Eroğlundan 5 Açılış 4 Temel Atma

Eroğlundan 5 Açılış 4 Temel Atma

Belediye Başkanı Seyit TORUN, içmesuyu projesinin düşünülmeyen, bitmiş bir proje olduğunu söyleyerek EROĞLU'na teşekkürlerini sundu ve "Ordu içmesuyu projesi sayenizde yeniden hayata geçti. Ordu, artık daha temiz ve sağlıklı bir içme suyuna kavuşacak" ded

Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof.Dr.Veysel EROĞLU, 28 Şubat Perşembe günü toplu açılış ve temel atma merasimine katılmak üzere geldiği Ordu'da, yapımı tamamlanan 5 tesisin açılışı ile inşa edilmesi planlanan 4 tesisin temel atma törenine katıldı.

Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN, içmesuyu projesinin düşünülmeyen, bitmiş bir proje olduğunu söyleyerek EROĞLU'na teşekkürlerini sundu ve "Ordu içmesuyu projesi sayenizde yeniden hayata geçti. Ordu, artık daha temiz ve sağlıklı bir içme suyuna kavuşacak" dedi.

 

Bakan EROĞLU 5 Tesisin Açılışını, 4 Tesisin İse Temelini Attı

 

Ordu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplu açılış ve temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof.Dr.Veysel EROĞLU, İçişleri Eski Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN, Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu Milletvekili Fatih Han ÜNAL, Garnizon Komutanı Albay Şeref ÇAKMAK,Belediye Başkanı Seyit TORUN,ODÜ Rektörü Prof.Dr Tarık YARILGAÇ, Orman Genel Müdürü İbrahim ÇİFTÇİ, DSİ Genel Müdürü Akif ÖZKALDI, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail GÜNEŞ, İl Emniyet Müdür Vekili Hakan ATEŞTEN YILMAZ, İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İlçe Kaymakamları, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof.Dr.Veysel EROĞLU, yaklaşık 170 milyon TL'ye mal olacak, DSİ'nin 21, Orman Genel Müdürlüğünün 7, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 1, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ise 1 olmak üzere toplam 30 yatırımın müjdesini verdiği Ordu programında, yapımı tamamlanan 5 tesisin açılışını yaparken 4 tesisin ise temelini attı.

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof.Dr.Veysel EROĞLU, törende yaptığı konuşmada, "Açılışı yapılacak olan Ordu Merkez Civil Irmağı Taşkın Hasarları Onarımı İnşaatı, Merkez Eyöplü Köyü Yağcılı ve Kayabaşı Köyü Merkez Mahalleleri ve Arazilerinin Melet Irmağı Taşkın ve Kıyı Oyuntusundan Korunması İnşaatı, Aybastı Sele Mahallesi Tezdere Üzerindeki Regülatörün Erozyon ve Rusubat Zararlarından Korunması İnşaatı, Ünye Erenyurt Kasabasının Hatap ve Koççukuru (Boranlı) Dereleri Taşkınlarından Korunması (2. Kısım) İnşaatı, Gölköy İlçe Merkezinin Gölköy Çayı Taşkın Hasarlarından Korunması (2. Kısım) İnşaatı tesisleri ile Ordu şehir merkezinde 2 mahalle, Ünye Erenyurt Beldesi ve Gölköy ilçe merkezi taşkınlardan korunacak. Ayrıca bu tesislerle Aybastı Sele Mahallesindeki regülatör erozyon ve rusubat zararlarından korunacak ve Melet Irmağı yatağının oyulması önlenecek. Temeli atılacak Kabataş İlçe Merkezinin Aybastı (Eceli) Çayı Taşkın ve Kıyı Oyuntusundan Korunması İnşaatı ile Ünye İlçe Merkezinin Tabakhane Beresi Taşkınlarından Korunması (3. Kısım) İnşaatı ile de Kabataş ilçe Merkezini ve Ünye ilçe Merkezini Tabakhane Deresinin taşkınlarından korunacak" dedi.

Bakan EROĞLU, 'Temeli atılacak diğer bir tesis olan Ordu İçmesuyu Arıtma Tesisi ile Ordu'nun 2040 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılanacak. Günde 78 bin 800 metreküp ham suyun arıtılacağı tesis ile yılda yaklaşık 305 bin kişinin içmesuyu ihtiyacını karşılanacak. Yine temeli atılacak diğer bir tesis olan Ordu Botanik Bahçesi 12 milyon 500 bin TL'ye mal olacak. 116 dekar üzerine inşa edilecek bu tesisi ile Ordulular tabiatla baş başa olabilecekleri ve hoşça vakit geçirebilecekleri bir merkez kazanacak. Cenneti yeryüzünde görmek isteyenlere, Ordu'daki Botanik Bahçeyi görün diyeceğiz" şeklinde konuştu.

 

 

İçişleri Eski Bakanı İdris Naim ŞAHİN ise konuşmasında, yapımı tamamlanan 5 tesisin açılışı ve inşa edilmesi planlanan 4 tesisin temel atma töreniyle birlikte Ordu'da büyük bir mutluluk yaşandığını söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığının Ordu'da büyük yatırımlara imza attığını belirten İdris Naim ŞAHİN, "Ulaşım altyapısı başta olmak üzere Ordu'nun insanlarına daha rahat ve güzel bir şehirde yaşayabilecekleri bir il olması için gereken gayreti gösteriyoruz" dedi.

 

"Karadeniz Bölgemizde taşkınlar, sel felaketleri, toprak kaymaları sebebiyle her yıl can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan acılar yaşandığı hepimizin malumudur. İlimiz de de zaman zaman maalesef bu tür felaketlerle karşı karşıya kalmaktadır. Bugün toplu olarak bazılarının açılışını yapıp bazılarının temelini atacağımız tesis ve inşaatların büyük çoğunluğu işte bu felaketlere karşı önlem amaçlı yatırımlardır. İnşallah bu yatırımlar tamamlandığında ilimizde, taşkınlardan kaynaklanan olumsuzluklara karşı artık daha dirençli olacağız" diyerek konuşmasına başlayan Vali Orhan DÜZGÜN de, "Bugün temelini attığımız önemli yatırımlarımızdan birisi de 2040 yılına kadar Ordu'muzun içme suyu ihtiyacını karşılayacak 'İçmesuyu Arıtma Tesisi'dir. 12 milyon TL maliyetli bu tesisin ilimiz için yapılacak en hayırlı işlerden biri olacağını rahatlıkla söyleyebilirim" diye konuştu.

Vali DÜZGÜN, "116 dönüm araziye kurulacak olan 'Ordu Şehir Ormanı ve Botanik Bahçesi' projesi ise, Türk Bahçesi, Japon Bahçesi, Fransız Barok, İtalyan Rönesans, İspanya Bahçesi, Çin Bahçesi gibi Dünya Bahçeleri, şifalı bitkiler bahçesi, Doğu Karadeniz Endemik Bitkiler Bahçesi, göletler, bambu bahçesi, gösteri alanları, bitki labirenti gibi tematik bahçeleriyle konferans salonu, eğitim salonu, sergi salonu, kütüphane, kafeterya, oturma alanları, tüm Karadeniz bölgesine hizmet verecek ve örnek alınacak bir yatırım olacaktır" şeklinde konuştu.

 

 

Vali Orhan DÜZGÜN, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca İlimizde son yıllarda yapımı tamamlanan, planlanan yatırım ve hizmetler konusunda da şu bilgileri verdi:

 

2003-2012 Yılları Arasında Toplam 189 km Orman ve Köy Yolu Yapıldı

 

"Yüz ölçümünün %35'i ormanlarla kaplı ilimizde 2003-2012 yılları arasında toplam 189 km orman ve köy yolu yapılmıştır. 2013 yılında ise buna ilaveten 15 km yeni yol, 30 km büyük onarım, 50 km orman ve köy yolu üstyapısı (çakılama) yapılması planlanmıştır. Orman rehabilitasyon çalışmaları çerçevesinde 2012 yılında 2570 hektar bozuk ormanın rehabilitasyonu gerçekleştirilmiştir."

 

Orman Köylüsüne 10.7 Milyon TL Destek Sağlandı

 

"2003-2012 yılları arasında 4865 aileye hayvancılık, fenni arıcılık ve gün ısı destekleri çerçevesinde orman köylümüze toplam 10.7 milyon TL tutarında destek sağlanmıştır."

 

2013 Yılında 1000 Dekar Bal Ormanı Tesis Edilecek

 

"Öncülüğünüzde İlimizde ağaçlandırma faaliyetlerine de büyük önem verilmiş, insanımızın ormandan azami fayda temin etmesi amaçlanarak "nitelikli ormanlaşmaya" gidilmiş, "Ceviz ve Bal Ormanları" projelendirilerek hayata geçirilmiştir. Bu çerçevede Gürgentepe Ceviz Ağaçlandırması Projesi 300 dekar, Ünye Ceviz Ağaçlandırması Projesi ise 600 dekardır. Son üç yılda 176 hektar sahada 3 adet bal ormanı tesis edilmiş, 2013 yılında da yaklaşık 1000 dekar bal ormanı tesis edilmesi planlanmıştır."

 

Ünye ve Akkuş'da Kuşburnu Rehabilitasyon Çalışması Yapıldı

 

"Kuşburnu Rehabilitasyonu projesi yapılarak, Ünye ve Akkuş İlçelerimizde 750 dekarlık sahada kuşburnu rehabilitasyon çalışması gerçekleştirilmiştir."

 

62 Okulda Peyzaj Düzenlemesi Yapıldı

 

"Okullar Hayat Buluyor" projesi kapsamında da 62 okulda peyzaj düzenlemesi yapılmıştır."

 

Tabiat Parklarımız Canlandırıldı

 

"Eko Turizmin, yayla turizminin geliştirilmesi amacıyla "Tabiat Parklarımızın" canlandırılması için özel gayret sarf edilmiş, Ülkemizin 36. Tabiat Parkı olarak tescil edilen Ulugöl Tabiat Parkımızın, etrafında yürüyüş güzergahı oluşturulmuş altyapı ve tesislerdeki eksiklikler giderilmeye çalışılmıştır. 2013 yılı için ise İdare ve Ziyaretçi Merkezi ve Çevre Düzenlemesi için gerekli ödenek aktarılmıştır. Ayrıca; Ünye ilçemiz sınırları içinde bulunan ve uzun yıllardır terk edilmiş haldeki Çınarsuyu Tabiat Parkı kiraya verilerek turizme hizmet verir hale gelmiştir."

 

Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu Kuruldu

 

"İlimiz Merkez, Ünye, Fatsa, Gölköy, Akkuş, ilçelerimizde Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulumu gerçekleştirilmiştir. 2013 yılın içerisinde Kumru, Mesudiye, Ulubey İlçelerimizdeki İstasyonlar da ihale aşamasındadır. Ayrıca Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Gürgentepe, İkizce, Kabataş, Perşembe, Ordu-Giresun Havaalanı ve Çambaşı yaylasına Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonları kurulma çalışmalarına da başlanmıştır."

 

Vali Orhan DÜZGÜN, 'İlimize böylesine önemli yatırımların kazandırılmasına vesile olukları için,bütün bu yatırımların planlanmasından gerçekleştirilmesine kadar emeği geçen Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel EROGLU'na, İçişleri eski Bakanımız İdris Naim ŞAHİN'e, Milletvekillerimize ve Bakanlık Bürokratlarına teşekkür ediyorum" diyerek, tesislerin hayırlı olması dileğinde bulundu.

 

DSİ Genel Müdürü Akif ÖZKALDI ise, Ordu'da DSİ'ye ait toplam 21 adet yatırım müjdesi vererek, maliyetinin ise 139 milyon TL olduğunu söyledi ve en önemli projelerden birisi olan Ordu İçmesuyu projesinin maliyetinin 45.000.000 TL olduğunu, Ordu il merkezine yılda 29 milyon metreküp içmesuyu sağlayacak 18 km'lik İsale hattı ve Arıtma tesislerinin yer aldığını anlattı. Açılışı yapılan 5 tesisin maliyetinin 2 milyon 215 Bin TL olduğunu kaydeden Akif ÖZKALDI,1 İlçe,5 mahalle ile 1 Belde'nin taşkın kazalarından korunmuş olacağını ifade etti.

 

Belediye Başkanı Seyit TORUN, Ordu içmesuyu projesinin düşünülmeyen, bitmiş bir proje olduğunu söyleyerek "Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU'na teşekkürlerini sundu ve "Ordu içmesuyu projesi sayenizde yeniden hayata geçti. Ordu, artık daha temiz ve sağlıklı bir içme suyuna kavuşacak" dedi.

 

Konuşmaların ardından, Bakan Veysel EROĞLU, İçişleri Eski Bakanı İdris Naim ŞAHİN, Vali Orhan DÜZGÜN ve diğer protokol üyeleri ile birlikte telekonferans yöntemiyle Ordu botanik bahçesinin ve Ordu içme suyu arıtma tesisinin temel atma törenini gerçekleştirdi.

 

Ordu İçmesuyu projesi, Melet çayı üzerinde enerji maksatlı olarak inşa edilecek olan Ordu Regülatörü ile Ordu İl merkezine yılda 29 milyon metreküp içmesuyu sağlanacak olan 18 km'lik İsale Hattı ve Arıtma tesisleri yer alıyor. Maliyeti 45.000.000 TL'dir.

 

Çok maksatlı, çocuk oyun alanları, oturma alanları, yarı kapalı gölge elemanları, çeşitli su öğeleri, bitki koleksiyonları, tematik bahçe ve pek çok tesisin içinde yer aldığı Ordu Botanik Bahçe'nin maliyeti ise 12.500.000 TL.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.