ÖSS'ye yarım kala
Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) hazırlıkta son çeyreğe gidildiği şu günlerde uzmanlar, zamanın darılması açısından sınava hazırlanan öğrencilerin daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) hazırlıkta son çeyreğe gidildiği şu günlerde uzmanlar, zamanın darılması açısından sınava hazırlanan öğrencilerin daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Ordu Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde görevli Psikolojik Danışman Mehmet Sağlam, ÖSS hazırlıkta son çeyrekte yapılacak hataların telafisinin zor olacağını söyledi.
ÖSS günü geldiğinde öğrencinin sınav kaygısını arttıracak ve baskı altına alacak durumların oluşmaması için gerekli önlemlerin şimdiden alınması gerektiğini belirten Sağlam, ÖSS ile ilgili çalışmalarının en geç Mayıs sonuna kadar bitirilmesi gerektiğini kaydetti. Sınava hazırlanan öğrencilerin bu saatten sonra hedefine yönelik çalışma yapması gerektiğini hatırlatan Sağlam, "Bu nedenle öğrenciler hedefindeki bölümü kazanmak için kaç net yapması gerektiğini bilmeleri ve sonuca yönelik çalışmalar daha doğru olacaktır. Sınava girecek öğrenciler öncelikle alanlarında kendilerine daha fazla puan getirecek kısmı bitirmelidir.
Sonra diğer bölümlere geçmeleri daha doğru olacaktır. Örneğin sınava sayısaldan hazırlanan öğrenciler öncelikle Mat1 ve Fen-1 konularını bitirmeli daha sonra Mat2 ve Fen-2 konularını geçmelidir" dedi.
ÖSS çalışmalarının sadece bilgi olarak sınava hazırlanmak olmadığını işaret eden Sağlam öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
"Bilgiyi depolayan onu istediğimiz anda hizmete sunun zihnimizi, bize yaşam enerjisi veren duygularımızı ve bir bütün olarak bedenimizi de sınava hazırlamamız gerekmektedir. İlk başta yapacağımız şey ÖSS'nin kendimizi geliştirmede, bilgi ve kültür edinmede, bir yetişkin olarak oynayacağımız rolleri belirlemede yani kısaca nitelikli bir insan olmada amaç değil, araç olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Üniversite okumak, genel hayatımız içerisinde, ilgi ve yeteneklerimiz doğrultusunda kendimizi tanımlarken
veya geliştirirken bir aracımızdır. Evet çok önemli bir aracımızdır ama asla bir amaç haline gelmemelidir. Çünkü amaç haline getirirsek üzerimize alacağımız baskı, duygularımızdaki karmaşıklıklar, kaygı ve korkularımız sayesinde mümkün olamayacaktır. Duygusal yönden hazırlıklarımızı tamamlamalıyız. Kaygı, endişe, panik ve korku yerine sakinliğimizi ve kendimize güvenimizi sağlamlaştırmalı, endişelerimizle, korku ve kaygılarımızla yüzleşebilmeli ve cesaretimizi toplayarak başarılı olabileceğimize
inanmalıyız."
Bedensel yönden de hazırlıklarının tamamlanmasının önemini vurgulayan Sağlam, "Vücudumuzun kapasitesini zorlayacak çalışma temposundan uzak durmalı, dinlenmeyi, eğlenmeyi, rahatlatıcı egzersizleri yapmayı ihmal etmemeliyiz. Yaralayıcı ve sakatlayıcı faaliyetlerden sporlardan uzak durmalıyız. Dengeli ve düzenli beslenmeli, beslenmenin başarımız için çok önemli olduğunu unutmamalıyız. Tabii ki bunları yaparken bireysel farklılıklarımızı göz önünde bulundurmalı, kendi yetenek ve kapasitemize göre hareket
etmeliyiz" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.