Girişimcilere Sertifika verildi

Girişimcilere Sertifika verildi

Ordu Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirilen törene, Vali Kenan ÇİFTÇİ, Belediye Başkan Yardımcısı Özer KARADAĞ, ODÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ahmet Ali BAYHAN, ODÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Veli TÜRKMENOĞLU, İl Genel Meclis Başkanı

Ordu Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, KOSGEB ve İŞKUR’un ortaklaşa düzenlediği ‘Uygulamalı Girişimcilik Kursu’ sertifika töreni yapıldı.

 

Girişimcilere Sertifika verildi

 

Ordu Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirilen törene, Vali Kenan ÇİFTÇİ, Belediye Başkan Yardımcısı Özer KARADAĞ, ODÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ahmet Ali BAYHAN, ODÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Veli TÜRKMENOĞLU, İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa KAYMAK, KOSGEB Müdürü Sinan ŞAHİN, OTSO Başkanı Servet ŞAHİN, Fatsa Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Tayfun KARATAŞ, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın BOSTANCIOĞLU, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN, daire müdürleri ve kursiyerler katıldı.

Uygulamalı Girişimcilik Kursu sertifika töreninde bir konuşma yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, uygulamalı girişimcilik kursundan 108 kişinin yararlandığını ancak bu rakamın az olduğunu söyledi.

780 bin nüfusu olan bir ilde 108 kişinin az olduğunu, bu nedenle sahaya, ilçelere, beldelere, köylere gidip girişimciliğin anlatılması gerektiğini belirten Vali Kenan ÇİFTÇİ, “İnsanları biraz daha fazla eğitip, ne yapmaları gerektiğini anlatmamız gerekir diye düşündüm. Bugün yılın son günü. Ordu’da çalışan bürokratlarımız aşk ve şevkle kendi işlerini icra ediyorlar ve bir organizasyon yapıyorlar. Ben organizasyonda yer alan, kursiyerlerimizi eğitip işadamı veya işkadını haline getiren bütün arkadaşları can-ı gönülden kutluyor, tebrik ediyorum. Güzel bir organizasyon, güzel bir iş inşallah bunu artıracağız” dedi.

Bugün Ordu’da dolaşırken, yağmurun altında mendil satan bir bayanla karşılaştığını ve kazandığı ekmek parasını askerde olan oğlu ve evi için kullanacağını söyleyen kadının bütün ihtiyaçlarının Vakıf’tan giderildiğini katılımcılarla paylaşan Vali Kenan ÇİFTÇİ, “Biz Ordu’daki insanların bütün ihtiyaçlarını görebilir miyiz? Evet görürüz. Hamdolsun paramız var. Ama bir Çin atasözü der ki; balık vermekten ziyade balık tutmayı öğretme, oltayı, misinayı, yem takmayı denizin hangi derinliklerinde hangi balığın olduğunu öğretmeyi, hangi vakitte çıkacağını öğretmeyi, asıl bizim işimiz bu arkadaşlar. Bir de çalışırken dünyayı da öğrenmek gerekiyor. Hani diyoruz ya beşikten mezara kadar ilim. Kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Belki sektör çok farklı alanlara giriyor işte o alanları da mevcut pozisyonu da hem KOSGEB, hem İŞKUR, farklı eğitimcilerle bunu anlatıyor” diye konuştu. 

Vali ÇİFTÇİ, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Maddi desteği aldığınızda bunu geliştirmeniz gerekiyor. Daha ileriye nasıl gidebiliriz? Sektörde daha iyi nasıl yer alabiliriz? Eğitimde bazı seviyeler vardır. Özellikle Pısa sınavında bu kademeler vardır. Birinci kademe bütün öğretmenlerle beraber çalışırsınız ve o kademeyi geçersiniz. İkinci kademeye çalışacağınız zaman özel, o alanla ilgili yetişmiş öğretmen bulmanız gerekiyor. O size ancak ders verebilir. Üçüncü kademede ise o imkana girmiş başarı elde etmiş tecrübe kazanmış birinin tecrübeleri ancak olabilir bu da başarı için yetmiyor. Dördüncü kademesi var o da sizin yapmanız gerekiyor. Yani lokomotifin sizden olması gerekiyor. İşte girişimcilikte kurs verdik, para verdik, yer verdik, dükkân kiraladık ama yine iş size ve onu geliştirmeye döndü. Çok alanda yapılıyor. Bir önceki çalıştığım ilde de bunu yapan kadın girişimcilerimiz vardı. Çok güzel şeyler yaptılar. Mesela şunu söyleyeyim. Türkiye’ de üretilmeyen dışarıdan ihraç edilen alabalık havuzlarındaki balığın tutma filesi var ya o Çin’den ithal edilir. Ama onu Kütahya’daki bir kadın girişimcimiz kendisi yapmaya başladı ve çok ciddi paralar kazanmaya başladı. Bir başka girişimcimiz kürdan üretmeye başladı ve girişimcimiz para kazanmaya başladı. İşte sektörü analiz ederek, çalışarak, o boşlukları bularak onu da sizler yapabilirsiniz. Çok boşluk var mı? İnanın piyasada çok boşluk var. Yapılacak çok iş var mı? İnanın piyasada yapılacak çok iş var. Çok güzel işler var. İşte onu da genç dimağlar, genç fikirler, İŞKUR’un, KOSGEB’in, üniversitemizin eğitimleriyle, katkı veren Ticaret ve Sanayi Odalarımızın, sanayicilerimizin, belediyelerimizin, İl Genel Meclisimizin katkılarıyla inşallah bundan sonra daha fazla dolaşıp daha fazla girişimci yetiştireceğiz.”

Vali Kenan ÇİFTÇİ, ”2013 yılının bu son gününde hem KOSGEB’den, hem de İŞKUR’dan 108 olan girişimci sayısını seneye iki katına çıkaralım sözünü alalım” diyerek, ”En az 216 alt limit üstü açık yani gidebildiğiniz kadar gidin. 216 demek en azından 21 milyon 600 bin liralık bir destek demektir. Bu kimin için, sizler için. Bu ne demek 216 iş yeri demek, 5 kişi çalıştırsanız bin istihdam demek. İşte bunu nasıl yapacağız? El birliği ile yapacağız. Nasıl yapacağız? O saç ayağı dediğimiz üniversitemizle, sanayicilerimizle ve eğitim kurumlarımızla beraber kamu kurum ve kuruluşlarımızla beraber yapacağız” dedi. 

Ordu’ya 2013 yılının ikinci yarısında geldiğini hatırlatan Vali Kenan ÇİFTÇİ, “2013 yılının çok güzel geçtiğini gördüm. 2013 yılında güzel geçen bu günlerin 2014’te çok daha güzel geçmesini mutluluğun ve huzurun bizlerle birlikte olmasını Allah’tan niyaz ediyor ve katkı veren tüm kurum ve kuruluşlara canı gönülden teşekkür ediyorum. Hepinize hayırlı uğurlu olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.

“ODÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr Ahmet Ali BAYHAN da, Uygulamalı Girişimcilik Kursu’nun bu yıl üçüncüsünün gerçekleştirildiğini belirterek, artık gelenekselleşerek, kurumsallaştığını ifade etti.

ODÜ olarak bu tür faaliyetlere destek olmaya devam edeceklerini kaydeden Prof.Dr.Ahmet Ali BAYHAN, ”2011 yılında bu faaliyetten yararlanan 83 kişi, 2012 yılında 109 kişi, 2013 yılında ise 88 kişi uygulamalı girişimcilik kursuna katılarak belge almaya hak kazandı” dedi.

“İŞKUR, temel hedefi istihdam olan bir kurum. İstihdamın da iki yönü var. Birinci olarak iş arayanlara iş bularak istihdam sağlayacaksınız. O istihdamı sağlayabilmek için de işverenlerle diyalogunuzun olması gerekiyor” diyen Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa KAYMAK ise yaptığı konuşmada, İŞKUR’un son dönemlerde yaptığı atılımlarla, yeni projelerle ve yapısal değişikliklerle sadece iş arayanlara değil, işverenlerle de yakın mesai içinde çalıştığına dikkat çekti ve iş arayanlardan bir kısmını işe yerleştirirken, bir kısmının da kendisinin girişimci yapılarak, işveren statüsüne sokulduğunu kaydetti.

Konuşmasında, girişimcilere tavsiyelerde bulunan İŞKUR Müdürü İsa KAYMAK, “Öncelikle motive olmaları gerekiyor. Piyasa araştırması ve analizi yapmaları, bir iş planları ve kararlılıkları son derece önemli. İŞKUR işveren olduktan sonra da yanınızda, teşviklerimizle, işbaşı eğitim programlarımızla ve kurslarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

KOSGEB'in 7 destek programından bir tanesi olan Girişimcilik Destek Programı’nın Ordu’da başarıyla uygulandığını söyleyen KOSGEB Müdürü Sinan ŞAHİN, ”KOSGEB Girişimcilik Destek Programının ilk basamağını sizler, 70 saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini alarak tamamlamış bulunmaktasınız. Amacımız bu eğitimle sizleri daha rekabetçi girişimci yapmak, tabiri caizse kulağınıza kar suyu kaçırmak. Çünkü, günümüz şartlarında girişimci olmak kolay, kobi olmak kolay, ancak rekabet etmek zor. Bu yüzden işletmenizi kurma sürecinde, yapacağınız tüm faaliyetlerle ilgili tüm prosesleri çok iyi analiz etmek zorundasınız” dedi.

“Programın ikinci basamağında, kuracağınız işletme ve hazırlayacağınız iş planları ile KOSGEB hibe ve faizsiz kredi desteklerini artık hak etmiş olacaksınız” diyen Sinan ŞAHİN, “İlimizde KOSGEB Girişimcilik Programının 2013 yılı performansına baktığımızda, bizler tüm rol paydaşlarımızla birlikte, 108 girişimcinin hayallerini gerçekleştirdik, iş açılmasına hep beraber katkıda bulunduk, şimdi 2014 yılı içinde inşallah sizlerin hayallerini gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Daha önce girişimcilik eğitimine katılarak kendi işini kuran Atakan ÇAKIR, şirketini 2011 yılında kurduğunu söyleyerek, İŞKUR ve KOSGEB’e teşekkür etti. Yeni bir işletme kurarken çok büyük desteğe ihtiyaç duyulduğunu belirten ÇAKIR, ”Bize verilen sadece maddi destek değil, ileriki dönemlerde yaşanabilecek sıkıntıları öngörerek daha bilinçli olmamız da sağlanıyor” diyerek duygularını dile getirdi.

Konuşmaların ardından, Vali Kenan ÇİFTÇİ ve diğer protokol üyeleri, Ordu Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, KOSGEB ve İŞKUR’un ortaklaşa düzenlediği Uygulamalı Girişimcilik Kursunu başarıyla tamamlayan 108 girişimciye sertifikalarını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.