Vali Düzgün İpekyolundaydı

Vali Düzgün İpekyolundaydı

Türkiye ile İran’ın dış ticaret hacminin 16 milyar dolara yükseldiğini belirten Vali DÜZGÜN, Ordu’dan İran’a ciddi miktarda laminat parke ihracatının yapıldığını, buna fındık ve fındık yağını da eklemek istediklerini ve İran’dan Ordu’ya turist gelmesi kon

İran’ın Tebriz Kentinde yapılan ve İpekyolu güzergahında yer alan 18 ülkeden yaklaşık 300 kişinin katıldığı “3. İpekyolu İşadamları Zirvesi”ne Vali Orhan DÜZGÜN de katıldı. Toplantıya Ordu’dan bazı işadamlarıyla birlikte katılan Vali Orhan DÜZGÜN, toplantı çerçevesinde düzenlenen panelde fındığı ve Ordu’nun turizm potansiyelini anlattı.

 

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “İpekyolu İşadamları Zirvesi”, Türkiye ile beraber Çin, Rusya, İran, Güney Kore, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Pakistan, Afganistan, Tataristan, Belarus, Tacikistan, Hindistan ve İtalya temsilcilerinin katılımı ile İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin başkenti olan aynı zamanda büyük oranda Azeri Türkü’ nün yaşadığı Tebriz’de yapıldı.

 

“3. İpekyolu İşadamları Zirvesi”nde, Türkiye, Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ, Ordu Valisi Vali Orhan DÜZGÜN, Trabzon Valisi Dr. Recep KIZILCIK, Erzurum Valisi Sebahattin ÖZTÜRK, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU, TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman ULUSOY, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat HACISALİHOĞLU, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay KALDIRIM ve işadamlarından oluşan 100’ü aşkın bir heyet ile temsil edildi.

 

Birincisi 2008, ikincisi ise 2011 yılında Trabzon’da yapılan İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin üçüncüsü için İran’ın Tebriz şehrinde devlet, özel sektör ve iş adamları bir araya geldi.

 

Sağlık Bakanı Dr. Recep AKDAĞ, açılışta yaptığı konuşmada, Erzurum ve Tebriz arasında Türk Hava Yolları tarafından doğrudan karşılıklı seferlerin başlatılmasının önemine dikkat çekti ve Türkiye ve İran arasında bu hattın önemli bir yakınlaşma sağlayacağını dile getirdi. 
 

Ticaretin ortak dilinin tüccarlar tarafından iyi bilindiğini kaydeden Bakan AKDAĞ, devlet adamlarına ve siyasetçilere düşen görevin bu işadamlarının işini zorlaştırmamaları olduğunu söyledi. Bakan AKDAĞ, Türkiye ve İran arasında vizelerin kaldırılmasının diğer ülkelere de örnek olmasını dilediği konuşmasında, “Dünyanın büyük bir kısmı bugün global ekonomik krizle boğuşuyor. Buna karşın bu bölgede de İpekyolu hattındaki ülkelerin ekonomilerinin geliştiğini, büyüdüğünü görüyoruz. Bu İpekyolu’nun canlandığının göstergesidir. Rızkın 10’da 9’u ticarettedir. Onun için bize düşen ticaret erbabına yardımcı olmaktır. Güven ve istikrar ticareti, ticarette güven ve istikrarı destekler” şeklinde konuştu.

 

İran’ın Sanayi Ticaret ve Maden Bakanı Dr. Mehdi GAZANFERİ, 2 bin yıl önce İpek Yolu’nda kurulan bağlantıların bugün de devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. İpekyolunun milletler ve tüccarlar arasında gelişen bir bağlantı olduğunu ifade eden GAZANFERİ “UNESCO’nun ifade ettiği gibi İpekyolu milletlerin ve halk arasında bağlantıların ruhudur” diye konuştu.

 

İpekyolu’nun 27 ülkeyi birbirine bağladığını kaydederek bir genel sekreterlik kurulması önerisinde bulunan İranlı Bakan GAZANFERİ, biri devlet, diğeri özel sektörden olmak üzere her ülkenin iki temsilci göndermesinin İpekyolu İşadamları Zirvesini güçlendireceğini söyledi.
 

Türkiye ile İran’ın dış ticaret hacminin 16 milyar dolara yükseldiğini belirten Vali DÜZGÜN, Ordu’dan İran’a ciddi miktarda laminat parke ihracatının yapıldığını, buna fındık ve fındık yağını da eklemek istediklerini ve İran’dan Ordu’ya turist gelmesi konularında girişimlerde bulunduklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.