Açık öğretimlilere iyi haber
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yapacakları yeni düzenlemeyle Açık İlköğretim Okulu'na gidenlerin istedikleri takdirde okulu 3 yıldan az bir sürede bitirebileceklerini söyledi.
Çelik, burada yaptığı konuşmada, yaş 50 ve 60 da olsa öğrenmenin sınırı olmadığını söyledi. Yaygın eğitim faaliyetlerindeki sloganlarının 'Her yerde ve herkese eğitim' olduğunu anımsatan Bakan Çelik, "Güneydoğudaki çocuklarımız fındık bahçelerinde fındık toplamaya gidiyorlarsa, biz okulu onların ayağına götürürüz.
Eğer bir insanımız okul çağını geçmişse, şu veya bu sebepten dolayı ilköğretimini bitirememişse 6. sınıftan itibaren yaşı kaç olursa olsun onu açık ilköğretime alıyoruz" dedi.
Açık ilköğretim bürolarının 81 ildeki eğitim araçları merkezleri olduğunu ifade eden Çelik, eğitim araçları merkezlerini kapatırken de açık ilköğretimi kendi haline bırakmadıklarını belirtti.
Çelik, bütün ilçelerdeki halk eğitim merkezleri de dahil olmak üzere 935 halk eğitim merkezini açık ilköğretim ve açık lise irtibat büroları haline getirdiklerini söyledi.
Türkiye'de 978 noktada açık ilköğretim ve açık lise irtibat bürosunun olacağını bildiren Çelik, bunun 935'inin hazır durumda olduğunu kaydetti.
Daha önce açık ilköğretim bürolarının eğitim teknolojilerine bağlı olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Çelik, TBMM'de onaylanacak yeni bir kanunun ardından açık ilköğretim ve açık liselerin Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olacağını söyledi.
AÇIK İLKÖĞRETİM VE AÇIK LİSEYE KAYIT OLACAKLARA MÜJDE
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, açık ilköğretim ve açık liseye kayıt olacakların derslerine çok çalışmaları halinde okulu 3 yıldan az bir sürede bitirebileceklerini söyledi. Çelik, "Açık ilköğretim 6, 7, ve 8. sınıfı içine alıyor ve 3 yılda bitirmek gibi bir zorunluluk var.
Lisede 4 yılda bitirilebiliyordu. Nasılsa örgün öğretim gibi okula devam mecburiyeti söz konusu değil. Buralarda sınıf geçme değil, ders geçme esası vardır. Bir öğrenci 4 yılda bu dersleri verir, diğer öğrenci 5 yılda bu dersleri verebilir.
Ama bir öğrenci çok gayret gösteriyorsa, açık liseyi ben 2 yılda bitiririm diyorsa onun da önünü kapatmıyoruz. Açık ilköğretimi de aynı şekilde 3 yıldan az bir sürede bitirmek istiyorum diyenlere de bu imkanı hazırlıyoruz. Buna onay vereceğiz.
Böylelikle benim zaten kayıp yıllarım var, ben zaten şu kadar sene geriden geliyorum diyen insanların da böylelikle hızlanarak daha yüksek bir tempoda bu yolu katetmelerini sağlıyoruz ve ümit ediyorum ki birçok kişi açık ilköğretim ve açık liseden sonra üniversiteye gitmiş olacak" diye konuştu.
Türkiye'de ilköğretimi bitirmemiş olan bir kişi bile kalmamasını istediklerinin altını çizen Çelik, sanayide çalışan, tezgahtarlık yapan, evde çalışan herkesin okul bitirmesini istediklerini söyledi.
Daha önce sınavların 88 merkezde yapıldığını hatırlatan Çelik, bu sayıyı da 213'e çıkardıklarını kaydetti. Yüz öğrenci ve fazlası olan her yerde sınav yapacaklarını belirten Bakan Çelik, "Yeter ki orada öğrenci olsun, biz ülkemizin en ücra köşesinde olsun onların ayağına gideceğiz" dedi.
Açık ilköğretim kayıtlarına da değinen Çelik, kayıt ücretlerinde daha önceden 40 YTL alındığını, şu an ise bunu 20 YTL'ye düşürdüklerini söyledi. Çelik, önümüzdeki yıldan geçerli olmak üzere de açık ilköğretimde okuyanların kitaplarının ücretsiz dağıtılacağını bildirdi.
NİNELERİN VE DEDELERİN DİPLOMA SEVİNCİ
Açık ilköğretim ve açık liseden mezun olan 50-60 yaşındaki nine ve dedeler, diplomalarını Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in elinden aldı.
Oldukça renkli görüntülere sahne olan diploma töreninde açık ilköğretimden mezun olan yaşlılar, kürsüye çıkarak tek tek konuşma yaptılar ve sevinçlerini dile getirdiler.
60 yaşındaki Fatma Bali kürsüde yaptığı konuşmada, okuma isteğinin her zaman çok fazla olduğunu ve hayalinin bir öğretmen olmak olduğunu söyledi. Hayat hikayesini bir şiirle anlatan Bali, salonda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlandı.
Bali'nin konuşmasından etkilenen Bakan Çelik de, 60 yaşındaki Fatma Bali'ye diplomasını verirken elinden öptü.
Açık ilköğretim okulundan mezun olan ancak tekerlikli sandalyede bulunduğu için kürsüye çıkamayan İstek Kaan Koçer'in durumu üzerine Bakan Çelik, Başkentöğretmen Evi Müdürü'ne talimat vererek engellilerin sahneye çıkabilmeleri için bir platform oluşturulmasını istedi.
Çelik, Koçer'in diplomasını vermek için sahneden inerek yanına gitti. Bedensel engelli Koçer, yanına gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e teşekkür ederek, okumak için hiçbir engelin sorun olmayacağını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.