Çocuk İşçiliğini Önleme Çalışmaları

Çocuk İşçiliğini Önleme Çalışmaları

Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında, Ordu Merkez, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde modern konaklama alanları oluşturulduğunu belirten Vali Orhan DÜZGÜN, “Oluşturulan geçici konakl

 

Her yıl fındık hasat döneminde fındık toplamak üzere Ordu’ya gelen mevsimlik tarım işçilerinin sağlıklı ortamlarda barınmaları amacıyla oluşturulan geçici konaklama merkezlerinde verilen hizmetlerin değerlendirilmesi ve 16 yaşın altındaki çocukların çalıştırılmamasının önlenmesine yönelik geçici tarım işçiliğinde çocuk işçiliğini önleme toplantısı yapıldı.

 

Çocuk İşçiliğini Önleme Çalışmaları 

 

 

 

Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Vali Orhan DÜZGÜN, Vali Yardımcısı Ömer ADAR, İŞKUR Müdürü Mehmet DÖKTÜR, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat TÜRKAN, Halk Sağlığı Müdürü Dr.Çetin GÜNDOĞDU, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İPEKDAL, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Levent ÖZSOY, Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Uzmanı Dr.Bülent İLİK, İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Murat GÜNAYDIN katıldı.

 

Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında, Ordu Merkez, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde modern konaklama alanları oluşturulduğunu belirten Vali Orhan DÜZGÜN, “Oluşturulan geçici konaklama alanlarında barınan ailelerin içme suyu, elektrik, banyo, tuvalet, yemek pişirme yerleri, çamaşır yıkama ve kurutma hizmeti, çocuk oyun parkı, televizyon izleme salonu gibi asgari sosyal ihtiyaçları karşılandı” dedi.

 

Vali Orhan DÜZGÜN, fındık toplamak için gelen vatandaşlarımızın zorunlu insani ihtiyaçlarının karşılanması ve burada kaldıkları süre içerisinde mümkün olduğu kadar en iyi şartlarda ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik yoğun gayret gösterildiğini belirterek, bu yılda projenin devam edeceğini söyledi.

 

Fındık hasadında çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması yönünde geçen yıl ciddi tedbirler alındığını ve başarıyla uygulandığını ifade eden Vali DÜZGÜN, “Fındık toplama işlerinde hem uluslararası, hem de kendi çalışma mevzuatımıza uygun hareket edilmesi amacıyla, fındık hasadında 16 yaş ve altında işçi çalıştırılmaması yönünde geçtiğimiz yıl bir dizi tedbirler alındı ve uygulandı” diye konuştu.

Fındık hasadında çocuk işçiliğinin önlenmesi için alınan tedbirlerle ilgili de bilgi veren Vali DÜZGÜN, şunları kaydetti; “Fındık hasadında çocuk işçilerin çalıştırılmasını önlemek amacıyla uyarıcı afiş, döviz, ve el broşürleri bastırıldı ve tüm köy muhtarlıkları vasıtasıyla gerekli bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yapıldı. Fındık işçilerinin geçici konaklama alanlarında, tarım aracıları (dayıbaşı) ve aileler, 16 yaş ve altındaki çocuklarını bahçeye çalıştırmak için götürmemeleri konusunda uyarıldı. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü öncülüğünde, çalışma ve denetim grupları oluşturularak, fındık hasadı boyunca bahçelerde denetim yapıldı. 170 köydeki fındık bahçesinde yapılan denetimlerde, 3 bahçede çocuk işçi çalıştırdığı tespit edilen çiftçiler ve aileler için yasal işlem başlatıldı ve para cezası uygulandı. Fındık işçilerinin çocukları için oyun parkları, televizyon izleme salonu yapıldı. Valiliğimizce gerçekleştirilen proje kapsamında, eğitim ve hobi kursları açıldı.”

Vali DÜZGÜN, 2013 yılı fındık hasat döneminde de, fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik geçen yıl alınan tedbirlerin uygulanacağını ve fındık hasadında çocuk işçiliğinin önleneceğini sözlerine ekledi.

 

Ordu Valiliği’nin Halk Eğitim Müdürlüğü’yle birlikte mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarını fındık bahçelerinden uzak tutmayı hedefleyen “Çocuk Eli Değmeden” projesi kapsamında Uzunisa konaklama alanında çocuklara yönelik yaz kampı gerçekleştirdiğini ve yaz kampının yanı sıra bölgede çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda farkındalık yaratma çalışmaları yapıldığını hatırlatan Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Uzmanı Dr.Bülent İLİK, her gün yaşları 4 ilâ 14 arasında değişen 80 çocuğa değişik aktiviteler içeren programlar uygulandığını, öğretmenlerce eğitim verildiğini ve bu eğitimlerin çok faydalı olduğunu ifade etti.

Ordu’daki geçici tarım işçileri konaklama alanlarında yapılan düzenlemeler ve eğitimlerle, çocuk işçiliğinin önlenmesinde önemli mesafe katedildiğini belirten Dr.Bülent İLİK, “Fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesi yönünde geçen yıl Ordu Valiliği’nce ortaya koyulan çalışma, çok doğru ve değerli bir çalışmaydı” diyerek, konaklama alanlarında günlük yaşamı kolaylaştırmak ve kültürel teması sağlamaya yönelik ek uygulamaların gerekliliğine dikkat çekti.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.