdeki suların azalmasında, turizm alanı ilan edilen bir bölgeye böylesi bir tesisi uygun görmede hiçbir sakınca görmemiştir. Tam da bu nedenlerle Bakanlık aleyhine, yöredeki yaşayan insanlarla birlikte Ordu İdare Mahkemesi'ne dava açılmıştır.”
KAMU YARARI DEĞİL KAMU ZARARI
“Ayrıca, HES projelerine onay veren kurumlar veya bu projeleri gerçekleştiren şirketler şunu bilmeliler ki, bu projelerde kamu yararı değil kamu zararı vardır ve ekonomiye(!) kazandırdığınızı iddia ettiğiniz şey de doğadır; yani yaşamdır.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.