FINDIK DA DON AFETİ PANİĞİ
1.standart bölge olarak da tanımlanan bu bölgede daha çok orta kolun üst kısımları ile yüksek kollarda fındığın olumsuz etkileneceği, tahribatın ne kadar olacağı ise ileriki günlerde yapılacak tespit çalışmalarıyla belirlenebilir. Şüphesiz yaşanan bu don
FINDIK DA DON AFETİ PANİĞİ
Fındık-Sen Genel Başkanı Kutsi YAŞAR yaptığı açıklamada;29-30-31 Marttaki ani ısı düşüklükleri ve kar yağışı özellikle Ordu-Giresun ve Trabzon bölgesindeki fındık üreticilerinde panik yarattı.
1.standart bölge olarak da tanımlanan bu bölgede daha çok orta kolun üst kısımları ile yüksek kollarda fındığın olumsuz etkileneceği, tahribatın ne kadar olacağı ise ileriki günlerde yapılacak tespit çalışmalarıyla belirlenebilir.
Şüphesiz yaşanan bu don afeti bundan 10 yıl önceki 4 Nisan 2004 yılındaki don afetini hatırlatmakta.
O dönemde yapılan hasar tespit çalışmaları sonrası 1milyar TL bir hasar tahmin edilmişti. AKP hükümeti bu hasarın ancak 229 milyon TL verebileceğini söylemiş ancak bu tahhahüt ettiği miktarın 80 milyonTL kadarı iki taksit halinde geri ödemişti.
Daha sonra da Tarımda Sigorta Yasası çıkarılmış,afet kanunu devre dışı bırakılmıştı.
Tarım sigortası daha çok şirketler lehine düzenlenmiş ve teknik olarak bazı uygulamalarda iyileştirmeler yapılmıştır.
Kuraklık hala hazırda sigorta kapsamı içine alınmamıştır.Oysa Nisan ayında nasıl don afeti bir risk oluşturabiliyorsa pek tabii olarak da önümüzdeki günlerde kuraklık da aynı riski oluşturma potansiyeline sahiptir.Bu bağlamda kuraklığın da sigorta kapsamı içine alınarak daha fazla üreticinin yararlanabileceği bir sigorta sisteminin inşa edilmesi önemini korumaktadır.
Bu don afeti sonrasında öncelikle yüksek kollarda tarım sigortası yaptırmış üreticilerin ihbarda bulunması gerekmektedir.
Orta ve alt kollarda bahçeleri bulunan üreticiler de yöney ve konumlarına göre bahçelerindeki yapacakları gözlemlere göre ihbarda bulunabilirler, dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.