Doğalgaz Sorunlarına Neşter
Orduda 4.500 aileye SYDV kanalıyla kömür verildiğini belirten Vali DÜZGÜN, vakıftan dağıtılan kömürlerin kalitesiz olduğu, bu nedenle de Orduda hava kirliliğine yol açtığı gibi bir algının son derece yanlış olduğunun altını çizerek, Kesinlikle öyle bir
Doğalgaz Sorunlarına Neşter
Ordu’da, son günlerde doğalgaz çalışmalarından kaynaklanan sorunlar ve sıkıntılar, Vali Orhan DÜZGÜN başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı.
Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Vali Yardımcısı Ömer ADAR, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Hüseyin ÖZTÜRK, AKSA Fındıkgaz Firması Bölge Müdürü Doğan GÜRLER, ÇALIK YEDAŞ İl Koordinatörü Ümit Yaşar KIŞLA, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin AKDENİZ, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Alattin UĞURLU, Mimarlar Odası Başkanı Mehmet ÖZÇELİK, Merkez ilçeye bağlı mahalle muhtarları ile diğer yetkililer katıldı.
Doğalgaz çalışmaları ile ilgili talep ve şikayetlere yönelik yapılan toplantıyla ilgili bilgi veren Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu’da 3 yıldır doğalgaza geçme çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek, Doğalgaz ile ilgili ilimizde yapılan çalışmalar, varsa sıkıntılar ve çözüm önerileri konusunda daha önce AKSA Fındıkgaz Bölge Müdürü Doğan GÜRLER ve muhtarların katılımıyla bir toplantı yapıldığını hatırlattı ve “Bu çalışmalar devam ediyor ama zaman zaman vatandaşlardan bize bazı talepler ve sıkıntılar iletiliyor. Özellikle bazı mahallelerimizde bu talepler biraz daha fazla. AKSA Fındıkgaz Bölge Müdürü Doğan GÜRLER ve sizlerin katılımıyla bir koordinasyon toplantısı yapmayı uygun gördük” dedi.
Toplantıyla ilgili görüşlerini dile getiren Belediye Başkanı Seyit TORUN, Fındıkgaz’ın çalışmalarıyla ilgili en büyük problemin açılan yerlerin kapatılmaması ve onarılmaması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmemesi olduğunu söyledi. Başkan TORUN, ”Sorunu biz de yaşıyoruz. Açılan yerlerin bütün tepkisi bize geliyor ve vatandaş bize yükleniyor. Özellikle bu yıl çok mağdur olduk, çok sıkıntı çektik. Doğalgaz firmasının yapması gereken onarımların zamanında yapılması gerekiyor. Maalesef çalışmalara geç başlanıyor” diye konuştu.
Ordu’da doğalgaz dağıtımını üstlenen AKSA Fındıkgaz Firması Bölge Müdürü Doğan GÜRLER, Ordu’da yürütülen çalışmalarla ilgili Vali Orhan DÜZGÜN ve toplantıya katılanlara bilgi verdi. AKSA Fındıkgaz firmasının, 8 Aralık 2006 tarihinde yapılan ihale sonucu Ordu ve Giresun dağıtım bölgesinin ihalesini sıfır amortisman bedeliyle 30 yıl süreyle aldığını ve Ordu’da 1 Mayıs 2008 tarihi itibariyle altyapı çalışmalarına başladığını belirten Doğan GÜRLER, “2008 yılı Aralık ayı itibariyle Ordu Organize Sanayi Bölgesinde ilk gaz arzı sağlanarak, Ordu’da doğal gaz kullanılmaya başlandı. Geçen 4,5 yıllık süreçte, Ordu şehrinde 15 km çelik şebeke hattı, 146 km polietilen şebeke hattı, 56 bin metre bina bağlantısı, 5.100 adet servis kutusu olmak üzere imalatlarımızı gerçekleştirdik. Mevcut durumda da yaklaşık 17 milyon TL’lık altyapı yatırımını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Terzili Köyünde Ordu ilinin 30 yıl süreyle gaz ihtiyacını karşılayacak 100.000/saatlik şehir girişi istasyonunu da kurarak, büyük bir yol katetmiş bulunmaktayız. Bu imalatlarla Ordu’da bugün itibariyle Ordu’daki yaklaşık 60 bin dairenin 40 binine şebekemizi ulaştırmış bulunmaktayız. Bu 40 bin dairenin 21.900 adeti abonelik işlemlerini gerçekleştirmiş olup, abone durumu itibariyle %55’ler seviyesindedir. Yaklaşık 22 bin abonenin 18 bini doğalgaz sözleşmesi yapmış ve 17.500 dairenin gazı açılarak, gaz kullanımına başlamıştır” dedi.
Mahallelerde yürütülen doğalgaz çalışmalarıyla ilgili de bilgiler veren GÜRLER, “Bahçelievler, Durugöl, Yenimahalle, Akyazı ve Karşıyaka mahallelerinin 95’lik kısmı, Düz, Bucak, Şirinevler, Şahincili, Şarkiye, Saray mahallelerinin %50’lik kısmı, Nizamettin, Selimiye, Taşbaşı, Aziziye, Subaşı ve Zaferimilli mahallelerinde ise %25’lik kısmında şebeke hattımız tamamlanmış durumda” diye konuştu.
2012 yılında yüklenici firmanın iyi çalışamaması ve işi bırakması sonucu sorun ve sıkıntı yaşadıklarını dile getiren GÜRLER, “Biz bu çalışmalarımızı yürütürken, yüklenici firmalar üzerinden çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yüklenici firmalarımız da seçerken EPDK’dan Yapım Hizmet Sertifikası almış firmalara yaptırmak zorundayız. Gerek iklimsel yapı, gerekse bölgenin coğrafi koşulları yüklenici firmalarla bu çalışmaları yürütürken sıkıntılara yol açıyor. İçinde bulunduğumuz bu yıl içerisinde de yüklenici firmamız ne yazık ki başarılı bir performans gösteremedi. Bir ay önce de çalışmaları yarım bıraktı. Şu anda yüklenici firma tamamen devre dışı kaldı. Mağduriyetin giderilmesi anlamında biz kalan imalatları taşeronlarla tamamlamaya çalışıyoruz. Bu durum bizim hem altyapı çalışmalarımızda geri kalmamıza, hem üst yapıdaki gerek parke, gerek asfalt onarımlarında sıkıntılı bir pozisyonda bıraktı” şeklinde konuştu.
Doğalgazla ilgili Ordu’daki en büyük sorunun üst yapı kaplaması olduğunu ifade eden GÜRLER, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ordu Belediyesi de bu konuyla ilgili sıkıntılarını dile getirdi. Ne yazık ki biz de yüklenici firmadan kaynaklanan sıkıntıları çözmekte, zaman alması nedeniyle sıkıntılar yaşadık. Bizim Ordu’daki en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi üst yapı kaplaması. Onun dışında zaten çok büyük bir sıkıntımız yok. 2012 yılında bu sıkıntıları yaşadık. Şu anda 2.500-3.000 metrelik parke onarımımız var. Parke onarım çalışmalarımız şu anda devam ediyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde ekip sayısını artırarak yılsonuna kadar gerek altyapı çalışmalarını, gerekse parke onarım çalışmalarını tamamlamaya çalışacağız.”
Yapılan konuşmaların ardından, mahalle muhtarları doğalgazla ilgili sorunlarını, sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdiler. Toplantıya katılan mahalle muhtarları, doğalgaz sorunlarının yanı sıra mahallelerinin elektrik, yol ve sinyalizasyon gibi sorunlarını da ilgililere iletme fırsatı buldu.
Mahalle muhtarlarının doğalgaz konusundaki şikayet ve taleplerini dinleyen AKSA Fındıkgaz Bölge Müdürü Doğan GÜRLER, “Bu toplantıyla iletişim ve bilgilendirme konusunda bir eksikliğimiz olduğunu görmüş olduk” diyerek, doğalgaz çalışmalarıyla ilgili talepleri ve şikayetleri değerlendireceklerini ve sorunları asgariye indirgeyeceklerini ifade etti.
Toplantıda, mahalle muhtarlarını dile getirdiği sorunlarla ilgili Vali DÜZGÜN de AKSA Fındıkgaz Bölge Müdürü Doğan GÜRLER’e sorular yönelterek ‘vatandaşların taleplerini karşılamada neden zorluk çekiyorsunuz?’ sorusunu yöneltti. GÜRLER’in yanıtı ise ”Müteahhit firmanın işi bırakması, çalışmalarımızın 1-2 ay aksamasına neden oldu. Ancak, çalışmaları şu an hızlandırdık. Söz verdiğimiz konutlara Aralık ayı içinde gaz vereceğiz. En büyük sıkıntımız Cumhuriyet ve Şahincili mahallesindeki sitelerdeydi. Bu 2 bölgedeki gaz arzını sağladık ve bina bazında 150 tane kutu bekleyen binamız var. Onları da yılsonuna kadar tamamlamayı öngörüyoruz” şeklinde olurken, Vali DÜZGÜN, “Bugünden itibaren havalar soğuyor. Vatandaş doğalgaz bağlanacak diye kışlık yakıtını almamış ve herkes zor durumda” diyerek, Aralık ayının sonunu beklemeden ekip sayısının artırılmasını ve çalışmaların en kısa süre içinde tamamlanmasını istedi.
Toplantının sonunda bir değerlendirme yapan Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu’da doğalgaz çalışmalarının %30 oranında tamamlandığını ifade ederek, ”Ordu’nun logosu 2006 yılında ‘Oksijenin Yurdu Ordu’ olarak kabul edildi. Kışın özellikle hava kirliliğinin önlenmesi bakımından doğalgazın hızla yayılmasını, kullanılmasını bizde önemsiyor ve hedefliyoruz. Doğalgaz çalışmalarının sorunsuz bir şekilde sürdürülmesi konusunda bütün kuruluşlarımızla çalışıyoruz” dedi.
“Konutlar ile beraber resmi kurumların doğalgaza geçmesi yönünde de ciddi bir talimatım olmuştu” diyen Vali DÜZGÜN “Kurumlarımızın önemli bir kısmı doğalgaza geçti. Bir taraftan çevreyle ilgili hava kirliliğinin önlenmesine yönelik tedbirleri ciddi ve sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Belediyemizin de o konuda yetkisi var. Hem kömür satışı yapan yerler, hem kömür kullanan yerler, hem de SYDV’nin dağıttığı kömürler ile ilgili olarak. Biz de vakfın dağıttığı kömürlerle ilgili gerekli denetimi sık sık yapıyoruz ve yaptırıyoruz. Vakfın dağıttığı kömür Ordu’daki her 10 evin 1’ine gidiyor. Ordu’da yaklaşık 60.000 konut var. SYDV’den sadece 4.500 fakir aileye kömür verildi ve verilen kömürlerin de kalitesi ciddi bir şekilde kontrol ettiriyoruz” diye konuştu.
Ordu’da 4.500 aileye SYDV kanalıyla kömür verildiğini belirten Vali DÜZGÜN, vakıftan dağıtılan kömürlerin kalitesiz olduğu, bu nedenle de Ordu’da hava kirliliğine yol açtığı gibi bir algının son derece yanlış olduğunun altını çizerek, “Kesinlikle öyle bir şey söz konusu değil. O kömürler de bedeli karşılığında alınıyor. Biz de kömür veren şirketin istenilen standartlarda, istenilen niteliklerde kömürleri vermesi için gerekli olan kontrolleri yapıyoruz. Hem vakfın dağıttığı kömürler, hem de piyasaya satılan kömürler, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce ciddi bir şekilde denetleniyor. Zaman zaman Ordu’nun üzerinde oluşan görsel kirliliğin sebepleri nelerdir, hangi kömürden hangi yakıttan kaynaklanıyor, bu konu üzerinde sıkı durarak bunun sebeplerini bulmamız gerekiyor. Bu amaçla Mahalli Çevre Kurulu, hava kirliliğinin önlenmesi için Belediyenin de denetim yapması yönünde bir karar aldı. Ordu Belediyemizle görüştük. Kendileri de bu denetimi daha sık yapacaklar. Doğalgaz abonelikleri her geçen gün arttıkça, kullanılan diğer yakıtlar azaldıkça, bu kirlilikte azalacak ve Ordu ismi ile müsemma olarak ‘Oksijenin Yurdu Ordu’ olacak” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.