Aralık ATAK'ı Fatsa'da Toplandı

Aralık ATAK'ı Fatsa'da Toplandı

Kaymakamlara ‘erişilebilir’ olmaları tavsiyesinde bulunan Vali ÇİFTÇİ, “Bütün kaymakamlarımıza, idarecilerimize, vatandaşlarımız erişebilsin, yaklaşabilsin, konularını da mutlaka söyleyebilsin. Bazen şu hataya düşüyoruz; ben kapımı sonuna kadar açtım. Açt

Kamu hizmetlerinin ve yatırımlarının takip ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla her ay düzenli olarak yapılmakta olan “Aylık Takip ve Koordinasyon Toplantısı (ATAK)”nın Aralık ayı toplantısı Fatsa’da gerçekleştirildi. 

 

Aralık ATAK'ı Fatsa'da Toplandı

Vali Kenan ÇİFTÇİ Başkanlığında, Fatsa Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen “Aylık Takip ve Koordinasyon Toplantısı”na, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, Vali Yardımcısı Fatih GÖRMÜŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Engin AVCI, ilçe kaymakamları ile bazı bölge ve daire müdürleri katıldı.


“Her Ay Bir İlçede ATAK Toplantısı Yapacağız”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, Aylık Takip ve Koordinasyon Toplantısı (ATAK)’nın her ay bir ilçede gerçekleştirildiğini belirterek, “ATAK toplantılarımıza geçtiğimiz ay Ünye ilçesinden başladık. Bugün ise Fatsa ilçemizde Aralık ayı ATAK toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki ATAK toplantılarımızı bütün ilçelerde yapmaya çalışacağız. ATAK toplantılarını ilçelerde yapmamızın amacı, toplantının yapıldığı ilçeleri hem tüm kaymakamlarımızın, hem de toplantıya katılan daire müdürlerinin yakından tanıması, oralar ile yakinen ilgilenmesi, hem de oradaki yatırımlara yakinen bakma fırsatı doğmasıdır” dedi.

“Aralık Ayı, Muhasebe Ayıdır”

Toplantıda, ilçe kaymakamlarına ve daire müdürlerine önemli tavsiyelerde bulunana Vali Kenan ÇİFTÇİ, Aralık ayının kamu yöneticileri açısından muhasebe ayı olduğunu söyledi Vali ÇİFTÇİ, “Aralık ayı benim için, kaymakamlarım ve daire müdürlerim adına muhasebe ayıdır. Bizler, 2012 yılında 2013 yılının plan ve programlarını yaparız. Hangi önceliklerimiz olacak? Kültürde, turizmde, eğitimde, sanatta, sporda, sosyal aktivitelerde, altyapı ve üst yapı yatırımlarında, hangi aktivitelerimiz olacak ve bunların zamanlamasını nasıl yapacağız? Hangi aktiviteleri yerine getireceğiz? Bunların hepsi bir planlamadır. 2012 yılında inanıyorum sizde aynı planı ve programı yaptınız ve 2013 yılında da bu plan ve programları uygulamaya başladınız. Şimdi geldik Aralık ayına, Aralık ayında kendimize şunu sormamız gerekiyor. Hedeflediğimiz projelerden hangilerini gerçekleştirdik? Gerçekleştiremediğimiz projemiz var mı? Gerçekleştirememe sebeplerimiz nelerdir? Bizden mi kaynaklanıyor, doğal şartlardan mı kaynaklanıyor, parasal sebeplerden mi kaynaklanıyor, zamansal sebeplerden mi kaynaklanıyor, yoksa farklı engeller mi önümüze çıktı. Bütün bunları değerlendirmek için Aralık ayı bizim için muhasebe ayıdır. Bizim muhasebemiz ise evraka dayalı ve kayıt altına alınan muhasebedir. Yani önümüzdeki yıl bunu böyle yapacağız. 2014 yılının ocak ayında neler yapacağız bunu alt alta yazacağız, haftalık programlarımızı yazacağız. Bu yöntem Avrupa’nın farklı ülkelerinde veya Japonya’da veya Asya’da, Amerika’da şöyle yapılıyor; Bir kamu kurumuna veya belediyeye gittiğiniz zaman karşınıza bir monitör (ekran) çıkıyor. Ekranda o güne dair gündem var. Oradaki belediye başkanı veya kaymakamın ya da ilin valisi dahil her gün ne yapacağı yazılmış. Yapamadığı zamanda yapamama sebebini karşısına iliştiriyor. Yarın veya ertesi gün müzakeresini yapıyor. Artık bizimde bu sisteme geçmemiz ve 1 yılı planlamamız gerekiyor. 1 yıl içerisinde de neler yapacağımızı yazmamız gerekiyor. 2013 yılının muhasebesini yaparken 2014’te neler yapacağınızı bu aydan itibaren planlamanızı sizlerden istiyorum” dedi.

“İlçelerin, Turizm Destinasyonları Hazırlanmalı” 

İlçe kaymakamlarından, ilçelerin gezilip, görülmeye değer yerleri ve etkinliklerle ilgili turizm destinasyonu oluşturmalarını ve bunu broşür haline getirmelerini isteyen Vali ÇİFTÇİ, “İlçenize bir ziyaretçi geldi. Dışarıdan insanlar geldi veya devletimizin bir yetkilisi geldi. İlçede neler göstermemiz lazım. Hangi tepeye çıkacağız? Hangi binayı göreceğiz? Hangi doğal ve kültürel zenginliği göreceğiz? Bir turistte gelse 1 günde ilçede neler yapılabilir? Hangi etkinliklerde bulunabilir? Tüm bunlarla ilgili bir turizm destinasyonunun çıkartılmasını arzu ediyorum. Bu zaman zaman soruluyor. Özellikle dünyanın en büyük turizm fuarlarından birisi olan ITT Berlin Turizm Fuarı’nda sorulmuştu. Fuarı gezenler diyor ki; ben Ordu’ya geldiğimde hangi etkinliği yapabilirim? Hangi köye gidebilirim? Bu tür turistlere şunu diyebilmeliyiz; mesela Fatsa’nın Kabakdağı köyüne gidebilir, Kabakdağı köyünde farklı etkinliklerde bulunabilirsin. Bunun gibi bütün ilçelerimizden hangi etkinliklerin olabileceğinin bir listede olması gerekir. Bu etkinlikleri de hem ilçelerimizin, hem de turizmle ilgili internet sitelerimizde yayınlanması gerekir. Turizm ile ilgili bu destinasyonların hazırlanması çok önemli. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz de, Ordu’ya bir turist geldiğinde ve 1 günlük, 1 haftalık, 2 haftalık veya 1 aylık süreyle konaklama yaptığında, Ordu’da hangi tür etkinlikleri yapabileceği ve nereleri gezebileceği konusunda çalışma yapmalıdır. Mümkünse bütün ilçeler adına da küçük broşür hazırlanmasını ve dağıtılmasını istiyorum” diye konuştu.

“Halkla Yakın Temasta Olmanızı İstiyorum”

İlçe kaymakamlarından, yaptıkları projeler, hizmetler veya yapacağı işlerle ilgili halkla yakın temasta halinde olmalarını isteyen Vali ÇİFTÇİ, “Sadece dairede oturan kaymakam değil, halkın içinde olan kahvede, düğünde, bayramda, cenazede, mutluluğunda, mutsuzluğunda veya oradaki kültürel etkinliklerde yetişebildiğiniz kadar etkinliklere hepinizin katılmasını arzu ediyorum. Katıldığınız etkinliklerde, mümkünse yaptığınız işler varsa onları anlatmanızı, onlarla ilgili halkın da düşüncelerini almanızı veya halktan size öneri varsa o önerileri değerlendirerek faaliyete geçirmenizi arzu ediyorum. Yaptığınız güzel işler varsa onları da fotoğrafları ile birlikte hem sosyal medyadan, hem diğer medya kanallarıyla hepimizle paylaşabilirsiniz. Belki bizlere de bu yapılan projeler, işler ve hizmetler örnek olur” şeklinde konuştu.


“Kamu Yatırımlarını Yakından Takip Edin”

İlçe kaymakamlarından, ilçelerindeki kamu yatırımlarını yakınan takip etmelerini isteyen Vali ÇİFTÇİ, “İlçenizdeki tüm kamu yatırımlarını ve projelerini yakından takip etmenizi istiyorum. Kendinize bir zamanlama ve planlama yaparak, kamu yatırımlarını yakinen takip edin ve her aşamasını fotoğraflayıp, hem bizlerle, hem de kamuoyu ile paylaşın. Kamu yatırımlarını incelemelerinizde varsa önerileriniz, orada o önerilerinizi yapın. Belki herkesin gördüğü veya sizin farklı gördüğü bir iş olabilir. Gittiğiniz inşaatlarda o önerilerinizi de mutlaka oradaki arkadaşlara söyleyin. Bir başka yerde gördüğünüz güzel örnekleri, oradaki çalışanlarla paylaşabilirsiniz. Bu da aynı zamanda sizlere zevk ve heyecan da verir. Bakın ben dün 2 ayrı eğitim yatırımın inşaatını gezdim. İlk gittiğimde temeldeydi, temelini görmüştüm. Dün gittiğimde o binalar yükselmiş, tuğlaları örülmüş, artık sıvaya geçilmiş, kapı ve pencereler takılmış, inşaatın bu seviyeye gelmiş olması insana ayrı bir zevk veriyor. Bu zevki hem siz yaşarsınız, hem de oradaki insanları tebrik ve taltif edersiniz. Onlarda daha fazla çalışırlar, daha çabuk biten yatırımlarla birliktede daha fazla mutlu oluruz. Halkta mutlu olur, insanlar da mutlu olur, o yatırımdan yararlanacaklarına mutlu olurlar diye düşünüyorum” dedi. 

“Her İlçenin Stratejik Hedefi Olmalı”

Her ilçenin mutlaka bir stratejik planı ve hedefi olması gerektiğini ifade eden Vali ÇİFTÇİ, şunları dile getirdi: “Her ilçemizin geleceğe yönelik hedefleri olmalı. 10 yıllık, 20 yıllık, 30 yıllık stratejik planları olmalı. Bazı ilçelerimiz bunları zannediyorum yavaş yavaş hazırlamaya başladı. Biz il adına stratejik plan yaptık. Yaptığımız stratejik planı daha da geliştireceğiz. 10 yıl sonra ilçelerimizde nerede olacağız? Gerçekleşebilir hedeflerin mutlaka sizler tarafından paydaşlarınızla birlikte paylaşılarak mutlaka yazıya dökülmesini arzu ediyorum. İlçelerin de, bir insan gibi hedefi olmalı. Gidecek limanı belli olmayan yelkenliye hiçbir rüzgarın faydası olmayacağı gibi ilçelerinde ve ilinde hedefi olmazsa, hedefsiz bir il, hedefsiz bir ilçe olursa, o zaman orası da bir yere gidemez ve tamamen kendi kendine döner. Ondan sonra başka işler başlar oralarda. O yüzden mutlaka hedef belirleyin, strateji planlarınızı belirleyin. Ocak ayı itibariyle ilçelere geldiğimde, hazırladığınız stratejik planınızı, hedeflerinizi önüme koymanızı arzu ediyorum. Sizlerden gerçekleştirilebilecek hedefler belirlenmesini ve bunun ilçenin stratejik planı haline getirilmesini istiyorum.”

“Mutlaka Kendinizi Geliştirin”

Kaymakamlardan, mutlaka kendilerini geliştirmelerini isteyen Vali ÇİFTÇİ, “Mutlaka kendinizi geliştirin. Biz bununla ilgili geçen ayki toplantımıza bir büyüğümüzü davet etmiştik. Bildiğiniz gibi İçişleri eski Bakanımız sayın İdris Naim Şahin, Ünye’deki toplantımıza katılmıştı. O toplantıda sizlere hitap etmişlerdi. Büyükşehir yasası ve il yönetimiyle ilgili kendi fikirleri ve düşüncelerini paylaşmışlardı. Bugünkü toplantımıza da Ordu Üniversitemizin rektörünü davet ettik. Sayın rektörümüz bizimle kendi fikir ve düşüncelerini paylaşacaklar. Bize ufuk açacaklar. Bizde bu yolda kendimizi geliştirmiş, kendimizi yenilemiş olacağız. Yenilenmek çok önemlidir. Kendimizi yenileyemez, geliştiremez isek, durağanlık başlar. Bir göl gibi düşünün. Göl’ün akan sularını kesin ne olur? O göl kokar ve yanına gidilmez. Eğer kendimizi yenileyemezsek, kendimize akan dereler, nehirler bulamazsak, kendimizi geliştiremeyiz. Yani bizim için yenilik; ilimdir, irfandır, mürekkeptir, kalemdir. kalemin aktığı yerde yenilikler başlar, kalemin durduğu yerde ise gelişme durur. Mürekkep akacak yani iyi olacak ve kendimizi yenileyeceğiz, kendimizi geliştireceğiz. Her alanda kendinizi yenilemeliyiz ve örnek olmalıyız. Mutlaka ayda bir kitap bitirmeliyiz. Bütün kaymakamlarımız yüksek lisans yapsınlar. Yüksek lisansları varsa doktora yapsınlar. Mutlaka bizim her daim yenilenmemiz, her daim kendimizi yenilememiz ve projelerde de geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“Türkiye’yi ve Dünya’yı Takip Edin”

“Biz ilçelerimizde çok güzel işler yapıyoruz. Ama Türkiye’yi ve dünyayı da takip etmenizi sizden arzu ediyorum” diyen Vali ÇİFTÇİ, kaymakamlarına tavsiyelerini şöyle sürdürdü; “Size benzeyen ilçeler vardır. Hepimizin dönem arkadaşları var. Mutlaka arkadaşlarınızı arayın. Aradığınız zaman sohbetinizi her şeyinizi yapın ama şunu da öğrenmeye çalışın. Yani siz ne yapıyorsunuz? Ne geliştiriyorsunuz? Hangi projeyi uyguluyorsunuz? Bunları da istişare edin. Öğrendiğiniz projeler ilçenizde uygulanabilir mi? Veya daha geliştirerek uygulanabilir mi? Geliştirerek uygulanmasa bile etraftan haberiniz olur. Hepiniz ya İngiltere’de, ya Amerika’da, ya Fransa’da ya da Avrupa’nın farklı ülkelerinde eğitimlerde bulundunuz. Gittiğiniz, bulunduğunuz ülkelerde farklı şeyler görüyoruz. Gördüğümüz yenilikleri, projeleri alarak, geliştirerek, uyarlayarak, mutlaka ilçelerimizde uygulamaya çalışalım. Bir yenilik getirelim. Çünkü, önemli olan kubbede hoş seda bırakmaktır. Hepiniz bu meslekleri bırakıp, yarın başka ilçelere gideceksiniz. Burada sizin adınız, eseriniz kalacak. Bunu filanca kaymakam yaptı diyecekler. Biz en iyisini yapabiliriz. Ama başka ilçelerde daha güzelini yapan vardır. O örnekleri de mutlaka alalım. Bakın bir çikolata park yapacağız diye Almanya’daki köydeki çikolata parkı inceliyoruz. Belki bizimki en güzeli ama en azından en güzeli olduğunu da görmeden nasıl bileceksin. Bunları görmek lazım, kıyaslamak lazım, bütün dünya ile de kendimizi kıyaslayalım. Mümkünse kendinize kıyas ortağı ilçeler seçin, kıyas ortağı il seçin.” 

“Olayları Siz Yönetin”

“İlçelerinizde çok farklı olaylar, işler, hizmetler olabilir. Ama bu bazen olaylar bizi yönetiyor. Sizden arzum olayları siz yönetin, olaylar sizi yönetmesin” diyen Vali ÇİFTÇİ, “Bunu bazen hani çıkmaz sokaklar vardır. Bazen çıkmaz sokağa girebilirsiniz. O çıkmaz sokaklarda en büyük yardımcınız meslektaşlar olarak hemen en yakın kıdemli bir kaymakam veya vali yardımcısını arayarak sormaktır. Size çok basit cevaplar verebilirler. Belirli plan ve program dahilinde bazı işleri yapmak lazım. O yüzden bizim meslektaşlarımız her zaman sizlere yol gösterecektir, bir fikir açacaktır. Bunun sizler tarafından da zaten yapılacağını biliyorum“ dedi. 

“Algıyı Çok İyi Yönetin”

“İnsanı parayı ve zamanı en iyi şekilde yönetmemiz, yönetirken de algıyı da yönetmemiz gerekiyor” diyen Vali ÇİFTÇİ, “Sizler çok iyi işler yapabilirsiniz ama hakikaten iyi algılanıyor musunuz? İnsanlar sizin yaptığınız işleri doğru kabul ediyor mu? Buna çok önem vermeliyiz. Algıyı çok iyi yönetin. Algı yönetimi artık günümüzün olmazsa olmazları ve bu konuda hassas olmak gerekiyor” diye konuştu.

“Ulaşılabilir, Erişilebilir Olun”

Kaymakamlara ‘erişilebilir’ olmaları tavsiyesinde bulunan Vali ÇİFTÇİ, “Bütün kaymakamlarımıza, idarecilerimize, vatandaşlarımız erişebilsin, yaklaşabilsin, konularını da mutlaka söyleyebilsin. Bazen şu hataya düşüyoruz; ben kapımı sonuna kadar açtım. Açtın ama koydun oraya bir güvenlik görevlisi içeriye kimseyi sokmuyor. Nasıl olacak, kapı açık ama giremiyor insanlar. Kapı açık olsun ancak gönül kapısı da açık olsun. Herkes sizi anlasın. Empati kurun. O insanlar ne diyor, ne anlatıyor, ne demek istiyor, mutlaka bunu detaylıca inceleyin. Herkesi dinlemek lazım. Çocuk, yaşlı, kadın erkek, engelli, engelsiz hiç fark etmez kim olursa olsun mutlaka dinleyelim. Ne diyor, ne demek istiyor, ne talebi var, neyi arzu ediyor. Demokrasi dinleme sanatıdır. Allah insana bir ağız verdi, iki kulak verdi, bir söylesin iki dinlesin diye. Dolayısıyla bizim vazifemiz insanları dinlemek ve herkesi dinlemek. İnsanlarda size erişsin ve her şeyi anlatsın. Telefonlarınız açık olsun. Söyleyemiyor olabilir sosyal medya hesabı açmanızı söylemiştik oralardan ulaşsınlar. Valiliğimizin sosyal medya hesabından gelen her şeyi arkadaşlar değerlendiriyorlar. Vatandaşlarımızdan gelen talep, istek ve şikayetleri tek tek değerlendiriyoruz. Biz her gün vali yardımcısı arkadaşlarımızla sabah sekizde toplanıyoruz, iştişare ediyoruz. Ne yaparız, ne yapabiliriz, kanunlar çerçevesinde ne olması gerekiyor diye. Bizim halkla birlik olmamız lazım. Onlardan biri ve onların bize her şeyi söyleyebildiği bir insan. Bizler, ulaşılabilir, erişebilir, herkesi dinleyen ve onu dinlerken de göz teması içinde beden dili kullanan bir insan olmamız gerekiyor. Eskiden anlatırlardı. Bizim ilçemize bir Vali geldi, içinden de adam çıktı. Bu çok önemli. Bu konu hassas ve bunun yapılmasını arzu ediyorum” şeklinde konuştu. 

Vali Kenan ÇİFTÇİ’nin açılış konuşmasının ardından, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, mesleki başarısının sırlarını ve tecrübelerini toplantıya katılanlarla paylaştı.

ODÜ Rektörü YARILGAÇ; “Meslek Hayatımızda Konsantrasyon Çok Önemli”

ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, hayatta bir iş yaparken konsantrasyonun iyi olması gerektiğini belirterek, “İşimizde mesafe alabilmemiz için konsantrasyonun çok iyi olması lazım, bunu işi sevmemizle sağlarız. Daha önceki görevimde işime o kadar çok konsantre olmuşum ki; yanımızdaki elemanlara çay ikram etmeyi bile ihmal ettiğimiz olmuştur. Ben bu konuda uyarı bile aldım. İşimize konsantre olurken mutlaka karşı tarafı da düşünmemiz lazım. Karşılıklı diyalog çok önemli. ‘İlçemize vali geldi, içinden bir adam çıktı’, sözü çok manidar. Ben bu sözü çok seviyorum. Adam olabilmek de diyalogla olur. Adamlık karşı tarafın dertlerini dinlemek ile olur, bu bence çok önemli. İş yoğunluğundan bazen bazı diyalogları atlar oluyorsunuz. Buna da çok üzülüyorum açıkçası. Meslek yaşantınızda mutlaka notlar almanız lazım. Mesela ben de not alınmış 25 adet ajanda var. Bu çok ciddi bir bilgi geçmişi demek, ben bunu öğrencilerimize tavsiye ediyorum. Günün değerlendirmesini mutlaka her akşam eve gittiğimde yaparım. Ben babamdan da aldığım öğüt ile her akşam eve gittiğimde düşünürüm bugünkü maaşımı hak ettim mi diye, maaşını hak etmek demek işini iyi yaptığın anlamına gelir. Bu terbiye ile iş yaptığımız zaman mutlaka iyi bir iş çıkar. Mimar Sinan bu ülkede 365 adet eser bırakmış, bu eserlerin hepsi büyük eserler, hepsi ziyaret edilen eserler. Bir Mimar Sinan, bir Kanuni boşa olunmuyor. Hayatta mutlaka bir tasamız olması lazım. Bu ülke meselesi olabilir, kendi yaşantımızdan olabilir, mutlaka kendimize bir tasa edinmeliyiz. Manen söylemeye çalışıyorum hani derler ya ‘iğneli fıçılarda oturuyoruz’ çok ciddi bir işimiz var. Dolayısıyla o tasada olursak çok daha başarılı oluruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, yatırımcı kuruluşların bölge ve il müdürleri, il genelinde ve Fatsa ilçesinde, yapımı planlanan, yapımı devam eden yatırımların ve projelerin son durumları ile ilgili Vali Kenan ÇİFTÇİ’ye ve toplantıya katılanlara bilgi verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.