ODÜ'den "Türkiye'deki Ermeni Sorunu" konferansı

ODÜ'den "Türkiye'deki Ermeni Sorunu" konferansı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rahmi Çiçek, Türkiye'de bugün yaşanan Ermeni sorununun geçmişte Osmanlı İmparatorluğu'nun konuyu uluslararası platforma...

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rahmi Çiçek, Türkiye'de bugün yaşanan Ermeni sorununun geçmişte Osmanlı İmparatorluğu'nun konuyu uluslararası platforma taşımasının bir sonucu olduğunu söyledi.


Ordu Üniversitesi (ODÜ) Öğrenci Konseyi ve Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, "Osmanlı'dan Cumhuriyet' e geçişte, 1. TBMM'nin önemi" konulu konferans düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen ve KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rahmi Çiçek konuşmacı olarak bulunduğu konferansa ODÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bostan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Yapar ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Osmanlı İmparatorluğu'ndan cumhuriyete geçişte 1. TBMM'nin önemi ve rolü konusunda önemli ayrıntılara değinen Yrd. Doç. Dr. Çiçek, Türkiye'nin bugün uluslararası anlamda yaşadığı birçok problemin geçmişte iç sorunlarını uluslara arası arenaya taşımasından kaynakladığını ifade etti.

Bugün Türkiye'de yaşanan Ermeni sorununun da bunlardan yalnızca bir tanesi olduğunu dile getiren Yrd.Doç. Dr. Çiçek, "19. yüzyıl Osmanlısına baktığımızda bir çok sorunun uluslararası güçlerle çözülebildiği ve devletin varlığının ancak bu güçlerle sürdürülebileceğine inanıldığı görülmektedir. Örneğin, bugün çok konuşulan Ermeni sorunu gibi.

Osmanlı İmparatorluğu kendi iç sorununu, uluslararası arenaya taşıdığı için durum bu noktaya gelmiştir. Bunun sonucu olarak iş öyle içinden çıkılmaz hale gelir ki, kendi ülkenizde kendi vatandaşlarınızı yargılayamaz duruma gelirsiniz. Özelikle 1890'lı yıllarda Ermeni isyanlarına baktığımızda bu isyanlara katılan Osmanlı Ermeni vatandaşlarını devletin yargılayamaz hale geldiğini görüyoruz.

Çünkü uluslararası bir komisyon oluşturulmuş, korumacılıklar geliştirilerek vatandaşınızı yargılama hakkınız elinizden alınır bir duruma gelmiştir. Halen günümüzde birçok konuyla alakası olmayan devletlerin bunu kullanarak konuya müdahil olmasının sebebi budur" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum