Büyükşehir Belediyesi Bilgilendirme

Büyükşehir Belediyesi Bilgilendirme

İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) işbirliğince, 6360 sayılı 14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un uygulanmasına yönelik ‘Bilgilendirme

İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) işbirliğince, 6360 sayılı 14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un uygulanmasına yönelik ‘Bilgilendirme Toplantısı’ yapıldı.

 

Büyükşehir Belediyesi Yasası Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Ordu Valiliği’nin organizasyonunda, TESK Hotel’de gerçekleştirilen ‘Büyükşehir Yasası Bilgilendirme Toplantısına’, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin BİLMEZ, Vali Yardımcıları Ömer ADAR, Salih YÜCE, Abdullah DEMİR, Niyazi ERTEN, Yemen BAYRAK, İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İlçe Kaymakamları, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet SÖKMEN, Belediyeler Birliği Eğitim Müdürü Halil İbrahim AZAK ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı.



‘Büyükşehir Yasası Bilgilendirme Toplantısı’nın açılışında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “Türkiye’de, 13 il belediyesinin büyükşehir belediyesine dönüştürülmesi konusunda geçtiğimiz yıl bir çalışma olmuştu. Bu yıl Mart ayında da 29 büyükşehir belediyesine ilave olarak, Ordu ilinin büyükşehir belediyesine dönüştürülmesi konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir kanun kabul edildi ve sayın Cumhurbaşkanımızın onayından sonra da yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte beldelerimizin tamamında, köylerimizde, İl Özel İdarelerimizde pek çok değişiklik ve dönüşümler yaşanacak” dedi.

‘Büyükşehir Yasası Bilgilendirme Toplantısı’nın düzenleniş amacıyla ilgili bilgi veren Vali DÜZGÜN, şunları kaydetti: “Seçimlere 1 yıldan az bir süre kaldı. Bu süre zarfında da özellikle belde belediyelerimizin, köy muhtarlıklarımızın, İl Özel İdaremizin ve konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yanlış iş yapmadan bu kanunun getirdiği hükümler doğrultusunda görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeleri gerekiyor. Büyükşehir yasasının getirdiği devir, tasfiye ve paylaştırma gibi işlemlerinin yanı sıra mevcut işlerini de 1 yıl süreyle yürütmek zorunda oldukları göz önünde bulunduğunda, mevcut görevlerini de aksatmadan bu süre zarfında kendilerine bir yol haritası çizmemiz amacıyla İçişleri Bakanlığımız ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin değerli katkılarıyla bu toplantıyı gecikmeksizin düzenlemeyi arzu ettik.” 



Düzenlenen toplantıyla, uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermek istediklerini belirten Vali Orhan DÜZGÜN, ”Gerek Valiliğimize yapılan, gerek Bakanlığımıza yapılan müracaatlardan, hem belediye başkanlıklarımızın, hem köy muhtarlıklarımızın sahip oldukları mevcut taşınır, taşınmaz mallarla, çalıştırmış oldukları personellerle ilgili ne gibi bir tasarrufta bulunacakları ve nasıl bir yol takip edecekleri konusunda İçişleri Bakanlığımızdan ve Belediyeler Birliği’nden gelen temsilcilerin değerli katkılarıyla bu toplantıyı yapıyoruz. Amacımız milletimize daha iyi hizmetin götürülmesi konusunda bütün kurumlarımızın işbirliği halinde bu önümüzdeki bir yıllık süreci en iyi bir şekilde geçirerek, Ordu ilinin büyükşehir belediyesine dönüştürülmesi için yapılan yasal düzenlemelere uygun olarak ilimizi, bütün belediyelerimizle, köy muhtarlıklarımızla ve diğer kamu kurum ve kuruluşlar ile hazırlamaktır” diye konuştu.



Önümüzdeki yıl mahalli idareler seçiminin yapılmasından sonra İl Özel İdareleri ile belde belediyelerinin kapanacağını ifade eden Vali DÜZGÜN, köy muhtarlıklarının da mahalle muhtarlığına dönüşeceğini belirtti.

İl Özel İdaresi, belde belediyeleri ve köy muhtarlıklarının sahip oldukları personel, taşınır ve taşınmaz mallarla ilgili Vali Yardımcısının ve ilgili kurum yöneticilerinin katılımıyla Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu kurulacağını vurgulayan Vali DÜZGÜN, “Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’nun altında alt komisyonlar kurulacak. Kurulacak komisyonlar, kapatılacak kuruluşlarımıza gerekli rehberliği yapacak ve önümüzdeki 1 yıllık süre zarfında da belde belediyelerimize, il özel idaresine ve köy muhtarlıklarımıza ait olan taşınır ve taşınmaz mallarla, personellerin hangi kurumlara devir edileceği, ihtiyaç fazlası personellerin ne şekilde istihdam edileceği konusunda karar alacak ve yol haritası çıkartılacaktır” şeklinde konuştu.



 

Toplantıda konuşan Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN da, Büyükşehir yasası ile Türkiye'de yerel yönetim sisteminde önemli değişikler getirildiğini belirtti. Yerel ve bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesinde yeni bir anlayışın hakim olmaya başladığını belirten Başkan TORUN, 6360 sayılı yasanın neler getireceğini bu toplantıda tüm detayıyla öğrenmiş olacağız” dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet SÖKMEN de yaptığı konuşmada, Türkiye Belediyeler Birliği'nin faaliyetlerini ve yasanın hazırlanması ile ilgili süreci anlattı. Birlik olarak eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına her zaman önem verdiklerini kaydeden SÖKMEN, Ordu’da yapılan toplantı ile katılımcılarla büyükşehir belediyesi kanunu ile ilgili bilgi alışverişinde bulunarak uygulamanın en iyi şekilde yapılmasında katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin BİLMEZ, 6360 sayılı 14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un getirdikleri yenilikler ve uygulamalar konusunda bir sunum yaptı.

6360 sayılı kanunun içeriği, tasfiye süreci ve devirler sonucu belediyelerde oluşan ihtiyaç fazlası personelin tespiti ve diğer kurumlara geçişi konularında katılımcılara detaylı bilgiler veren Mehmet Emin BİLMEZ, 6360 sayılı Kanun'un, idari yapıyı değiştiren bir çok değişikliğe neden olacağını söyledi.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin BİLMEZ, ”6360 sayılı kanunla 14 Yeni Büyükşehir Belediyesi kuruldu. Mevcut ve yeni kurulan Büyükşehir Belediyelerinin sınırı il mülki sınırı olarak genişletildi. Büyükşehir sınırları içerisinde kalan belde belediyeleri ile köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak, ilgili ilçe belediyesine mahalle olarak bağlanmakta. Nüfusu 2 binin altında kalan 503 belde belediyeleri kapatılarak, köye dönüştürülmekte. Mevcut büyükşehirlerde ve yeni büyükşehir belediyesi kurulan illerde İl Özel idaresinin tüzel kişiliği kaldırılmakta. 30 büyükşehirde 1.076 belde belediyesi kapatılmakta ve 16.500 köyün ise tüzel kişiliği sona erdirilmekte” şeklinde konuştu.

Ordu ilinde merkez ilçe sınırları içinde Altınordu İlçesi ve aynı adla belediye kurulduğunu anlatan Mehmet Emin BİLMEZ, ”Büyükşehir sayısı 16'dan 30'a, büyükşehir ilçe sayısı 143'ten 519'a yükselirken, il belediye sayısının 65'ten 51'e, ilçe belediye sayısı 749'dan 400'e, belde belediye sayısı da bin 977'den 396'ya inecek. Toplam belediye sayısı ise 2 bin 950'den 1.396'ya düşecektir” dedi.

Mehmet Emin BİLMEZ, 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’nca, yapılması gereken devir, tasfiye ve paylaştırma işlemleri, mahalli idarelerde oluşan ihtiyaç fazlası personelin tespiti ve kamu kurumlarına devri konularında, toplantıya katılanlara geniş açıklamalarda bulundu.

Toplantıya katılanların sorularını da cevaplandıran Mehmet Emin BİLMEZ, seçimden sonra yapılması gereken çalışmalar konusunda da bilgilendirmede bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.