ÖSS'de kaosa doğru
ÖSS'de yapılacak değişikliklerle ilgili tartışmalar gündemde yerini korurken, ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın yeni sisteme ilişkin açıklamaları, daha plan aşamasında kaygı uyandırıyor.
ÖSS'de yapılacak değişikliklerle ilgili tartışmalar gündemde yerini korurken, ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın yeni sisteme ilişkin açıklamaları, daha plan aşamasında kaygı uyandırıyor.
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, 2010 ve sonrasında yapılacak ÖSS değişikliklerine ilişkin açıklamalar yaptı. Yarımağan, 2010'dan itibaren iki aşamalı sınava geçilmesini öngördüğünü, daha sonraki yıllarda açık uçlu soruların da sınavda sorulacağını ifade etti. Açık uçlu, yani öğrencilerin yazılı cevap verdiği soruların nasıl değerlendirileceği konusu kaygı uyandırıyor.ÖSYM Başkanı Yarımağan, geçen hafta yapılan YÖK Genel Kurulu toplantısında 2010 yılı ve sonrası için büyük ölçüde kendi önerilerinin yer aldığı sistemi anlattığını söylerken, bu sisteme ilişkin çeşitli açıklamalada bulundu. Önerdiği modelin daha önce YÖK tarafından hazırlanan Yükseköğretim Strateji Raporu'ndaki önerilerin "biraz daha üzerinde çalışılmış hali" olduğunu belirten Yarımağan, 2010 yılından itibaren iki aşamalı bir sınav olması gerektiğini düşündüğünü söyledi. İlk aşamada temel nitelikte sorular sorulacağını ve başarılması halinde ikinci aşamaya geçileceğini, bu sisteme göre ikinci aşamanın iki haftada toplam dört oturumda tamamlanacağını belirtti. Yarımağan, ikinci aşamada yapılacak sınavlarda öğrencilerin matematik, edebiyat, fen ve sosyal test alanlarından sorular yanıtlayacağını söyledi: ''Bu oturumlarda yapılacak sınavlar, bizim bugün yaptığımız ÖSS'nin ikinci kısmındaki testlerin, örneğin Matematik-2 testinin daha geniş bir biçimi olacak. Yani 30 soru sorduğumuz Matematik-2 testi, bir oturumda yapılacak ve tabii ki hem verilecek süre artacak hem de soru sayısı. Örneğin, 100, 120 ya da 150 soru yöneltelim diye düşünüyoruz.'' Yarımağan, bu sınav sisteminde, yabancı dil sınavının ayrı bir oturumda yapılacağını ifade etti.
Açık uçlu ÖSS soruları geliyor
Yarımağan'ın yeni sistem üzerine yaptığı açıklamalarda ilginç bir nokta da, 2010 yılından bir süre sonra sınavlarda açık uçlu sorular yöneltileceğine dair ifadeleri oldu. Yarımağan, "Açık uçlu sorular bölümünde, adaylara küçük küçük sorular yöneltiyorsunuz ve aday, cevabını yazıyor. Makineyle değil, insan eliyle değerlendiriyorsunuz'' dedi. Sınavda tüm derslerden açık uçlu sorular yöneltileceğini söyleyen Yarımağan, bunu şu sözlerle gerekçelendirdi: "Çünkü, test sınavları eğitimi olumsuz etkiliyor, öğrencilerin belli yetenekleri gelişmiyor. Bütün sınavları test yaparsanız, öğrenci belirli düşünce kalıpları arasında kalıyor, sentez yetenekleri gelişmiyor. Bütün dünya bunu yapıyor. Bizim de yavaş yavaş o yöne gitmemiz lazım." ÖSYM Başkanı Yarımağan, açık uçlu soruların nasıl değerlendireceğine ilişkin olarak da, çok uzun yanıtlar gerektiren sorular sorulmayacağını ve soruların test sorusu gibi olacağını fakat altında şıklar olmayacağını söyledi: "Sonucu aday bulacak. Bu durumda öğrencinin kağıdını, adını gizleyerek, bilgisayar ortamına aktarıyorsunuz. Birkaç yüz hocayla da anlaşma yapıyorsunuz. Her adayın sorusunu iki hocaya veriyorsunuz, değerlendirme talimatı doğrultusunda, onlar değerlendiriyorlar."
Değerlendirme kaygı uyandırıyor
ÖSS'ye her yıl yaklaşık iki milyon öğrenci katılırken, açık uçlu soruların nasıl değerlendirileceği noktası kaygı uyandırıyor. Değerlendirmede ortaya çıkabilecek sorunların bir boyutu, Yarımağan'ın ifade ettiği gibi açık uçlu soruları "birkaç yüz hoca"nın değerlendirmesi halinde, her hocanın binlerce öğrencinin verdiği yanıtları nasıl değerlendireceği noktasında ortaya çıkıyor. Diğer taraftan, bu şekilde açık uçlu soruların sorulacağı bir sistemde, öğrencilere nasıl adaletli bir değerlendirme sunulacağı da soru işareti olarak duruyor. Her yıl yaklaşık iki milyon öğrencinin girdiği sınavlarda, çok küçük puan farklılıkları sıralamada binlerce hatta onbinlerce öğrencinin önüne ya da arkasına düşmek anlamına gelirken, bu sınav sisteminde adaletli değerlendirme sürecinin nasıl sağlanacağı bilinmiyor.
YÖK 29 Ocak'ta toplanıyor
Yarımağan, ÖSS'de yapılacak değişiklikler üzerine düşüncelerini bu şekilde ifade ederken, YÖK Genel Kurulu, 2009 sonraki yıllarda geçerli olacak ÖSS modeli için görüşmelerini, 29 Ocak tarihinde yapacağı toplantıda sürdürecek. 2010 ve sonrası için sistemde daha köklü değişiklikler yapılması beklenirken, bu yıl Haziran ayında yapılacak ÖSS için büyük değişiklikler gündeme gelmeyecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.