Arıcılar Yer Teslimini Yaptı
Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde gerçekleştirilen yer teslim törenine ihaleyi alan firma Euroestudios-Tümaş Ortaklığı Müşavir yetkilisi Vladimir BABAMOV, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü çalışanla
Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Arım Balım Peteğim” Projesi kapsamında yapılacak tesislerle ilgili IPA ve AB Delegasyonu yetkilileri ile sözleşme gereği ihaleyi kazanan yapım işleri ve müşavirlik firmalarına yer teslim töreni yapıldı.
Arıcılar Yer Teslimini Yaptı
Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde gerçekleştirilen yer teslim törenine, Vali Kenan ÇİFTÇİ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Engin AVCI, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah KONAK, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın BOSTANCIOĞLU, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati AYDIN, AB Türkiye Delegasyonu Mustafa FAZLIOĞLU, ihaleyi alan firma Euroestudios-Tümaş Ortaklığı Müşavir yetkilisi Vladimir BABAMOV, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü çalışanları katıldı.
“Arım Balım Peteğim” projesi kapsamında yapılacak tesislerle ilgili IPA ve AB Delegasyonu yetkilileri ile yapılan yer teslim törenine bir konuşma yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, “Ordu’da, 150, 140, 80 ve 40 yıldır hayal edilen bir sürü proje var. Ordu’nun güzelliğindendir, hani Mevlana’nın dediği gibi ‘gül düşünüp gülistana çevirme’ var ya, onun gibi Ordu’daki bütün arkadaşlarımızdan, siyasi partilerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız el ele, omuz omuza verince bu güzellikler ortaya çıkıyor. Nedir bunlar hayaldi gerçek oldu denilen özelliklerden bir tanesi Dere yoluydu. Yine hayaldi gerçek oldu. Havaalanıydı uzun dönemler, yine hayaldi denilen bir sürü konu. Bunlardan bir tanesi Çambaşı yaylasındaki kayak merkezi. Onlardan bir tanesi de bu Arıcılık Araştırma İstasyonu’nun projesi o da hayal ama şimdi Avrupa Birliği’nin vermiş olduğu katkılarla yaklaşık 25 milyon TL’ye tekamül ediyor verilen katkı, ciddi bir rakam bu da gerçekleşiyor, yani hayaller gerçekleşiyor” dedi.
“Yapılacak tesis ve birimlerde 80-150 kişinin istihdam edileceği söylendi. Bu rakamı az buluyorum. Belki buradaki yapılmış binada çalışacak insan sayısı bu kadar olabilir. Ama burayla birlikte, markalaşmayla birlikte, sahalardaki kovanların artmasıyla, üreticilerimizin artmasıyla birlikte ve bunlardan para kazanımının başlamasıyla birlikte arı sütüdür, polendir, propolistir onların üretimiyle birlikte ben zannediyorum ki, bunu yüzle çarpmak gerekecek. Yani 15 bin kişiye bir istihdam gelir kapısının açılacağı bir alan olarak düşünüyorum” diyen Vali Kenan ÇİFTÇİ, ”Bir diğer konu bizim Sinop’dan başlayıp Artvin’e kadar hatta daha ileri Kastamonu, Düzce’yi bile alabilirsiniz. Bir tarafta deniz bir tarafta da yeşil bitki örtüsü, yüzlerce çeşit çiçek ve bunlardan arıların çiçek tozlarını alarak midelerinde hazmedip bize bal olarak ikram ettikleri o anda da geçen, şifa denilen ürünü bize ikram etmeleridir. Hakikaten biz o konuda fındıkda birinci olduğumuz gibi, balda da biz birincisiyiz. Ama dünyada ikinciymişiz ülke olarak. Bu projenin genişlemesi, halkın da katılımıyla birlikte dünyada da birinci olacağız. Biz bu güzel balımızı, şifa olan balımızı Avrupa ile paylaşacağız. Üretim yeri burası inşallah onu gerçekleştirmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Projenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Vali ÇİFTÇİ, “Ordu adına çok istiyorum havaalanı gibi, dereyolu gibi, Çambaşı’ndaki kayak merkezi gibi bütün sahayı etkileyecek üretimimizi artıracak, istihdamı sağlayacak ve bunu bütün dünya pazarında satabileceğimiz bir imkan oluşuyor. Burada ben bu vesile ile katkısı olan başta Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürümüz Feyzullah KONAK bey olmak üzere, Avrupa Delegasyonuna, inşallah hızlı bir şekilde yapacak olan müteahhidimize, projesini üreten kardeşlerime, bunlarla beraber Ankara’ya giden, çaba harcayan arkadaşlarımıza, benden önce görev yapan hangi Valililerimiz varsa, kimler katkı verdiyse o arkadaşlarıma can-ı gönülden teşekkür ediyorum. İlimize, bölgemize ve dünyamıza, insanlığa hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
AB Türkiye Delegasyonu Mustafa FAZLIOĞLU ise yaptığı konuşmada, ”Proje hayal olmaktan çıktı, yürümeye başladı. Başından beri bu projeye büyük destek veren başta Sayın Vali Kenan ÇİFTÇİ olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Delegasyon açısından da bu çok önemliydi. 2. paket projeler arasındaki en önde olan sözleşmesini imzalayıp yer teslimini yapan projemiz ‘Arım Balım Peteğim’ projesidir. Projenin tamamı Avrupa Birliği tarafından hibe olarak sağlanıyor. Proje bizim için çok önemli çünkü sektörel bir proje ve bütün bölgeyi ilgilendiren bir proje, o anlamda birçok firmaya hizmet edebilecek bir proje” diyen Mustafa FAZLIOĞLU, ”Arıcılık ve bal konusunda Türkiye, Çin’den sonra 2. büyük üreticiymiş. Doğal bal konusunda bu kadar önemli bir yere sahipken ihracat konusunda yalnız ayni performansı gösteremiyoruz. Umuyoruz bu proje sayesinde bu resim birazcık daha değişebilir hem bölgeye, hem ülkemize önemli katkılar verebilir. Şimdiki projemizin sonuçlarını aldıktan sonra ümit ediyoruz ki, başka projelere yol açar, yol verir, yeni projelerle birlikte tekrar biz burada olur, finansmanı sağlamaya devam ederiz” diyerek, Vali Kenan ÇİFTÇİ’ye katkılarından dolayı bir kez daha teşekkürlerini sundu.
Projenin Operasyonel Antlaşması 12 Ocak 2011 tarihinde imzalandığını söyleyerek konuşmasına başlayan Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah KONAK, “Dört bileşenden oluşan Arım Balım Peteğim Projesinin "yapım işleri" ve "kontrolörlük" sözleşmeleri imzalanmış olup Teknik Yardım ihalesinin ikinci aşaması ile Mal alımı (tedarik) ihale dosyaları ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanlarınca incelenmesine devam edilmektedir. Proje, Bölgesel rekabet edilebilirliğini arttırmaya dayalı KOBİ ve İstihdam projesi olup özellikle proje içerisinde yer alan Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize İl'lerinde arıcılık ürünleri üzerine faaliyet sürdüren KOBİ'ler için ortak üretim, işleme ve analiz merkezi oluşturmak ve özelde ise Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün, sektörün ihtiyaç duyacağı yeni üretim modelleri, analiz metodları, ürün çeşitlendirilmeleri ve verimlilik arttırma konularında araştırma kapasitesini geliştirmesi ile Dünya'da sektörün merkezi olması amaçlanmıştır” dedi.
“Proje kapsamında, Uluslararası akreditasyona sahip olacak Test ve Analiz Laboratuarı oluşturulacak olup, bu laboratuarda bal, balmumu, polen, arı sütü ve propolisin tüm analizleri gerçekleştirilecek, Arı ürünlerinde hijyen ve güvenirlilik temin edilecek, 4700 m2 kapalı alana sahip olacak İşleme ve Paketleme Tesisi inşa edilecek” diyen Feyzullah KONAK, “Bu tesiste Ham mum ve temel petek işleme ünitesi ile bal, polen, arı sütü ve propolis işleme ünitelerini yer alacak olup arı ürünlerinin krem, karışım, kapsül, draje gibi çeşitli şekillerde işleme gerçekleştirilecektir. Tek vardiya ile 5000 ton bal işleme kapasitesi olacaktır. Tesislerde KOBİ'lerin ve dolayısıyla üreticilerin ulusal ve uluslararası pazara erişim olanaklarını artıracak eğitim ve farkındalık artırma çalışmalarını yaparak "marka" ürünlerin oluşması gerçekleştirebilecek yapıda Pazarlama ve Tanıtım Birimi ile Müdürlüğümüzün koordinasyonunda yerelde eğitim ve farkındalık artırma çalışmaları gerçekleştirecek Danışma ve Temas Noktaları da yer alacaktır” şeklinde konuştu.
Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah KONAK, proje ile tesislerde 23'ü teknik olmak üzere 81 kişinin istihdam edileceğini de sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından, sözleşme gereği Vali Kenan ÇİFTÇİ tarafından ihaleyi kazanan firma Euroestudios- Tümaş Ortaklığı adına Müşavir yetkilisi Vladimir BABAMOV’a yer teslimi yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.