Denizcilik ve Kabotaj'ın 87.yılı

Denizcilik ve Kabotaj'ın 87.yılı

Düzenlenen etkinliklerde küçükler 50 metre, yıldızlar 100 metre, gençler 200 metre, büyükler 400 metre, dipten yüzme yarışları, motorlu tekne yarışları ve yağlı direkten bayrak alma yarışmaları yapıldı. Temmuz Denizcilik Bayramı’nın 87. Yılı kutlamala

... Liman Başkanı İhsan YÜCESOY ise konuşmasında, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun bir anlamda Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferi olduğunu söyledi.

 

 

Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 87.yılı düzenlenen törenlerle kutlandı.

 

Vali Kenan ÇİFTÇİ'nin "1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" Kutlama Mesajı

Anadolu topraklarında verdiğimiz bağımsızlık mücadelesinde elde ettiğimiz zaferlerin, denizlerdeki tezahürü olarak nitelendirebileceğimiz, Türkiye karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı ve ticaret hakları konusunda egemenliğimizi ortaya koyan ve bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunun kabul edilişinin 87. yıldönümünü kutluyoruz.

 

Türk karasularının yabancıların istilasından kurtulmasını, “Kabotajın, bu sene içinde, sadece ve tamamen Türk sancağına dönmesi fiilen gerçekleşmiştir. Bu olayı övünçle anmak isterim.” sözleriyle ilan eden Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin denizcilikle ilgili yapması gerekenleri ve ulaşması gereken hedefleri ise şu şekilde ifade etmiştir: "...Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü: Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk'ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız..."

 

Büyük Önder Atatürk’ün bizlere çizdiği bu hedefler doğrultusunda, üç yanı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde, denizciliğe gereken önem ve önceliği vermek, Allah’ın denizlerin eliyle bizlere verdiği nimetlerinden yararlanmak ve bu alanda rekabet gücümüzü yükseltmek, dünyada her geçen gün artan etkinliğimizi ve varlığımızı daha da artıracaktır.

 

Eskiden yalnızca taşımacılık ve balıkçılık yapılan denizler, şimdi, enerji üretiminden turizm faaliyetlerine kadar birçok alanda istifade edilebilir bir konuma gelmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak ilimizin denizlerden elde ettiği gelirlerin artarak devam edebilmesi için tersanecilik, deniz taşımacılığı ve deniz ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi; denizle ilgili turistik ve sportif etkinliklerin düzenlemesi amacıyla, planlı ve çevreye duyarlı bir şekilde, mevcut altyapıların eksikliklerinin giderilmesi ve yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

 

Dileğimiz, elbirliği ile yapacağımız bu çalışmalar neticesinde, kuzeyi Karadeniz ile komşu olan Ordumuzda denizcilik faaliyetlerinin ve deniz ticaretinin gelişmesidir.

 

Bu duygu ve düşüncelerle, hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyorum. Denizcilik sektörünün gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize içten selamlarımı iletiyor, bütün vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin “Denizcilik ve Kabotaj Bayramını” kutluyorum.


 

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için ilk tören, İlkadım Anıtı’nda düzenlendi. Burada düzenlenen törende, Liman Başkanlığı ve Deniz Ticaret Odası tarafından anıta çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

 

Kutlamalara daha sonra Ordu Çakıroğlu Liman İşletme sahasında yapılan törenle devam edildi. Buradaki kutlama programına Vali Kenan ÇİFTÇİ, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat TÜRKKAN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer YILMAZ, Liman Başkanı İhsan YÜCESOY ve vatandaşlar katıldı.

Çakıroğlu Liman İşletme sahasındaki program, Vali Kenan ÇİFTÇİ ve protokol üyeleri tarafından Şehit Denizciler anısına sembolik olarak denize çelenk bırakılmasıyla başladı.

 

Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 87.yılı nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, ”Kabotaj kanunuyla birlikte karasularımızda serbest bir şekilde ticaret yapma imkânına kavuştuk. Şimdi ise bu kanundan azami derecede faydalanacak çalışmaları ortaya koymamız gerekiyor” dedi.

 

“Üç yanı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde, denizciliğe gereken önem ve önceliği vermek, Allah’ın denizlerin eliyle bizlere verdiği nimetlerinden yararlanmak ve bu alanda rekabet gücümüzü yükseltmek, dünyada her geçen gün artan etkinliğimizi ve varlığımızı daha da artıracaktır” diyen Vali ÇİFTÇİ, ”Yaklaşık 100 km. kıyı şeridine sahip olan Ordu’nun halkı, denizle iç içe yaşıyor. Bir kısmı da geçimini balıkçılık yaparak sağlıyor. Bu nedenle denizin kıymetini ve ne anlam ifade ettiğini iyi bilirim. Ancak denizlerden ve akarsulardan yeterince istifade edemediğimizi düşünüyorum. Bilindiği gibi insanoğlunun en önemli geçim kaynaklarından bir tanesi de karalardan sonra denizlerdir. Eskiden yalnızca taşımacılık ve balıkçılık yapılan denizler, şimdi, enerji üretiminden turizm faaliyetlerine kadar birçok alanda istifade edilebilir bir konuma gelmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak ilimizde denizlerden elde edilen gelirlerin artarak devam edebilmesi için tersanecilik, deniz taşımacılığı ve deniz ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi; denizle ilgili turistik ve sportif etkinliklerin düzenlemesi amacıyla, planlı ve çevreye duyarlı bir şekilde, mevcut altyapıların eksikliklerinin giderilmesi ve yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

Vali Kenan ÇİFTÇİ, ”Dileğimiz, elbirliği ile yapacağımız bu çalışmalar neticesinde, kuzeyi Karadeniz ile komşu olan ilimizde denizcilik faaliyetlerinin ve deniz ticaretinin gelişmesidir. Bu duygu ve düşüncelerle, hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimizi minnet ve saygıyla anarken, bütün vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyorum” diye konuştu.

 

Liman Başkanı İhsan YÜCESOY ise konuşmasında, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun bir anlamda Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferi olduğunu söyledi.

YÜCESOY, “Kabotaj Kanunu, yabancıların, Türk karasuları dahilinde yük ve yolcu taşımacılığından her türlü denizcilikle ilgili faaliyetlerde bulunmalarını yasaklamış, bu hakları tekel hakkı olarak Türk vatandaşlarına ve Türk vatandaşlarının sahibi olduğu gemilere verilmiştir. Bu kanuna göre yabancı bayraklı gemiler sadece yurt dışından aldıkları yük ve yolcuyu Türk limanlarına, Türk limanlarından aldıkları yük ve yolcuyu da yurt dışına taşıyabilirler. İki Türk limanı arasında ticaret yapamazlar” dedi.

 

Konuşmaların ardından yarışmalara geçildi. Düzenlenen etkinliklerde küçükler 50 metre, yıldızlar 100 metre, gençler 200 metre, büyükler 400 metre, dipten yüzme yarışları, motorlu tekne yarışları ve yağlı direkten bayrak alma yarışmaları yapıldı.

Temmuz Denizcilik Bayramı’nın 87. Yılı kutlamaları, düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin Vali Kenan ÇİFTÇİ ve protokol üyeleri tarafından verilmesiyle son buldu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.