Arıcılara Hibe Desteği Yapıldı
2012 yılında makine ekipman desteğine 5410 üreticinin müracat ettiğini belirterek bu kapsamda ilimize 1.795.000 TL tahsis edilmiş olup, 1088 üreticimiz ise hibe desteğinden yararlanmaya hak kazanmıştır. Arıcılık ekipmanı olarak ilimiz genelinde 112 arıcı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında % 50 hibe desteği ile alınan makine ekipmanlar 112 Arıcıya düzenlenen törenle teslim edildi."
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen törene Vali Orhan DÜZGÜN, Vali Yardımcısı Abdullah DEMİR, Belediye Başkan Yardımcısı Özer KARADAĞ, Perşembe Belediye Başkanı Selami ÇARKÇI, İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN,İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah KONAK, Ordu Arı Yetiştiriciler Birliği başkanı Necati AYDIN ve Arı yetiştiricileri katıldı.
Arıcılık Makine ve Ekipman dağıtım töreninde bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, 110.000 kayıtlı çiftçiye sahip Ordu’da fındık, son yıllarda gelişmeye başlayan kivi, kesme çiçekçilik ve Arıcılık olmak üzere 4 önemli sektörde olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.
“Bazı sektörlerde, 3 yıl önceki istek ve sorunlara göre, önemli bir mesafe alındığını belirten Vali DÜZGÜN,”fındıkta, fiyat istikrarının sağlanması konusunda fındık üreticilerimizin ve fındıkla uğraşan ticaret adamlarımızın ilimizde Lisanslı Depo kurulması yönünde ciddi bir talepleri oldu ve geçtiğimiz aylarda Türkiye’de ilk lisanslı depo Ünye ilçemizde faaliyete geçirildi. Fındık toplama sezonunun sona ermesi, üreticinin elindeki fındığı elden çıkarması sebebi ile bu sene istediğimiz miktarda doluluk oranına ulaşamadık.İnanıyorum ki, önümüzdeki yıldan itibaren fındıkta lisanslı depoculuğa talep olacak” dedi.
Vali DÜZGÜN, Ünye dışında da Ordu merkez, Fatsa ve Giresun’da da Lisanslı Depoculukla ilgili çalışmaların yapılması gerektiğine inandığını ifade ederek “Çiftçilerimizin, nüfusumuzun önemli bir kısmını ilgilendiren fındıkta, fiyat istikrarının sağlanması, hem üreticilerimizin eline geçecek miktarın dengelenmesi bakımından, hem de ihracat ile uğraşan ticaret adamlarımızın geleceği görerek ona göre fiyat politikasını belirlemeleri açısından son derece önemlidir” diye konuştu.
3 yıl önce kivi üreticileri ile üretici birliklerinin kivinin kısa sürede bozulması ve uzun süre korunma imkanının bulunmaması nedeniyle soğuk hava depoculuğunun oluşturulması yönünde talepleri olduğunu söyleyen Vali DÜZGÜN, İl Tarım Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Üretici Birliklerinin desteğiyle Ordu’da kivi ile ilgili 4 tane soğuk hava deposu oluşturulduğunu memnuniyetle gördüğünü belirtti.
“Üniversitemiz, Ziraat Fakültemiz ile işbirliği halinde İl Tarım Müdürlüğümüz ve İl Özel İdaremizin sağlamış olduğu yeni imkanlarla kesme çiçekçilik konusunda, Önümüzdeki yıllarda çok daha parlak noktaya gelinecek ve üreticiye çok ciddi bir gelir sağlanacak” diyen Vali DÜZGÜN, Ordu’nun arıcılık konusunda da Türkiye’de çok ciddi ve güzel bir paya sahip, en fazla balın üretildiği il olmasının gurur ve onur verici olduğunu kaydetti.
Vali Orhan DÜZGÜN,”Türkiye’nin tek Arıcılık Enstitüsü’nün bulunduğu Ordu ilimizde Kurulacak olan laboratuarlarda gerekli incelemelerden, denetimlerden geçmiş olan bal ve arı ürünlerinin yurtdışında daha fazla kabul göreceğine inanıyoruz.Bu da bölgemizdeki arıcılığın ve arı ürünlerinin artışına, doğal olarak arıcılarımızın daha fazla gelir elde etmelerine sebep olacaktır. Kurulacak tesis, Türkiye’de tek olacağı için, ülkemizin diğer bölgelerindeki bal üreticileri ve satıcıları, ballarının kalitesini tescil ettirmek amacıyla tesis bünyesindeki laboratuarımıza gelerek, kalite tescil belgesi alacaklar ve ürünlerini rahatlıkla yurt içi ve yurt dışında pazarlayabilecekler” şeklinde konuştu.
“Arı Yetiştiricileri Birliğimizi bu görevi hakkıyla ifa etmesinden dolayı tebrik ediyorum. Arı üreticilerimizi birlik, beraberlik ve bir meslek dayanışması içerisinde olduklarını görüyorum”diyen Vali DÜZGÜN, arı ürünlerinin çeşitliliğinin artırılması, arıcılara ek gelir kaynağı oluşturulması amacıyla hazırlanan “Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi” kapsamında geçen yıl İl Özel İdaresi imkanları ile sağlanan ve 4 yıl sürecek olan bal üretiminin yanında bal türevi olan polen, propolis, arı sütü üretiminin sağlanacağı İlk etapta, tüm vitamin ve mineralleri ihtiva eden ve doğal bir antibiyotik olarak adlandırılan polen üretimini hedefleyen proje çerçevesinde, 145 arıcıya 20’şer adet polen tuzağı dağıtımı yapıldığını hatırlatarak, “Bu vesileyle buradan elde edilen gelirin yeni arıcılarımıza polen tuzağı olarak geri dönmesi,projenin geri dönüşümlü olması da güzel bir uygulama. Bunun da pazarlamadaki olumlu yankılarını almaktan memnun oluyorum. Bakanlığımızın sağlamış olduğu imkanlarla, 112 Arıcımıza, Makine ve Ekipman dağıtımını ve arıcılarımızın teşvik edilmesi ile ilgili güzel bir projeyi bugün başlatıyoruz. Bu proje ile makineleri elde eden arıcılarımız, kendi mesleklerini daha verimli,daha başarılı, daha hijyenik bir şekilde yaparak Ordu Balının Türkiye çapında iyi bir marka olarak yerleşmesine katkıda bulunacaklardır ”dedi.
Projenin gerçekleştirilmesinde ve uygulamasında emeği geçen İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Arı Yetiştiricileri Birliği ve projenin uygulayıcısı olan Arıcılara uygulama aşamasında başarılar dileyen Vali Orhan DÜZGÜN, diğer arıcılara da örnek olunması amacıyla, karşılıklı fikir alarak, istişare yaparak, en iyi, en yüksek ve en verimli şekilde bal üretilmesin de Ordu İlinin önderliğini devam ettirmesini arzu ettiğini dile getirdi.
Vali Orhan DÜZGÜN,”Dünyada en fazla balın üretildiği yer Türkiye’dir. İnşallah Dünya piyasasında da hak ettiği pazara sahip olması dileğiyle ”diyerek, uzun yıllar arıcılık mesleği ile uğraşan ve 19 Kasım Pazartesi günü hayatını kaybeden Ordu’lu Arıcı Selahattin BEYAZIT’a da Allahtan Rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileklerini iletti.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM ise konuşmasında, 2012 yılında makine ekipman desteğinden yararlanmak üzere 5410 üreticinin müracat ettiğini belirterek ”bu kapsamda ilimize 1.795.000 TL tahsis edilmiş olup, 1088 üreticimiz ise hibe desteğinden yararlanmaya hak kazanmıştır. Arıcılık ekipmanı olarak ilimiz genelinde 112 arıcımız arıcılık makine ve ekipmanı desteğinden yararlanırken, dağıtılan arıcılık makine ekipmanlarının toplam tutarı 200.760 TL, hibe tutarı ise 100.380 TL’dir” dedi.
Arı yetiştiricilerine dağıtılan Makine ve Ekipmanların hayırlı olması temennisiyle konuşmasına başlayan Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Necati AYDIN, “bugün bir ilk yaşıyoruz “diyerek arıcılar adına mutluluğunu dile getirdi.Necati AYDIN, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu olarak Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER ile görüşerek arıcıların, Makine ve Ekipman desteği yanında önümüzdeki yıl güneş paneline de kavuşacaklarını söyledi.
27 -30 Kasım tarihleri arasında ilk etapta 4 ilçede, daha sonra diğer ilçelerde bir eğitim çalışması yapacaklarını ve yeni yayınlanan yönetmelik ile ne kadar hijyen bal üretileceği konusunda arıcılara bilgi verileceğini ifade eden Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Necati AYDIN, yeni yılda Ordu merkezde geniş katılımlı bir toplantı yapacaklarını belirtti ve başta Vali Orhan DÜZGÜN olmak üzere destek ve yardımlarını esirgemeyen herkese teşekkürlerini sundu.
Konuşmaların ardından,arıcılık makine ekipmanı dağıtım törenine geçildi.Gölköy Direkli Beldesi arıcılarından Sevilay DEMİR’in makine ve ekipmanlarını Vali Orhan DÜZGÜN, Fatsa İlçesi arıcılarından Şükriye ÇETİR’e Belediye Başkan Yardımcısı Özer KARADAĞ, Ulubey ilçesi arıcılarından Yüksel ŞEKER’e Vali Yardımcısı Abdullah DEMİR, Delikkaya Köyü arıcılarından Baki ODABAŞ’a İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Ünye İlçesi arıcılarından Emrullah ARICI’ya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN ve diğer protokol üyeleri verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.