8 İstasyon 36 Cankurtaran
Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki toplam 8 istasyon ve 36 personel ile sürdüren Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Sahilleri Su Kazalarını Engelleme Merkezi ile vatandaşların can güvenliğini sağlamaya devam ediyor.
Bogulmalara Karşı Tedbir Arttırıldı
Geçmiş yıllarda plajlarda yeterli tedbirlerin alınmaması sonucu onlarca kişinin hayatını kaybettiğini belirten vatandaşlar, alınan tedbirler nedeniyle Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek boğulma olaylarının önüne geçilmesinin sevindirici olduğunu ve alınan tedbirlerin vatandaşların can güvenliğine verilmesi gereken bir önem olduğunu vurguladı.
2015’TE 8 İSTASYON 36 PERSONEL GÖREV ALIYOR…
Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Ordu sahillerinde hizmet veren halk plajlarında cankurtaran sayılarını artırdı. 2014 yılında Altınordu ilçesinde kurulan 2 plajda 15 personel ile başlattığı su kazalarını önleme hizmetini, 2015 yaz sezonunda; Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki toplam 8 istasyon ve 36 personel ile sürdüren Ordu Büyükşehir Belediyesi, “Ordu Sahilleri Su Kazalarını Engelleme Merkezi” ile vatandaşların can güvenliğini sağlamaya devam ediyor.
Geçtiğimiz dönemde yapılan çalışmalar ile Karadeniz’de ilk mavi bayraklı plaj unvanını kazanan Altınordu Akyazı Plajı’na bu yıl Ünye ve Fatsa ilçelerinde bulunan plajların da eklenmesiyle Ordu sahilleri daha güvenilir hale geldi.
CANKURTARANLARIN İÇİNDE 9 BAYAN YER ALIYOR…
Kurulan su kazalarını önleme ekibi ile 2014 yılında 17 kurtarma olayı gerçekleştirlirken hiç ölüm vakasının olmaması su kazalarını engelleme ekibinin önemini ortaya koydu. Yetkililerden alınan bilgilere göre, 4 ilçede vatandaşların daha güvenilir şekilde su aktivitelerini gerçekleştirmesi amacıyla 8 merkez kurulduğu, bu merkezlerden 3 tanesinin bayanlar plajı olduğu ve burada gerekli tüm eğitimlerini tamamlamış toplamda 9 bayan cankurtaranın hizmet verdiği öğrenildi.
3 ay sürecek olan su kazalarını engelleme hizmeti kapsamında; 3 adet jet ski, 2 adet zodyak bot ve 36 gümüş belgeli cankurtaran ile haftanın her günü saat 10:00 ile 18:30 saatleri arasında belirlenen plajlarda hizmet verilecek.
BOĞULMALARIN EN BÜYÜK NEDENİ; “ÇEKEN AKINTI”
Ayrıca yetkililer belirlenen plajlarda ve saatlerde su aktivitelerinin geçekleşmesini, çeken akıntıya karşı cankurtaranların talimatlarına uyulması gerektiğini belirterek vatandaşlara bu konuda uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
Çeken Akıntı Nedir?
Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır.
Rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.
Çeken Akıntı Nerelerde ve Ne Zaman Görülür?
Çeken akıntılar tüm Karadeniz sahillerinde görülebilen kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.
Çeken Akıntı Neden Tehlikelidir?
Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine bu akıntılar insanları dibe çekmezler, akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.
Çeken Akıntıyı Nasıl Tespit Ederiz?
Denizin belli bir bölgesinde su rengi diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa,
Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa,
Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa,
Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa, o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.